Država zaštitila čitanje, pisanje i tiskanje glagoljice

novilist.hr, 11. travnja 2014.
 
Uprava za zaštitu kulturne baštinu Ministarstva kulture RH nedavno je svojim rješenjem i formalno utvrdilo kako se umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice ima smatrati nematerijalnim kulturnim dobrom.
U tom smislu isto je ministarstvo propisalo kako se s ciljem zaštite i očuvanja tog nematerijalnog kulturnog dobra u budućnosti valja provoditi organizirani sustav mjera zaštite koji, uz ostalo, podrazumijeva promicanje funkcije i značaj glagoljice, djelovanje na osiguranju njene dostupnosti javnosti, poticanje sudjelovanja zajednice u identificiranju, izvođenje i promocanje dobra, populariziranje i promicanje glagoljice kroz održavanje radionica i na druge načine kao i provedbu brojnih drugih mjera okrenutih čuvanju i zaštiti, promicanju, populariziranju i prezentiranju tog vrijednog nematerijalnog kulturnog dobra.
Važan je i indikativan podatak kako je u obrazloženju rješenja kojim se umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice i formalno uvrštava u listu postojećih spomen-obilježja glagoljice uvrštena i Bašćanska staza glagoljice, projekt kojeg je unatrag posljednih nekoliko godina realizirala bašćanska udruga Sinjali. Vrijedni čuvari i promicatelji kulturno-povijesnog naslijeđa Baške i otoka Krka područje Bašćanske kotline oplemenili su i uljepšali postavom većeg broja manjih te nekolicine velikih kamenih monolita - atraktivnih skulptura u čijoj je izradi, uz brojne studente hrvatskih, slovenskih pa čak i čeških umjetničkih akademija, glavnu riječ vodio akademski kipar Ljubo de Karina.
Sustav 30-tak glagoljskih spomenika kojima su na primjeren i dojmljiv način označeni svi najbitniji i najprepoznatljiviji glagoljaški ali i turistički lokaliteti bašćanskog kraja, sve od vidikovca na prijevoju Treskavca pa do Stare rive u mjesnoj luci, tako je još jednom doživio potvrdu svoje umjetničke ali i edukacijske vrijednosti zbog koje je upravo bašćanska udrugu Sinjali, istim rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, uvrštena u popis nositelja koji su dužni provoditi mjere zaštite radi očuvanja glagoljice odnosno umijeća njenog pisanja, čitanja i tiskanja. Uz Sinjale, za rad na čuvanju i promicanju glagoljice i glagoljanja na Krku su istim aktom još zaduženi i predstavnici Male steroslavenske akademije dr. Antun Mahnić koja djeluje pod okriljem OŠ Fran Krsto Frankopan Krk, Katedre Čakavskog sabora Kornić kao i Općina Dobrinj. [Mladen Trinajstić]