Druga (ovogodišnja) etapa Krk Food Festa: Okusi jeseni

Između 20. rujna i 20. listopada 2019. godine duž otoka Krka - koji se obzirom na obilje domaćih namirnica smatra oazom autohtone gastronomije, možete krenuti na pravu gastro-turneju koja je dijelom druge (ovogodišnje) etape Krk Food Festa, manifestacije namijenjene ljubiteljima kvalitetne hrane i jedinstvenih iskustava!

Tradicionalna jela našeg podneblja nisu samo odličan mamac za isprobavanje novih okusa već predstavljaju i svojevrsnu poveznicu s poviješću i otočnim načinom života, naravno kroz bogatu kulturu stola. Prema tome, otok Krk može i jelovnikom ispričati svoju povijest, a nakon Okusa proljeća (održanih između 10. travnja i 31. svibnja), koji su obilježili prvu polovicu godine, u nastavku tog jedinstvenog kazivanja slijedi zanimljiva priča i o krčkim jesenjim specijalitetima.

Mnogi otočni restorani (u Krku, Vrhu, Malinskoj, Njivicama, Puntu, Klimnu, Vrbniku i Baški) tijekom trajanja rujansko-listopadske etape Krk Food Festa, sve ljubitelje otočnih delicija kojima obiluje ovo izuzetno bogato gastronomsko razdoblje, stoga, pozivaju na uživanje u pršutu, siru, janjetini, šurlicama, smokvama, grožđu i vinu, maslinama i maslinovom ulju, ribi i plodovima mora (škampima, kozicama, školjkama i muzgavcima), zatim kestenima, bundevama, gljivama te domaćim jabukama i kruškama, a što će ih krčki majstori kuhinje sigurno znati iskoristiti na najkreativniji način. Neka dnevni obrok ili pak obiteljska večera postanu pravi gurmanski doživljaj, jer otočna gastronomija utjelovljuje sve vrijednosti povezane s novim trendovima, poput insistiranja na poštivanju kulture i tradicije, zdravog načina života, autentičnosti ili održivosti.

S područja Grada Krka u ovu su se manifestaciju, pokrenutu na inicijativu Turističke zajednice otoka Krka, (zasad) uključila tri ugostiteljska objekta - Restoran Hotela Marina (Krk), Koktel bar Volsonis (Krk) i Kuća Krčkog pršuta Žužić (Vrh) - koji zaljubljenike u gastronomiju pozivaju da kušaju njihove specijalitete te si tako uljepšaju jesen. Restoran Hotela Matina tako će iz palete bogatih okusa jeseni ponuditi juhu od buče, šurlice sa šumskim gljivama i pancetom te pačja prsa s pireom od boba i umakom od borovnica, dok će se u Volsonisu moći kušati brojne delicije od domaćih buča i rajčica, a u Kući Krčkog pršuta Žužić pašteta od pršuta, smokava i oraha, kruh s pršutom, maneštra s pršutom i domaćim povrćem te šurlice s krčkim pršutom i gljivama ili domaćom šalšom.

Organizacija manifestacije Krk Food Festa: Okusi jeseni povjerena je Turističkoj zajednici otoka Krka u suradnji sa svim lokalnim turističkim zajednicama te tvrtkama Abisal i Gastronaut.

Prilozi: