Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske; u Primorsko-goransku županiju pristiglo pet priznanja

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, na svečanosti, 28. veljače 2023. godine, priređenoj u Opatiji, dodijelila je 70 nagrada, povelja i posebnih priznanja u sklopu jubilarne, 10. nacionalne nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award.

Županijska Primorsko-goranska kašetica tako je u kategoriji ruralno-turistički projekti nagrađena brončanom poveljom, a među dobitnicima s područja županije također su: Obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo Magriž nagrađeno srebrnom poveljom u kategoriji turistička seljačka gospodarstva, Kuća Krčkog pršuta Žužić, nagrađena srebrnom poveljom u kategoriji projekti sa zaštićenim i marketinškim oznakama te Poljoprivredna zadruga Pčelarstvo Apitrade dobitnica brončane povelje u kategoriji vinski i craft turizam. Posebno priznanje u kategoriji ruralno-turistički projekti za održavanje tradicionalne manifestacije Ispraćaj Stare i doček Nove godine u podne dodijeljeno je Općini Fužine.

 

 

Općina Kneževi vinogradi, pionir ruralnog turizma u Baranji, ovogodišnji je šampion Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina tijekom opatijske svečanosti čestitao je nominiranima i nagrađenima, navevši kako Primorsko-goranska županija kontinuirano ulaže u razvoj, jačanje i promociju ruralnih područja i autohtonih proizvoda. Jednako tako, istaknuo je, da brojne nagrade koje pristižu u ovaj kraj predstavljaju dokaz kvalitete i njegove prepoznatljivosti. To se ogleda i u činjenici da je najveći broj dobitnika Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske prošle godine, njih čak devet, bio upravo iz Primorsko-goranske županije radi čega je i preuzeto domaćinstvo i suorganizacija ovogodišnje svečanosti.

Nagrade su dodijeljene u okviru Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, temeljem 161 prijave pristigle iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u konkurenciju je ušlo i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine.

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske - Sunflower Award je projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju sudionici ruralnoga turizma, s time da se nagrade dodjeljuju u sljedećim kategorijama: turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno-turistički projekti te projekti sa zaštićenim i marketinškim oznakama.

Opatijskoj svečanosti prisustvovali su brojni gosti, uz ostale, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, državni tajnici Tonči Glavina, Željka Josić, Tugomir Majdak, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Po okončanju podjele nagrada gosti su mogli obići i prigodnu izložbu proizvoda nagrađenih OPG-ova te uživati u kušanju prezentiranih delicija.

Izvori fotografija: Novi list [novilist.hr] i Primorsko-goranska županija [pgz.hr]