Dodijeljene nagrade sudionicima krčkog LANDarta

Kao dio programa proslave Dana grada, u Galeriji Decumanus, 02. lipnja 2014. godine, dodijeljene su nagrade sudionicima ovogodišnjeg, premijernog izdanja Krk LANDarta, inače pozivne radionice tijekom koje se stvaralo na temu Art reciklaže s plaže.

Ovu su inicijativu, što se između 01. i 04. svibnja odvijala u gradu Krku, podržali eminentni hrvatski likovnjaci Zdravko Milić, Elvis Berton, Nikolina Manojlović Vračar, Tanja Pećanić, Dejan Kljun i Saša Lončarić, izradivši ukupno 18 skulptura, instalacija, objekata i slika, koje se u krčkoj galeriji mogu razgledati sve do 05. lipnja.
Nagrade su okupljenim autorama uručili Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka i Dean Kosić, djelatnik Trgovačko-komunalnog društva Ponikve eko otok Krk. Nagrada stručnog žirija u vrijednosti od 2.000,00 kn tako je dodijeljena Elvisu Bertonu za instalaciju Stablo, a nagrada publike vrijedna 1.000,00 kn krčkom slikaru Saši Lonačariću za simpatičnu kiparsku karikaturu Ćakule. Dok je o dodjeli glavne nagrade odlučivao stručni žiri kojeg su činili povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, djelatnike Ponikve eko otok Krk Dean Kosić, i vizulani umjetnik Igor Gržetić, nagrada publike rezultat je javnog glasovanja koje se između 30. svibnja (od 18.00) i 02. lipnja (do 12.00) provodilo u Galeriji Decumanus, a tijekom kojeg su Ćakule prikupile najveći broj glasova posjetitelja, i to 16 od ukupno 62. Nagradni fond za ovu je prigodu osiguralo Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk, koje je pored Centra za kulturu Grada Krka i Višnje Slavice Gabout iniciralo ovu četvrednevnu likovnu radionicu.
Tijekom same dodjele ravnateljica krčkog Centra za kulturu istakla je kako su okupljeni autori krčkoj publici omogućili uvid u čistu kreativnost, obvezavši organizatore ove inicijative da sljedeće godine, budu još bolji domaćini, odnosno da pruže još bolje uvjete te dodatno razrade koncept samih radionica. Riječ je potom preuzeo Dean Kosić kazavši kako bi bilo zaista zanimljivo, u duhu land arta, sljedeće godine oplemeniti krčki deponij, koji je trenutno u fazi sanacije. Vezujući se uz ovogodišnji projekt, ideja je bila da se otpad s plaže reciklira, i tako recikliran ponovo stavi u funkciju te da se jednom aukcijom pokušaju prikupiti određena sredstva koja bi se potom dala u dobrotvorne svrhe.
Od skorašnjih programa vezanih uz krčki galerijski prostor, 05. lipanj rezerviran je za proglašenje najboljih literarnih radova i slogana ekoloških tema prijavljenih na natječaj Ponikve eko otok Krk, a 06. lipanj za otvorenje izložbe računalnih grafika krčkog autora Igora Gržetića.