Dobri rezultati krčkih jedriličara na međunarodnim natjecanjima

Članovi jedriličarskih klubova Vihor iz Baške i Plav iz Krka, između 17. i 27. travnja 2014. godine odradili su desetodnevnu turneju, sudjelovavši na regatama za Europa Cup u Švicarskoj i Italiji.

Bašćanski tim predstavljali su Ivan i Iva Vlahinić te Marko Žužić, a njima se pridružila i predstavnica krčkog kluba Mara Žužić. Mlade otočane tom je prigodom vodio trener Vihora Igor Barbalić.
Prvih pet dana plovilo se na jezeru u Luganu gdje se natjecalo 64 jedriličara iz petnaestak europskih zemalja. Međutim, nije bilo sreće s vjetrom tako da su u četiri natjecateljska dana odjedrena samo dva plova, i to po vrlo slabom vjetru. Naši juniori ondje su postigli izvrsne rezultate. Mara Žužić tako je u ukupnom poretku zauzela 12., Ivan Vlahinić 13., a Iva Vlahinić 15. mjesto. Međutim, Marku Žužiću, radi diskvalifikacije zbog preranog starta u jednom plovu, pripalo je tek 50. mjesto.
Iz švicarskog Lugana ekipa je krenula put talijanskog Lago di Garda, odnosno drugog velikog jezera na kojem ih je dočekala juniorska jedriličarska elita. Riječ je o regati koja se bodovala i za Prvenstvo Hrvatske. Kako su ondje zatekli proljetno sunce bez vjetra, prvi plov odrađen je tek 24. travnja, a start je okupio 566 jedriličara s područja čitave Europe. U klasi Laser 4.7 bilo ih je 257 te se zbog brojnosti jedrilo u više grupa. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, naši mladi jedriličari postigli su vrlo dobre rezultate. Nakon sedam održanih plovova, Marko Žužić završio je na 25. mjestu, s time da je dva plova čak vodio regatu. Ivan Vlahinić regatu je završio kao 76., a takav, nešto slabiji, rezultat posljedica je preranog starta, ali i prejakog vjetra koji nije odgovarao njegovoj konstituciji. U ženskoj konkurenciji u istim uvjetima, Ivi Vlahinić pripalo je izvrsno 19., a Mari Žužić solidno 32. mjesto. 
Sudjelovanje na regatama u jakoj međunarodnoj konkurenciji najboljih juniorskih jedriličara svijeta, zasigurno predstavlja neprocjenjivo iskustvo krčkim sportašima pripremajući ih tako za nadolazeća natjecanja.