Darku Fanuku i u novom mandatu povjereno vođenje UABiA otoka Krka

U Velikoj gradskoj vijećnici, 27. studenog 2019. godine, održana je izborna Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka koju su pored članova ove najbrojnije otočne asocijacije podržali njezini brojni prijatelji, uzvanici i gosti.

Prije svega potpredsjednik SABA Republike Hrvatske i predsjednik SABA Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, čelnici otočkih općina te domaćin skupa krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Nakon službenog otvorenja te izbora radnih tijela, predsjednik udruženja Darko Fanuko podnio je iscrpno izvješće o četverogodišnjem radu s naglaskom na ovogodišnji, istakavši najprije kako je isti u značajnoj mjeri bio orijentiran prema razvijanju suradnje s mladima, posebice srednjoškolcima, ali i predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, s time da je, kao i dosad, značajna pažnja posvećena održavanju spomenika i spomen obilježja iz vremena Narodnooslobodilačke borbe, ali i online promociji kojom je obuhvaćeno uređivanje Internet stranica i Facebook profila udruženja.

Brojnim aktivnostima prožeto jednogodišnje razdoblje, nastavlja Fanuko, tako je, u suradnji sa Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir te osnovnim školama Fran Krsto Frankopan Krk, Malinska-Dubašnica i Omišalj, započelo obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, i to serijom prigodnih izlaganja koja su kulminirala predstavljanjem dokumentarca Igora Paulića pod nazivom Povratak posljednjeg, čiji je glavni protagonist Oleg Mandić koji se vraća u Auschwitz kako bi s gledateljima podijelio svoja potresna svjedočanstva i odveo ih u njegov obilazak. Da udruga zaista posebne napore ulaže u rad s mladima, kako bi što vitalnijom održala antifašističku tradiciju, svjedoči nam i sudjelovanje petero krčkih srednjoškolaca u europskom projektu Vlak sjećanja. Tijekom veljače, dodaje Fanuko, krčka delegacija sudjelovala je u Zimskom memorijalu mira 26 smrznutih partizana koji se tradicionalno priređuje u Mrkoplju, dok je u travnju organizirana svečana proslova Dana oslobođenja otoka Krka kojoj je ovogodišnji domaćin i pokrovitelj bio Grad Krk. Svibanj je tradicionalno u znaku obilježavanja Međunarodnog praznika rada, dok je lipanj donio sudjelovanje na 16. Sportskim igrama antifašista Primorsko-goranske županije. U drugome dijelu godine, zaključuje Fanuko, otočni antifašisti, pored ostalog, podržali su obljetnicu oslobođenja logoraša iz rapskog Kampora, položili vijence na spomen obilježje posvećeno Krčanima poginulim u Karlobagu te u Puntu organizirali program kojim je svečano obilježena 101. godišnjica od završetka Prvog svjetskog rata.

Nakon što su podnesena izvješća o radu Foruma žena i Foruma mladih, predsjednik udruženja, predstavio je i planove za narednu godinu. Aktivnosti udruge koje će uvelike ovisiti o dodijeljenim financijskim sredstvima otočnih općina, priznaje Fanuko, i nadalje će biti usmjerene na održavanje spomenika, obilježavanje značajnih datuma i prisjećanje na važne ličnosti vezane uz povijest NOR-a, zatim prisustvo na brojnim komemoracijama, ali samoprezentaciju, odnosno promicanje načela antifašizma javnosti putem predavanja, tribina i tiskovnih konferencija, odnosno što intenzivnijom suradnjom s lokalnim medijima. U narednom periodu, zaključuje Fanuko, značajne će se snage tako usmjeriti na promoviranje ljudskog prava na različitost, na razvijanje solidarnosti, humanosti i prijateljstva među članovima udruženja s posebnim naglaskom na brigu o starijima, bolesnima i socijalno ugroženima, na razvijanje suradnje s učenicima srednje i osnovnih škola, kao i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te na brojne druge aktivnosti vezane uz javnost rada, poticanje umjetničkog stvaralaštva ili edukaciju.

Na kraju Skupštine, budući da se radilo o izbornom zasjedanju, izglasano je i novo vodstvo. Predsjednikom UABiA otoka Krka tako je iznova imenovan Darko Fanuko, dok su potpredsjedničku funkciju međusobno podijelili Franjo Mijatović, Romano Kovač, Hajra Bubnić i Mladen Milunović. Delegatima u SABA Primorsko-goranske županije potom su imenovani Darko Fanuko, Kata Panić, Zdravko Žic, Milenko Bašić i Lurda Mršić, dok će glasove otoka u SABA Republike Hrvatske ponijeti Darko Fanuko, Romano Kovač i Mladen Milunović. Počasne titule naposljetku su dodijeljene Ivanu Simuniću kao počasnom predsjedniku, dok su počasnim članovima Odbora udruge proglašeni Ivan Crnčić, Mirjana Mijić i Marija Tudor.