Dani Plave vreće u Krku kao uvod u šestu sezonu projekta Plava vreća

Četverodnevnom akcijom čišćenja otočnih plaža od naplavina i prigodnim radionicama u sklopu Dana plave vreće u Krku koji će se u organizaciji Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk odvijati između 08. i 11. svibnja 2019. godine, kreće šesta sezona projekta Plava vreća (Blue Bag).

Plava vreća jedna je od brojnih ekoloških inicijativa koje krčko komunalno društvo provodi na području otoka. Riječ je o ekološko-turističkom projektu osmišljenom za nautičare, turiste i sve ostale zaljubljenike u prirodu kojim se teži potaknuti na volontersko čišćenje obale. Prve plave vreće, zahvaljujući suradnji s Udrugom Obala naših unuka iz Lovrana, na hrvatskoj su se obali pojavile upravo na otoku Krku, čime su Krčani ponovno demonstrirali svoje liderstvo u mnogim inovativnim akcijama koje potiču ekološku osviještenost, očuvanje okoliša i održiv razvoj. Cilj akcije Plava vreća jest da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo, na taj način osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode svoje ljetne dane, a pritom demonstriraju i svoju ekološku osviještenost, odnosno brigu o okolišu. Projekt Plava vreća osim na našem otoku tako ima sve više pristaša duž hrvatske obale, a sve je veći broj i poslovnih subjekata koji ga potiču, s time da je ovogodišnja sezona, što je bitno naglasiti, posredstvom projekta Informiraj, educiraj, recikliraj sufinancirana sredstvima Europske unije, ali i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.  

Kao što je prethodno istaknuto, Dani plave vreće u Krku, započinju 08. i traju sve do 11. svibnja, a okosnicu ove eko-manifestacije čine četiri akcije čišćenja otočnih plaža koje svakog dana, u 09.00 sati, startaju preuzimanjem plavih vreća na Krčkoj rivi i ukrcavanjem okupljenih volontera na brod, a traju sve do 13.00 sati kada je predviđen povratak u Krk. U odnosu na prošlogodišnju manifestaciju novost predstavlja kontejner koji će biti lociran na Krčkoj rivi i po kojem će se postavljati tijekom akcije prikupljene naplavine, s time da će se ondje, 09. i 11. svibnja, odvijati i prigodne radionice: prva (16.00 - 18.00) pod vodstvom članova Udruge Rukotvorine Krk na temu izrade rukotvorina od naplavina i ostalog otpada, i druga (18.00 - 20.00) pod vodstvom predstavnika OPG-a Gršković Jasminka na temu izrade rukotvorina filcanjem vune. Prvi dan manifestacije, 08. svibanj, rezerviran je i za službeno proglašenje dobitnika nagrade Plava vreća za najbolju objavu i eko podvig. Riječ je o austrijskom turistu Alexandru Feuchtenhoferu koji je, očistivši jednu krčku plažu, svoj podvig podijelio na Instagramu te tako potaknuo i druge da učine isto, što je, naposljetku, i zadaća ove inicijative. Prema tome, Ponikve eko otok Krk pozivaju sve zainteresirane da se priključe akciji, preuzmu plave vreće, dokumentiraju svoj eko-podvig te ga objave na društvenim mrežama, uz obveznu oznaku: #BlueBagKrk. Najdojmljivije radove, stoga, očekuju zaslužene nagrade, a na kraju sezone i proglašenje novog ukupnog pobjednika.

Tehničku podršku realizaciji ovogodišnjeg projekta Plava vreća pružaju: Komunalno društvo Vecla, Županijska lučka uprava Krk, krčki brodari, ali i Centar za rehabilitaciju Rijeka čiji štićenici svake godine pakiraju plave vreće i pripremaju ih za daljnju distribuciju. Time ova inicijativa dobiva i humanitarnu dimenziju, s obzirom na to da uključivanje štićenika Centra ima mnoge pozitivne učinke, u smislu radne terapije kojom se osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno svojim mogućnostima, uključuju u društveno koristan rad.

Dodajmo na kraju kako mnogi zeleni projekti i energetski učinkovita rješenja pobuđuju sve veći interes Krčana, ali i gostiju. Stoga, slogan - DISCOVER ECO LIFESTYLE ON THE ISLAND OF KRK - turistima jasno daje do znanja na kakav otok dolaze, a sve te inicijative zajedno predstavljaju tek dio ukupne strategije kojom se želi postići da otok Krk postane uistinu jedinstven na čitavom Mediteranu.