Dani hrvatskog pršuta: Krčki pršut ovjenčan šampionskom titulom

Krčki pršut Mesnice-marketa Žužić šampion je ovogodišnjih, 8. Dana hrvatskog pršuta koji su 22. i 23. travnja priređeni najprije u splitskom Hotelu Park, a potom i na Prokurativama. Drugo mjesto pripalo je Istarskom pršutu Buršić, a treće Dalmatinskom pršutu Smjeli. Na ocjenjivanje pristiglo je 14 zaštićenih pršuta iz Istre, s otoka Krka, Drniša i Dalmacije te tri iz Crne Gore.

Ovu svečanu dvodnevnu manifestaciju, pored splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore Dragana Kovačevića te čelnika Klastera hrvatskog pršuta Darka Markotića, svojim prisustvom uveličala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji ravnatelja Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravka Baraća.

Na Danima hrvatskog pršuta tradicionalno se vrednuju certificirani pršuti, a proizvođaču ovogodišnjeg šampiona Vjekoslavu Žužiću ministrica je uručila priznanje i čestitala na hvalevrijednom proizvodu koji dodatno potvrđuje Hrvatsku kao iznimnu gastronomsku destinaciju. Kazala i kako će resorno ministarstvo nastaviti ulagati u politiku jačanja prepoznatljivosti autohtonih domaćih proizvoda, naglasivši pritom da Hrvatska trenutno ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv na europskoj razini registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, čime se, u Europskoj uniji, svrstava na visoko sedmo mjesto.

– Nagrade su poticaj da budemo još bolji i kvalitetniji, ali i potvrda kako se trud uvijek isplati. Priznanja poput ovog pridonose promociji Krčkog pršuta, koji je ujedno i prvi hrvatski proizvod registriran na razini Europske unije, kazao je ovom prigodom Vjekoslav Žužić.

I ovom, najrecentnijom titulom Krčki pršut nastavlja nizati uspjehe na domaćim i inozemnim festivalima, sajmovima i smotrama, a u kontekstu Dana hrvatskog pršuta ovo je njegova druga šampionska titula.