Dani grada Krka: Višednevni program započeo koncertom klapa Za tebe, otok od zlata kojim je odana počast Mladenu Milovčiću

U ovogodišnji program, kojim se obilježavaju Dani grada Krka i Biskupije Krk posvećeni njihovom zaštitniku - sv. Kvirinu, 01. lipnja, u samome gradskom središtu - na rivi - posve prigodno uveo je koncert pod nazivom Za tebe, otok od zlata kojim je odana počast Mladenu Milovčiću, prerano preminulom tenoru Klape Krk.

Pred zadovoljnom i raspjevanom publikom svoj su prilog ovome memorijalnom događanju, za čiju se organizaciju pobrinuo Centar za kulturu Grada Krka, dale otočne klape: Zvonimir iz Baške, Kaštadi iz Poljica, Vejanke iz Krka i Rašketa iz Punata, a kojima su se u sjećanju na Mladena i slavlju klapske pjesme i od UNESCO-a valoriziranog klapskog sloga pridružili i prijatelji iz Slovenije - Klapa Mali grad iz Kamnika. Bašćani su ovu ugodnu večer otvorili skladbama Svoju zvizdu slidim, Lipoto moja i Anđele moj, nakon kojih su Poljičani izveli Zvona moga grada, Večeri boje naranče i Vilo moja. Jedini ženski klapski kolektiv koji je nastupio ove večeri - Vejanke - predstavio se napjevima Dojdi dragi u poju san sama, Mornareva žena i Dobar dan, dok su Puntari, uz pratnju gitara, donijeli Probudi me jutrom, Djevojke u ljetnim haljinama i Nemoj šiti stara majko. Gosti iz Kamnika publiku su, naposljetku, raznježili pjesmama Šetala se Jelica i Ive, Za ribara i Maslina je neobrana. Kroz ovu ugodnu večer okupljene je, izdvajajući detalje iz Mladenove biografije, proveo popularni dvojac - Irena Grdinić i Mario Lipovšek Battifiaca, a vrhunac je bila emotivna završnica tijekom koje su svi sudionici koncerta zajednički izveli neslužbenu otočnu himnu Otok od zlata (Robert Grubišić, autor glazbe; Vlasta Juretić, autorica teksta) koju je upravo Mladenov tenor u sklopu Klape Krk učinio toliko posebnom i prepoznatljivom.

 

 

Mladen Milovčić rođen je 19. srpnja 1953. godine u gradu Krku. Od malih nogu pokazivao je interes i sklonost ka glazbi, a prve glazbene korake napravio je na festivalu Mladi otoka Krka pjevaju. Aktivnim članom Klape Krk bio je punih 27 godina, od njezinog osnutka, zabilježivši nastupe na brojnim festivalima i kulturnim manifestacijama diljem zemlje i inozemstva. Do posljednjeg trenutka, Mladen je, kao organizator i sudionik, mnogih kulturnim događanjima promovirao grad i otok Krk. Posebice je poticao mlade da kroz Dječji pjevački zbor Mići Boduli i festival Djeca otoka Krka pjevaju zavole glazbenu umjetnost. Ovim koncertom tako se odaje počast Mladenu, velikom zaljubljenika u glazbu, posebice klapsku pjesmu, i njegov otok od zlata.

Nastavak proslave u nedjelju, 02. lipnja, donio je, tj. donosi dva atraktivna sadržaja - pričaonicu bajki Ivane Brlić-Mažuranić u izvedbi Sabine Gvozdić i promociju slikovnice Legenda o šurlicama koju kao autor teksta potpisuje krčki fotograf i pjesnik Ivica Brusić Brujo, a kao ilustrator krčki akademski slikar Saša Lončarić.

 

  • 1
  • -
  • 2