Dani grada Krka: Sadržaji namijenjeni djeci - pričaonice bajki Ivane Brlić-Mažuranić i promocija slikovnice Legenda o šurlicama

Nakon subotnjeg koncerta klapa kojim je odana počast Mladenu Milovčiću, program proslave Dana grada Krk u nedjelju, 02. lipnja 2024. godine, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, nastavljen je dvama atraktivnim sadržaja namijenjenim djeci - pričaonicama bajki Ivane Brlić-Mažuranić i promocijom slikovnice Legenda o šurlicama.

Dvije besplatne pričaonice bajki Ivane Brlić-Mažuranić u slikovitom, borovim krošnjama natkrivenom perivoju nadomak Trga Kamplin, pred okupljenim mališanima, održala je pripovjedačica Sabina Gvozdić, s time da je u sklopu prve predstavljen Regoč i još jedna kraća narodna priča, a u sklopu druge Sunce djever i Neva Nevičica te po jedna narodna i Grimmova priča.

Pripovijedanje je tiha umjetnost u sve bučnijem svijetu. Bajke nas vode na razna mjesta, uranjaju u različite situacije i propuštaju kroz mnoge obrate, a dok ih slušamo naše su misli zauzete maštanjem i stvaranjem, dok mi u potpunosti mirujemo. Bajke Ivane Brlić-Mažuranić univerzalna su i slojevita djela, a slušali li ih sa četiri, deset ili pedeset godina te čitali ih jednom ili više puta, iz njih uvijek iznova možemo izvući nova saznanja, inspiraciju, detalje, motive i simboliku. Regoč je, dakle, bajka puna kontrasta koji se susreću i kroz avanturu postaju prijatelji, dok je Sunce djever i Neva Nevičica uvela u svijet poštenja i oholosti, imanja i nemanja, gubljenja i traženja, vječnih preobrazbi i svega onog što izmiče sažimanju!

 

 

U sličnom tonu prošao je i nastavka dana budući da je Galerija Decumanus postala poprište promocije nove slikovnice Legenda o šurlicama čiji tekst potpisuje krčki fotograf i pjesnik Ivica Brusić Brujo, a ilustracije krčki slikar Saša Lončarić. Šurlice su domaća, rukom rađena pašta, možemo kazati i lokalni specijalitet, a kako su nastale otkriva sadržaj ove zanimljive slikovnice. Promociju je moderirala profesorica i spisateljica Daria Papa, a okupljenima se u ovoj lijepoj prigodi obratio i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

– Na samom početku, voljela bih osvijestiti važnost slikovnica, kazala je Papa. Ona je često prvi doticaj djeteta s knjigom kojoj se rado vraćamo i u odrasloj dobi. Sklad teksta i slike, važnost vizualne privlačnosti i jednostavnosti ono je što odlikuje i Legendu o šurlicama. Šurlice su urasle u tradiciju svake primorske obitelji i glavna su zvijezda ove priče. Njezina posebnost i zanimljivost ogleda se i u dvojezičnom izrazu. Tako nas dijalozi na čakavštini podsjećaju na važnost očuvanja jezične baštine, dok dio na standardnom jeziku slikovnicu uspješno približava i onima koji nisu iz naših krajeva i koji možda nikad u životu nisu čuli za šurlice, a kamo li ih probali. Tekst pratimo kao zanimljiv uvid u ono što je i kako je moglo biti, a on nas potiče na maštanje, razgovaranje i prisjećanja, ali i na očuvanje identiteta - jezičnog, kulturnog i gastronomskog. U slikovnicu je, možemo to reći, utisnut i turistički potencijal jer bi se prijevodom na strane jezike i turisti s ovim važnim segmentom bodulskog identiteta upoznali ne samo na tanjuru već i kroz priču, zaključila je Papa.

 

 

Potom su o procesu nastanka tekstovnog i slikovnog dijela slikovnice, njihovu spajanju, a u konačnici i o objavljivanju, kazivali sami autori, odgovaravši pritom i na zanimljiva pitanja publike. Nakon odrađene promocije svi zainteresirani mogli su pribaviti svoj primjerak Legendi o šurlicama, zatražiti i dobiti potpise njezinih autora, ali i uživo razgledati svih 18 slikovnicom obuhvaćenih ilustracija. Dodajmo tome i da je nakladnik slikovnice Obrt foto-video Brujo te da je ista objavljena u nakladi od 800 primjeraka. Također, svu zaradu od prodaje slikovnice tijekom promocije nakladnik je namijenio liječenju Ivane Berković koja je ovom druženju nazočila kao posebna gošća.

U svojoj završnici, na sam blagdan sv. Kvirina, 04. lipnja, Dani grada Krka donose svečanu koncelebriranu svetu misu koju će u Krčkoj katedrali, s početkom u 18.00 sati, predvoditi mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup, nakon čega će, u 20.00 sati, uslijediti promenadni nastup Gradske glazbe Krk. Istog će dana, u Galeriji Decumanus, s početkom u 21.00 sat, slavlje zaokružiti otvorenje izložbe Studije krčke grafičarke Andree Staničić.

 

  • 1
  • -
  • 2