Dana antifašističke borbe: Projekcija dokumentarnog filma Neželjena baština

Povodom Dana antifašističke borbe, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, u Velikoj gradskoj vijećnici (Kinu Krk), u srijedu, 19. lipnja 2019. godine, s početkom u 19.00 sati, održat će se besplatna projekcija dokumentarnog filma Neželjena baština, redateljice i scenaristice Irene Škofić.

Ovaj nagrađivani dokumentarac govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe tijekom Drugom svjetskog rata. Od 1945. do 1990. godine tako je izgrađeno na tisuće spomenika posvećenih Narodnooslobodilačkoj borbi po čitavoj bivšoj Jugoslaviji, od kojih svaki na svoj način obilježava događaje iz Drugog svjetskog rata. Ti spomenici, posebice oni vrlo visoke umjetničke vrijednosti, bili su dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. Međutim, u Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, tj. njih oko tri tisuće. Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti međunarodno priznata umjetnička djela učinila su nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, trajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović.

Film je dosad osvojio Prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu, Nagradu za najbolji dokumentarni film na Ischia film festivalu u Italiji, posebno priznanje na Accolade global film festivalu u San Diegu, Nagradu za najbolju fotografiju na San Gio' Verona video festivalu u Veroni, Nagradu publike na Forteca International Film Festivalu u Perastu, i Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu u Houstonu, a svoju svjetsku premijeru imao je, 2016., na međunarodnom Sarajevo film festivalu. Hrvatsku premijeru doživio je na ZagrebDoxu, 2017. godine.