Dan na Zemlji Lade Sege u Galeriji Decumanus

U krčkoj Galeriji Decumanus, 12. srpnja 2013. godine, otvorena je multimedijalna izložba - ambijent Dan na Zemlji, Lade Sege. O izložbi su pored autorice kazivali Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka i Sabrina Žigo, povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe. 
Prema riječima kustosice, u fokusu umjetničkog djelovanja Lade Sege su globalni problemi suvremenog doba, od ekologije i ekonomije, do međuljudskih odnosa. Multimedijalnom izložbom Dan na Zemlji, autorica sagledava sustav društvenih vrijednosti kao trojedinstvo rada, potrošnje i doma, materijalizirajući ga u piramidi s radom na vrhu. Dom u tradicionalnom smislu je detroniziran najniže na vrijednosnoj ljestvici, a svrhovitost rada prvenstveno je u potrošnji. Preslagivanjem vrhova piramide ambijent u kojem danas živimo postaje jedan od prostora s najvećim konzumerističkim potencijalom. Naizgledni autoričin concetto ozbiljna je poruka i upozorenje o apsurdnosti društva obilja koje proizvodi neimaštinu - duhovnu, ekološku, humanu, dovodeći do krajnosti pitanje opstanka na Zemlji. Posljedice su to beskompromisnog laissez-fairea današnje liberalne ekonomije anacionalnog predznaka, s malobrojnim prirodnim i naseljenim oazama koje Sega aktivistički zagovara.
Autorica realizira izložbu ovisno o datostima prostora, u reduciranim i ekstenzivnim varijantama, opremajući je u maniri total-dizajna proizvodima-zavjetima potrošačkog društva koje u svojoj prekomjernosti teži bizarnosti. Koncipirana između dizajna, ilustracije i dokumentacije, ne odstupajući zapravo od konvencija izlaganja, istovremeno ostavlja dvojbeni dojam začudnoga reda i pastiša. Bljeskovitošću i atrakcijama podražava komuniciranje marketinških poruka i njihovo djelovanje na fragilnim razinama naše podsvijesti. Ta suptilna manipulacija koja nesvjesno djeluje i upravlja našom voljom, među najgorim je oblicima podčinjavanja i dehumanizacije suvremenog čovjeka. Promidžbene strategije i moduse njihovog komuniciranja Sega je inteligentno prenijela u umjetnički medij, usmjeravajući pažnju promatrača na kratkotrajne efektne podražaje koji ne iziskuju mentalne napore, izazivajući nas da reagiramo i djelujemo refleksno.
Svoj kompleksan i dotjeran vizualni jezik, Lada Sega gradi na komponentama ritma, komplementarnog kolorita i optičkih senzacija, otkrivajući tragove slikarskog slikarstva venecijanskog školovanja. Estetizirana svakodnevica i artificijelni, ikonički prizori koje narativno proteže na muralima galerijskih zidova, dozivaju savršenu realnost ostvarivu jedino u kontroliranim i nehumanim uvjetima.
U pozadini tih naizgled savršenih slika, panoptikuma jednog prosječnog dana na Zemlji, ogoljeno je pitanje: prihvaćamo li i život kao potrošnu robu određujući mu time cijenu i sudbinu?
Izložba Dan na Zemlji ostaje otvorena do 01. kolovoza, a postav je moguće razgledati svakim danom, osim nedjelje, od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 23.00 sata ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka na broj 051 220 041 ili e-mail kultura@gradkrk.net.