Dama sa zlatnim naušnicama, arheološki postav Zavičajnog muzeja Kopar

Iz 1700 godišnjeg sna probuđena je dama sa zlatnim naušnicama, do našeg vremena pristigavši omotana velovima tajni, koji osim što svijet mrtvih dijele od svijeta živih, odvajaju i prošlost od sadašnjosti. Sa sobom je iz rimskog imperija ponijela nekoliko iznimnih predmeta, a najvredniji među njima par je zlatnih naušnica s urezanim ornamentom i umetnutim staklenim okom. 

Ovaj izložbeno-edukativni projekt Zavičajnog muzeja Kopar temeljen je na artefaktima iz ženskog groba s arheološkog nalazišta Križišće, smještenog nedaleko Spodnje Škofije. Radi se o antičkoj nekropoli koja je pronađena tijekom izgradnje autoceste Kopar - Ljubljana, a čiju su misteriju uspjeli razriješiti arheolozi iz Zavoda za zaštitu kulturne baštine Republike Slovenije u suradnji s djelatnicima tvrtke Arhej. Tako su otkrivene tri grobne parcele (s grobovima koji datiraju u vrijeme od 1. do 4. stoljeća) u koje se ukopavalo temeljem statusa pokojnika.
U grobu označenim brojem 39 bila je pokopana žena iz višeg društvenog sloja koja je umrla u svojim četrdesetima, a pored zlatnih naušnica s njom je položeno još nekoliko keramičkih vrčeva, keramička uljanica, igla za šivanje i koštana naglavna igla. Pokojnica je živjela u turbulentnom periodu, na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće, kada je zapadno rimsko carstvo već popuštalo pod teškim teretom invazija germanskih i drugih naroda. Međutim, Istra u to vrijeme nije osjećala značajne pritiske, zato se i život mogao odvijati više ili manje normalnim tokom. 
Projekt Dama sa zlatnim naušnicama rezultat je suradnje četiriju stručnjaka (dvojice arheologa, kustosa pedagoga i dizajnera), iz dviju država (Slovenije i Hrvatske), koji su zajednički na noge postavili izniman izložbeni projekt, dopunjen radionicama i predavanjima za starije osnovnoškolce i srednjoškolce kod kojih se pokušava probuditi interes za arheologiju, antičko vrijeme te lokalno kulturno nasljeđe.
Postavljanjem izložbe u gradu Krku, u suradnji s Centrom za kulturu Grada Krka, pokrenuto je prvo u nizu gostovanja ovog izložbeno-edukativnog projekta u Republici Hrvatskoj, čime popularizacija arheologije dobiva međunarodni predznak u kojem se reflektiraju mnoge nama zajedničke vrijednosti.
 
Pozivnica [.pdf]
 
Izložba Dama sa zlatnim naušnicama, u krčkoj Galeriji Decumanus, otvara se 09. prosinca 2015. godine s početkom u 11.00, nakon čega, u 11.40 sati, u Velikoj, odnosno Malenoj gradskoj vijećnici slijede predavanje i radionica namijenjeni krčkim školarcima, kojima se u stjecanju novih znanja mogu pridružiti i ostali zaljubljenici u antičku povijest, tim više što i sam Krk upravo tom periodu duguje neke od svojih najznačajnijih povijesnih artefakata. Sama izložba ostaje otvorena do 22. prosinca, a može se razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.
Dok izložbu potpisuju Maša Sakara Sučević, Brigita Jenko, Noel Mirković i Matjaž Novšak, kao suradnici u projektu izdvajaju se Irena Lazar, Gregor Pobežin, Maruša Bizjak, Branka Milošević, Biljana Petrović Markežić, Snježana Karinja i Miha Franca.