Članice Udruge Rukotvorine Krk premijerno predstavile svoje radove

Uz organizacijsku podršku Centra za kulturu Grada Krka, 02. ožujka 2018. godine, u Galeriji Decumanus otvorena je prva izložba vrijednih i izuzetno kreativnih članica Udruge Rukotvorine Krk, a čije radove povezuje jedna zajednička tema - Anđeli.

Naime, unatoč tome što lik i pojam anđela najčešće spominjemo u božićno vrijeme, on je zapravo puno prisutniji nego li smo toga uopće svjesni. S određenim odmakom od religijskog, a s naglašenim osobnim doživljajem i pristupom, članice ove mlade krčke udruge, krenule su kreirati likove anđela na njima svojstvene načine. Svaka od njih tako je kroz željeni medij izrazila osobno viđenje i iskustvo tog rajskog glasnika čak do te razine da izložbom predstavljeni radovi prestaju biti isključivo rukotvorine i počinju zadirati u sferu umjetničkog. Doživljaj anđela u svemu što nas okružuje sukus je njihovog premijerno predstavljenog postava. Zanimljivi i neponovljivi prirodni oblici naplavina, ručno manipuliranje žicom i papirom, poimanje levitacije kroz medij mobila, te definiranje anđeoskih oblika modeliranjem keramike i filcanjem vune te šivanjem i vezenjem, samo su neki od načina kojima se zaigrani kolektiv Rukotvorina Krk služio dok je stvarao. Sanjareći o čarobnom svijetu i prepuštajući se mašti, ono nevidljivo i nepoznato, pod njihovim je rukama postalo jasno vidljivo i opipljivo. Međutim, kao što je poseban odabrani temat, poseban je i postav, utoliko što će se mijenjati i nadopunjavati tijekom dvadeset dana trajanja izložbe koja je zamišljena kao prodajna i interaktivna, budući da svi posjetitelji krčke galerije imaju priliku na različite načine postati njezinim aktivnim sudionicima, a prije svega sudjelovanjem na čitavom nizu ovom prigodom organiziranih radionica.

O anđelima su pred punim auditorijem Galerije Decumanus zajednički kazivale Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, i Zdenka Doma, predsjednica Udruge Rukotvorine Krk.

Iznimno nam je drago, uvodi Parentić, da danas svjedočimo otvorenju prve samostalne izložbe članica Udruge Rukotvorine Krk, jednog mladog, ali vrijednog udruženja, čije smo predstavljenje s nestrpljenjem čekali. Ono što ovu priču čini itekako zanimljivijom, odbrani je temat koji svjedoči ne samo o velikoj kretivnosti autorica okupljenih postavom, već i o njihov hrabrosti, ali i zrelosti da se prepuste istraživanju jedne ovako komplesne teme. Vjerujem, stoga, kako će Rukotvorine Krk nastaviti s uspješnim radom te da ćemo iz godine u godinu nastaviti s druženjima upravo u Decumanusu, zaključuje Parentić.

Izložba pred nama, nastavlja Doma, temeljena je na ideji jedne naše članice koja je bila inspirirana likovima anđela, što nas je nagnalo da dublje uđemo u temu i započeno kreirati baš njih te se nadam da smo postavom ispunile ne samo njezina očekivanja, već i očekivanja posjetitelja. Ovo naše kreativno udruženje, osnovano 2016. godine, zasad broji 19 članica koje se izražavaju u širokom spektru medija, s naglaskom na reciklažu otpadnog materijala, najčešće vune i naplavina, a zadaća jednog od naših primarnih programa jest motivirati sve kreativce da ono što u prirodi uspiju pronaći pretvore u nešto lijepo; u rukotvorinu koja će biti ponuđena turistu kao izvorni otočni suvenir, zaključuje Doma.

Izložba Anđeli ostaje otvorena do 23. ožujka, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, ali i subotom od 10.00 do 12.00 sati, s time da su ovim predstavljanjem obuhvaćene i radionice koje se prema sljedećem rasporedu odvijaju u prostoru Galerije Decumanus:

 

  • Izrada anđela od vune, 03.ožujka, 11.00 - 12.00,
  • Izrada samostojećih anđela od papira, 05. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Izrada mobila Anđeli, 07. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Oblikovanje anđela od gline, 10. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Izrada anđela od vune, 12.ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Izrada anđela od naplavina, pluta i žice, 13. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Izrada anđela od otpadnog materijala, 15. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Oblikovanje anđela od gline, 19. ožujka, 18.00 - 20.00.