Članice likovne sekcije Milo Seršić predstavile svoje karnevalske kreacije

U krčkoj Galeriji Decumanus, 05. veljače 2015. godine, otvorena je izložba karnevalskih maski sve kreativnije likovne sekcije Milo Seršić, inače frakcije Zajednice Talijana Krk. Članice ove vrijedne asocijacije, izložbeni su prostor ovom prigodom ispunile najrazličitijim vizijama karnevalskih maski materijaliziranih u čitavom spektru likovnih medija, od batika, preko kaširanog papira i découpagea, pa sve do keramike.

Izložbu su, pred punim auditorijem, zajednički otvorili ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić, predsjednica Zajednice Talijana Krk Silvana Pavačić i gradonačelnik Darijo Vasilić.
Zadovoljstvo mi čini, naglašava Parentić, predstviti vam postav koji otkriva što sve radi naša, zaista vrijedna, Zajednica Talijana. Suradnju Centra za kulturu i ovog udruženja mogu opisati vrlo uspješnom, obzirom da članice njegove likovne sekcije funkcioniraju poput pravih profesionalki, što znača da nam svoje izložbene projekte najavljuju čak godinu dana unaprijed. Vezujući se uz odabir teme, nastavlja Parentić, ona se obzirom na termin održavanja izložbe, nametnula sama po sebi, tako da danas možemo svjedočiti zaista uspjelim likovnim interpretacijama karnevalskih maski. Uz to, važno je dodati kako otok Krk, usporedimo li ga s ostalim kvarnerskim otocima, gaji možda najdužu i najbogatiju, u jednom velikom dijelu neistraženu, pokladnu tradiciju, tako da nam je izuzetno drago da se i kroz polje umjetnosti, odnosno likovnosti, referiramo na naše običaje vezane uz karnevalsko vrijeme. Kako je ovo područje tijekom povijesti bilo usko vezano uz Italiju i Veneciju, tako i jedan značajan dio postava čine upravo venecijanske maske, koje možda i najviše govore o kreativnosti članica naše Zajednice Talijana. Pored kaširanih i pomno oslikanih maski i sve boljih slika u tehnici batika, zaključuje Parentić, upravo u keramičkim skulpturama i skulpturicama možda leži potencijal za neki budući krčki suvenir.
Zajednica Talijana Krk, tumači Pavačić, kao udruga koja njeguje talijansku kulturu, umjetnost i jezik, u sklopu svojih aktivnosti priredila je izložbu karnevalskih maski. Sam postav na kojem se radilo čitavu godinu stoga predstavlja naš prilog ovogodišnjem Krčkom karnevalu, jednom od najveselijih perioda u godini. Kao i dosad, navodi Pavačić, trudimo se da vrijedne aktivistkinje naše umjetničke sekcije, svojim kreacijama upotpune ponudu kulturnih događanja u našem gradu, što im je, nadam se, i pošlo za rukom zahvaljujući prvenstveno angažmanu neumornih profesorica i velikih kreativki Luciane Hlupar Trinajstić, voditeljice radionice batika i keramike te Božice Žic, voditeljice radionice venecijanskih maski i vrsne poznavateljice tehnike découpagea. Za kraj obećajem, ističe Pavačić, da ćemo i nadalje njegovati likovni izričaj te se nadam da ćete podržati naše daljnje djelovanje kako bi se i ubuduće imali prilike sretati i družiti na nekoj od predstojećih izložbi.
I ovom prigodom, navodi Vasilić, možemo iznova svjedočiti lijepoj suradnji našeg Centra za kulturu i Zajednice Talijana Krk, koja je tijekom jednog posebnog perioda upotpunila kulturni život grada, i to prekrasnim maskama koje će definitivno ovogodišnje karnevalsko vrijeme obilježiti na poseban način. I dosad smo pratili rad sekcije Milo Seršić, uvijek uživajući u predstavljenim radovima, no ova je izložba svakako veliko, naravno pozitivno, iznenađenje, jer izravno ukazuje na kreativnost, inovativnost i jedan posve novi pristup u likovnom izražavanju Krčana. Prema tome, zaključuje Vasilić, vjerujem da će svi naši sugrađani biti itekako zadovoljni radovima prikazanim na ovoj izložbi.
Karnevalske maske Zajednice Talijana Krk biti će otvorene sve do 17. veljače, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00, te od 17.00 do 19.00, kao i subotom od 10.00 do 12.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru Centrz za kulturu Grada Krka na 051 220 041 ili kultura@gradkrk.net.