Članice Kreativnog Krka i Vide predstavile izložbu Moje slike, moji snovi

U Galeriji Decumanus, 15. veljače 2018. godine, otvorena je izložba fotografija tetovaža liječenih ovisnika Moje slike, moji snovi, koja je dijelom projekta Fotkam ti priču riječke Udruge za pomoć ovisnicima Vida, s time da je krčki postav realiziran u suradnji Udruge Kreativni Krk, fotografkinje Eni Brušnjak i splitske Zajednice Susret.
Pred punim auditorijem galerije izložbu su zajednički predstavile Bruna Justinić, povjesničarka umjetnosti i članica Kreativnog Krka zadužena za izložbene programe te Nevia Krupljanin i Karla Glažar, aktivistkinje Udruge Vida.
Izložba koju danas predstavljamo, uvodi Justinić, rezultat je suradnje dviju asocijacija s područja Primorsko-goranske županije, i to Udruge Kreativni Krk i Udruge Vida, a kako smo još ljetos čuli da Vida kreće u realizaciju ovog vrijednog izložbenog projekta odlučili smo ga podržati, jer ovdje se radi o spajanju dvaju motiva dragih Kreativnom Krku - aktivizma i umjetnosti.
Udruga Vida, nastavlja Krupljanin, osnovana je 2006. godine kako bi pomagala ovisnicima koji se nalaze u sustavu resocijalizacije. Što se ove izložbe tiče, ona je antistigmatizirajućeg karaktera, i kao takva dijelom je puno šireg projekta Fotkam ti priču koji pored fotografija tetovaža liječenih ovisnika okuplja i fotografije tetovaža ostalih građana, kako bi se ukazalo na činjenicu da smo svi u svojoj biti isti. Pored toga, ovaj postav predstavlja jedinstvenu priliku da se na život pogleda iz perspektive ovisnika, i to kroz njihove priče izložene u formi pisma i priložene uz fotografsku dokumentaciju. Nadam se, stoga, da ćete pročitatu svaku od tih priča koje nam dopuštaju da uđemo u intimu ovisnika, i koje zajedno s fotografijama demonstriraju promjene što su se dogodile u procesu njihovog osobnog rasta i razvoja na putu oporavka i resocijalizacije. Zadaća izložbe, zaključuje Krupljanin, prema tome biva smanjivanje predrasuda prema ovisnicima, kao i poticanje na prihvaćanje različitosti, u bilo kojem smislu.
Od pokretanja projekta Fotkam ti priču, ujesen 2017. godine, mnogi su ga podržali slanjem slika vlastitih tetovaža i priča te je tako nastala virtualna, proširena verzija izložbe koju možete pogledati na Internet stranici: fotkamtipricu.com.hr. Ona, ujedno predstavlja poziv svim zaljubljenicima u tetovaže da pošalju svoje fotografije te tako postanu dijelom ove hvalevrijedne inicijative. Izložba Moje priče, moji snovi ostaje otvorena do 28. veljače, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 sati.