Centar dr. Rudolfa Steinera: Uvodna edukacija o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Lokalne akcijske grupe Kvarnerski otoci, Centar dr. Rudolfa Steinera u srijedu, 06. listopada 2021. godine, u Velikoj gradskoj vijećnici (Kinu Krk), između 17.00 i 20.00 sati, priređuje uvodnu edukaciju o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ovaj edukativni program provest će se u dva dijela, s time da će u prvom, mr. sc. Dijana Posavec, izlagati o liku i djelu dr. Rudolfa Steinera te nastanku i povijesti biodinamičke poljoprivrede, a u drugom, Amalka Vukelić, dipl. ing. agr., o biodinamičkoj poljoprivredi, njezinim postulatima, principima, metodama i tehnikama uzgoja.

Edukacija je besplatna, a sve dodatne informacije mogu se dobiti u izravnom kontaktu s Centrom dr. Rudolfa Steinera, i to mailom na: info@centar-rudolf-steiner.com.

Centar dr. Rudolfa Steinera, 2007. godine, kao javnu ustanovu osnovali su Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec budući da se upravo u Donjem Kraljevcu nalazi rodna kuća Rudolfa Steinera o kojoj Centar brine.

 

 

U nastavku donosimo kratko izlaganje ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera, mr. sc. Dijane Posavec, na temu biodinamičke poljoprivrede koja se može predstaviti kao nadstandard ekološkoj poljoprivredi. Kao takva, najstariji je oblik uzgoja u svijetu koji ima najzahtjevniji certifikat poljoprivredne proizvodnje.

– U biodinamičkoj poljoprivredi velika se pažnja poklanja očuvanju tla, povećanju humusa i organske mase za razliku od ekološke ili konvencionalne poljoprivredne proizvodnje koja nema takav fokus. Postoje biodinamički pripravci koji se izrađuju u određeno doba godine, od određenih biljaka i u kojima se koriste ovojnice animalnog porijekla. Ako se krećete u tom smjeru, najprije morate biti certificirani ekološki proizvođač, zatim se ide na prijelazni period od dvije do tri godine, ovisno o tome što proizvodite prema kontroli biodinamike odnosno Demeteru. Dakle, to je za one koji se profesionalno bave ovakvom vrstom uzgoja i koji proizvode za tržište. Ako ste hobist, imate svoj vrt i želite uzgajati hranu koja je puna životne, vitalne energije, jednostavno krenite s biodinamikom u svom vrtu, u svom nasadu ili pak voćnjaku. Na tu temu ima literature, a Centar dr. Rudolfa Steinera podrška je u svemu što vam treba te vas može savjetovati kako najlakše krenuti prema takvoj vrsti uzgoja.

Ono što je ljudima najviše poznato kod biodinamičkih principa jest pripravak 500, tzv. gnoj iz roga. Uvijek kada se kreće prema biodinamičkom načinu uzgoja, kreće se upravo s pripravkom 500 jer on je jedan od najvećih aktivatora tla. Zakapa se u zemlju iza Miholja, a vadi iza Uskrsa. Nakon što je pripravak spreman, dinamizira se u vodi i njime tretirate tlo. Pripravak 501 tj. kremen iz roga, radi se na sličan način, ali se zakapa u ljetnim mjesecima. Šest ostalih biodinamičkih pripravaka se rade i koriste kako bi se preparirao kompost. Svi znamo važnost komposta, ali ovdje nije riječ o običnom kompostu, već o tzv. biodinamičkom, prepariranom kompostu. Pripravci se slažu u kompost, na određeni način.

Uz to se koristi i tzv. Sjetveni priručnik gdje se prati ciklus Mjesečevih mijena i ostalih planeta. Sadrži savjete i pravila za svaki mjesec tekuće godine, po danima, satima i povoljnim periodima za rad u vrtu i za rad s pčelama. Priručnik daje preporuku kada se npr. radi presadnja, kada se bere povrće za zimnicu jer će tada ono imati bolji i intenzivniji okus i duže će trajati i slično. Prema Steineru razlikujemo četiri vrsta bilja, a to su biljke lista, biljke korijena, biljke cvijeta i biljke ploda. Pa se tako iz Sjetvenog priručnika vidi za svaki dan koje je najpovoljnije vrijeme rada s određenom biljkom. Na temelju toga, rađeni su i brojni znanstveni eksperimenti te je dokazano kako ipak ima razlike odnosno nije svejedno hoćete li npr. rotkvicu sijati u vrijeme lista, dane ploda, korijena ili cvijeta.

Steiner je u svojim predavanjima čitavo vrijeme govorio kako poljoprivrednik svoje imanje, bez obzira na veličinu, mora gledati kao jedan organizam koji ima svoje dijelove. Ti dijelovi su životinje, biljke i minerali na farmi, a u centru svega je čovjek. Nakon toga, proizvođači koji su krenuli u proizvodnju hrane prema njegovim metodama željeli su izdvojiti njihove proizvode od ostalih, pa tako 1928. godine nastaje prvi certifikat u svijetu uopće, i to u sektoru poljoprivrede, u proizvodnji biodinamičke hrane. Riječ je o poznatom, svjetskom certifikatu, naziva Demeter. To je najstariji i zasigurno najstroži certifikat u ovom sektoru.