Centar aktivnosti Krk

Centar aktivnosti Krk inicijativa je Odsjeka za gospodarstvo proizašla iz Strategije razvoja turizma Grada Krka i strateškog cilja vezanog uz izgradnju javne turističke infrastrukture za potrebe aktivnog turizma. U projektiranje se krenulo objavom Javnog poziva Ministarstva turizma i sporta za sufinanciranje izgradnje javne turističke infrastrukture u 2016. godini.

Koncept je zamišljen kao sportsko turistička uslužna zona na atraktivnoj lokaciji kupališta Dražica koja tijekom cijele godine služi lokalnom stanovništvu za rekreaciju i bavljenje sportom, odnosno postizanje i očuvanje zdravlja kod odraslih te razvijanje motoričkih sposobnosti i izgradnju psihofizičke kondicije kod djece. Projekt je podijeljen u tri faze od kojih je za sada realizirana samo prva, dok se naredne, rekreativna i uslužna zona te Mini centar aktivnosti i Ninja warrior zona planiraju realizirati do konca 2021. godine.

Nakon dovršetka Centra aktivnosti Krk kao otvorenog poligona za bazični fitness sport, planira se pristupiti razvijanju projekta Xtreme park Krk - otvorenog poligona za akrobatske sportove, te izradi dvorane za bazični sport kako bi se, naposljetku, upotpunio koncept cjelogodišnjeg angažmana stanovništva te kako bi se zadovoljilo infrastrukturne potrebe za razvoj osnovnih fizičkih i motoričkih karakteristika djece.

 

 


Faza I: Vježbalište na otvorenom Dražica

Vježbalište na otvorenom ili Centar aktivnosti Krk osmišljen je 2017. godine kao reakcija na objavljeni Javni poziv Ministarstva turizma za izgradnju javne turističke infrastrukture. Vježbalište je izgrađeno u dvije faze tijekom iste godine, kada su u sklopu jedne čestice uređene površine za vježbanje na otvorenom. Centar je osmišljen kao bazično fitness vježbalište na otvorenom koje sadrži elemente za razvoj spretnosti i poboljšanje psihofizičkog stanja tijela vježbača. Prilagođen je i osobama s posebnim potrebama, a od elemenata ondje se mogu pronaći Parkour park, street workout, zona stabilnosti, zona funkcionalnog fitnesa te prostori sportskog kluba i recepcije. Slobodno vježbanje na otvorenom izvrsno je prihvaćeno u gradu Krku, kako među turistima, tako i među domaćim stanovništvom koje se svake godine zabavlja na treninzima joge, pilatesa, aerobika, crossfita, funkcionalnog fitnesa i slično.

Od ukupno 1.340.000,00 kn investicije ostvarilo se oko 30% sredstava, od čega 212.200,00 kn Ministarstva turizma te 80.000,00 kn (2017.) i 50.000 kn (2018.) Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. 

 

Ukupna vrijednost projekta: 1.340.000,00 kn

Odobreno sredstva: 342.200,00 kn

Trajanje projekta: 2017. - 2018.

 

 


Faza II: Poučno edukacijska šetnica i dječje vježbalište u park šumi Dražica

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, raspisala je Natječaj iz Programa ruralnog razvoja za provedbu tipa operacije 8.5.2. te je 30. rujna 2020. godine podnesena prijava projekta za dobivanje bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a njegova ukupna vrijednosti iznosi  1.125.000,00 kn.

Izrađen je projekt u kojem se planira urediti park šuma Dražica na način da se do arboretuma dovedu voda i struja, osvijetli staza, rekonstruira i osvijetli arboretum, a postojeće dječje igralište rekonstruira u Mini centar aktivnosti za djecu koji bi se sastojao od cirkularnog Ninja Warrior poligona, mini drvenog poligona, nekolicine sprava za vježbanje, zone za mini klub i grupne dječje treninge, rasvjete, pergole i skladišta/recepcije za mini klub.  

 

Ukupna vrijednost projekta: 1.125.000,00 kn

Prijavljeno sredstva: 750.000,00 kn

Trajanje projekta: 2020. - 2021.

 

 


Faza III: Uređenje javne zelene površine i šetnice Dražica

Lokalna akcijska grupa Kvarnerski otoci raspisala je Natječaj iz Programa ruralnog razvoja za provedbu tipa operacije 2.1.1. te je Grad Krk, 27. studenog 2020. godine, podnio prijavu za dobivanje bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Izrađen je projekt u sklopu kojeg se planira urediti park ispod Hotela Bor na način da se napravi i osvijetli šetnica u stilu šetnice uređene na Vježbalištu Dražica. Projekt uključuje vodu i odvod te rasvjetu i vidikovac. Infrastruktura je potrebna kako bi se oplemenio dio predjela Dražica. Ukupna vrijednost projekta iznosi 743.561,40 kn + PDV, od čega je odobrena potpora u iznosu od 357.120,00 kn (50%).

 

Ukupna vrijednost projekta: 743.561,40 kn

Odobreno sredstva:  357.120,00 kn

Trajanje projekta: 2020. - 2021.

 

 


Sanacija i opremanje površine za sportske aktivnosti i slobodno vježbanje na otvorenom

U siječnju 2021. godine na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2021. godini, Ministarstva turizma i sporta, prijavljen je projekt Sanacija i opremanje površine za sportske aktivnosti i slobodno vježbanje na otvorenom. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 963.675,00 kn, a sufinanciranje od 80%, odnosno 616,752.00 kn, osigurano je u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu. Cilj  projekta je obogaćivanje i obnova sportske infrastrukture na području grada kojom će se moći koristiti što veći broj osoba svih uzrasta kao i osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom. Rezultati natječaja još nisu poznati i očekuju se sredinom 2021. godine.