Čelist Maxim Beitan i pijanist Domagoj Gušćić zaslužili ovacije

Klasično-glazbene sesije 60. Ljetnih priredbi, 11. kolovoza 2016. godine, nastavljene su koncertom proslavljenog latvijskog čelista Maxima Beitana u pratnji našeg pijanista Domagoja Gušćića, s time da je program umjesto na Sceni Zidine, obzirom na vremenske prilike, održan u obližnjoj dvorani osnovne škole.

Svojom virtuoznom svirkom ovaj uigrani dvojac publici je priskrbio ono najbolje od klasike, čemu u prilog govore ne samo izvedena djela Johanna Sebastiana Bacha (Adagio iz Toccate BWV 564), Franza Schuberta (Sonata Arpeggione: Allegro moderato - Adagio - Allegretto), Petra Iljiča Čajkovskog (Nocturno), Georgesa Bizeta (Carmen Fantasy) ili Georgea Gershwina (Porgy i Bess), već i zaslužene ovacije što su, naposljetku, izvođače natjerale na bis. 
 
 
Svoju međunarodnu karijeru Maxim Beitan započeo je još kao desetogodišnji solist nakon pobjede na prestižnom međunarodnom violončelističkom natjecanju u Liezenu, gdje je ovjenčan Grand Prixom. Studirao je u klasi Johannesa Goritzkog, a surađivao je i s legendarnim pijanistom Ivom Pogorelićem koji mu je prenio temelje razumijevanja Beethovenove i Lisztove glazbe. Majstorske tečajeve pohađao je kod priznatih čelista poput Natalie Gutman i Daniila Shafrana. Inače, Beitan je latvijski čelist rođen u Rusiji 1986. godine. S četiri godine započeo je sa sviranjem violončela na Jelgava Music Collegu u Litvi. U petoj godini imao je svoj prvi solo koncert, a sa šest pozvan je da svira na koncertu kojeg je prenosila Nacionalna latvijska televizija. Od ranog djetinjstva svirao je diljem Europe i osvojio čak 17 međunarodnih glazbenih natjecanja. Te su ga nagrade dovele do studija kod svjetski renomiranog čelista Daniila Shafrana, a nakon završenog Glazbenog koledža u Latviji započeo je školovanje na Royal College of Music u Londonu, diplomiravši na Konzevatoriju u Luganu. Beitan danas nastupa u najpoznatijim koncertnim dvoranama Latvije i Europe, a pored klasičnog i suvremenog glazbenog programa kreirao je i nešto nestandardniji repertoar za violončelo koji objedinjuje filmsku i jazz glazbu te mnoge virtuozne fantazije na poznate klasične teme. Beitan je također osnivač INartINvest fondacije kojoj je zadaća promovirati mlade glazbenike, ali i renomirane umjetnike dajući im mogućnost korištenja instrumenata što su ih izradili poznati majstori.
Domagoj Gušćić diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Đure Tikvice. Usavršavao se kod uglednih pijanista i pedagoga, među kojima se izdvajaju Eugene Indjic, Noel Flores, Boris Romanov, Irina Osipova, Zinaida Ignateva, Ivan Urvalov i Irina Kataeva. Tijekom i poslije studija osvaja vrijedne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji, Makedoniji i Rusiji. Aktivan je kao solisti i komorni glazbenik, a dosad je nastupao u Austriji, SAD-u, Norveškoj, Rusiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj i Sloveniji. Uz to, bilježi solističke nastupe uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra Muzičke akademije, Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra te komornog orkestra glazbene škole Pavla Markovca. Od 2008. član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a od 2014. godine djeluje kao orkestralni pijanist Simfonijskog orkestra HRT-a.