Camino Krk: Krenulo obilježavanje službene hrvatske Camino rute

Okupljanjem dvadesetak sudionika krčkog Camino tjedna pod zidinama Frankopanskog kaštela, 01. listopada 2019. godine, slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza otoka Krka, krenulo je otkrivanje i obilježavanje službene hrvatske Camino rute koja će, sigurni smo, zaživjeti kao dio europske mreže hodočasničkih puteva sv. Jakova.

Naime, Camino de Santiago iliti Put Sv. Jakova predstavlja hodočasničku rutu dugu oko osamsto kilometara koju godišnje propješači više od tristo tisuća hodočasnika. Vijeće Europe, 1987., dodijelilo joj je naslov Glavne ulice Europe, da bi UNESCO, 1993. godine, španjolski i francuski dio rute za glavni grad Galicije - Santiago de Compostelu unio na popis svjetske kulturne baštine. Mreža puteva sv. Jakova što vode u jedan od vodećih svjetskih hodočasničkih centara koji baštini relikvije (moći) sv. Jakova apostola prostire se diljem Europe, a označena je stiliziranom školjkom - jakovskom kapicom, kao svečevim osobitim atributom. U Hrvatskoj, još od 1203., bratovštine zavjetovane sv. Jakovu organizirano pomažu hodočasnicima na njihovom pješačkom pothvatu. Današnja Bratovština Sv. Jakova, sa sjedištem u Samoboru, naslijedila je tu vrijednu tradiciju, a članica je i istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostele, inače središnje asocijacije koja okuplja udruge i bratovštine iz cijelog svijeta što nose Jakovljevo ime. Hrvatska Bratovština izdavač je hrvatske hodočasničke putovnice (Credential del Peregrino), ujedno i službeno prihvaćene isprave s kojom se u Santiago de Composteli zaslužuje diploma o realiziranom hodočašću (Compostela).

Nakon što su okupljenim sudionicima krčkog Camino tjedna uručene hodočasničke putovnice dizajnirane tako da na jednom mjestu pružaju podatke o hrvatskim svetištima zavjetovanim sv. Jakovu, zatim hodočasnički blagoslov i molitvu te stranice na kojima se prikupljaju datumi i pečati mjesta kroz koja se prolazi, a gdje je svoje mjesto zaslužio i poseban pečat krčke rute, po izgovorenoj molitvi, krenulo se s u avanturu. Drugim riječima, pred hodočasnike - istraživače stavljen je nimalo lagan zadatak da istraže i obilježe krčku Camino rutu ukupno dugu stotinjak kilometara koja prati otočne pješačke staze. Njezina početna točka nalazi se u gradu Krku, a završna u naselju Kornić, ispred župne crkve posvećene upravo sv. Jakovu. Prvog dana (01. listopada) na redu je obilježavanje trase koja iz Krka vodi u Porat, a tijekom preostalih pet dana obilježit će se i sljedeće relacije: Porat - Omišalj (02. listopada), Omišalj - Dobrinj (03. listopada), Dobrinj - Vrbnik (04. listopada), Vrbnik - Baška (05. listopada) i Baška - Kornić (06. listopada). Svaka od tih ruta duga je dvadesetak kilometara, a vođeno pješačenje i markiranje svakog jutra započinje u 08.00 i traje zaključno do 14.00 sati.

No, osim šestodnevnog markiranja, programom su, između 30. rujna i 06. lipnja, u popodnevnim satima obuhvaćeni i brojni drugi prigodni sadržaji što će se odvijati u prostoru Velike ili Malene gradske vijećnice. Tako je 30. rujna već otvorena multimedijska izložba Ivice Bote i Daniele Kontić, dok 01. listopada slijedi tribina Bogatstvo susreta s drugim hodočasnicima na Caminu, 02. listopada - tribina Čarobni trenutci na Caminu de Santiago, 03. listopada - tribina Životne lekcije Camina de Santiago, 04. listopada - projekcija dokumentarnog filma Walking the Camino - Six Ways To Santiago, 05. listopada - projekcija filma Od Lećevice do Santiaga i razgovor s autorom Ivanom Kapetanovićem te 06. listopada - podjela službenih diploma. Sva navedena događanja započinju u 18.30, izuzev podjele diploma, posljednjeg dana, čiji je početak zakazan za 16.00 sati.

Također, za vrijeme trajanja Camino tjedna u prostoru Turističko-informativnog centra u gradu Krku (J. J. Strossmayera 9), svakog dana, od 18.00 do 20.00 sati, biti će organiziran Camino-info punkt gdje se može izvršiti registracija, odnosno dobiti sve raspoložive informacije.

I na kraju dodajmo kako je zadaća ovog programa, za čiju su organizaciju zaduženi Turistička zajednica Grada Krka i Bratovština Sv. Jakova, otkrivanje (i formiranje) novih otočnih turističkih potencijala, točnije stvaranje preduvjeta za razvoj vjerskog, tj. hodočasničkog turizma. Tako je u planu da se ovo događanje u Krku organizira dvaput godišnje, u travnju i listopadu, s time da će, po predloženom itineraru, svi zainteresirani posjetitelji moći hodati i u vlastitom aranžmanu.

 

Sve dodatne informacije dostupne su: ovdje.