Bodulija upisala više od 806 tisuća turista i 4,7 milijuna noćenja

novilist.hr, 13. siječnja 2018.

 

Ovih su dana konačno i službeno potvrđeni podaci da je prošla, 2017. godina bila najuspješnija turistička godina u povijesti turizma otoka Krka.

Prema netom sabranim, obrađenim, a sad i službeno objavljenim statističkim pokazateljima Turističke zajednice otoka Krka, na tom je otoku tijekom lanjskih dvanaest mjeseci samo unutar kategoriziranih smještajnih kapaciteta ostvareno nešto više od 4,73 milijuna noćenja, registriranih i uknjiženih od u prošloj godini ondje pristiglih čak 806,2 tisuće gostiju.

Kako nam prenosi mr. Majda Šale, direktorica institucije koja uz sve svoje ostale koordinacijske aktivnosti objedinjava i statističke izvještaje svih sedam lokalnih krčkih TZ-a, spomenuti su pokazatelji osjetno bolji u odnosu na one iz prethodne, 2016. godine. Druga zaredom rekordna godina, u odnosu na 2016. bila je tako 6,8 posto bolja na planu broja posjetitelja te 6,4 posto jača u smislu ostvarenih noćenja na tom našem, u turističkom smislu, najrazvijenijem otoku.

 

Prednjači Grad Krk

 

U ukupnim lanjskim krčkim noćenjima smještaj u domaćinstvu sudjelovao s čak 51,6 posto (odnosno s 2,44 milijuna noćenja ostvarenih u apartmanima, sobama i kućama za odmor). Drugi po veličini svog udjela u ukupnom broju noćenja (od gotovo 29 posto) i dalje su kampovi unutar kojih je lani, kroz sustav E-visitora, registrirano 1,37 milijuna noćenja. Treći po snazi najvažniji segment otočne receptivne ponude ostao je onaj hotelski, sa svojih 877 tisuća noćenja, odnosno s udjelom od kojih 18,5 posto - nastavlja Šale ne zaboravivši nam pri tom predstaviti i završnu top-listu krčkih destinacija, među kojima je i u prošloj godini najveći broj posjetitelja i noćenja registriran na području Grada Krka.

Taj otočni grad prošlu je sezonu zaključio sa 216 tisuća posjetitelja te respekta vrijednih 1,27 milijuna noćenja, odnosno rezultatom kojim je prethodnoostvareni rekord (iz 2016.) premašen za 10 posto. Druga po snazi krčka turistička destinacija ostala je Baška na čijem je području 2017. zaključena s 994,5 tisuća noćenja, dok je treću poziciju zadržao Omišalj sa 730,8 registriranih noćenja. Na području Malinske ostvareno ih je 667,7 tisuća, Punta 568,9 tisuća, a Dobrinja gotovo 405 tisuća noćenja. Na području koje pokriva TZO Vrbnik tijekom 12 lanjskih mjesci zabilježeno je pak 102,6 tisuća noćenja, ali i najveći pozitivan skok od čak 34,6 posto (uzrokovanih najvećim dijelom otvaranjem tamošnjeg Vinotela Gospoja op.a.).

 

Nijemci broj 1

 

Završni statistički pregled netom zaključene rekordne godine predstavnici otočnog TZ-a popratili su i prezentacijom prosinačkih rezultata. Spomenute brojke, napominje Šale, povezane uglavnom s rezultatima organiziranih novogodišnjih dočeka, govore da je na otoku u završnici godine uživalo ukupno 3.079 gostiju te da je u tom periodu ukupna lanjska statistika noćenja ojačana s dodatnih 9,9 tisuća noćenja. Dvije trećine tog rezultata (6,7 tisuća) ostvarene su u hotelima, dok je ostatak te, za zimski period i više no respektabilne brojke, ostvaren u kapacitetima smješataja u domaćinstvu čiji vlasnici, prema svemu sudeći, također sve više teže cjelogodišnjem radu - ustvrdila je čelnica TZ otoka Krka.

Najveći udio tijekom božićno-novogodišnjeg perioda na Krku u ostvarenim noćenjima imali su Nijemci, za kojima slijede domaći gosti, a potom Austrijanci, Slovenci, državljani BiH te Talijani. Pritom su gosti s njemačkog tržišta ostali uvjerljivi broj 1 i unutar statistike sveukupnih lanjskih noćenja (1,55 milijuna). Za njima, gledano na godišnjoj osnovi, slijede Slovenci, Austrijanci i Talijani, dok listu pet najjačih tržišta krčkog turizma u 2017. zatvaraju Česi.

Zanimljiv je i podatak da je najveći prošloljetni skok, unutar deset među otočnim gostima najzastupljenijih nacija, ostvaren kod Poljaka. Iako su ih noćenja koja su lani ostvarili (230,1 tisuća) pozicionirala tek na 7. mjesto, ipak je broj noćenja poljskih turista tijekom prošle godine bio gotovo za trećinu deblji od ostvarenog u 2016. godini, zaključila je mr. Šale, ocijenivši da će to tržište i u idućim godinama nedvojbeno rasti i dobivati na važnosti.

 

Dodatnih 1,93 milijuna prijateljskih noćenja

 

A da bi turističku statistiku otoka Krka mogli predstavljati u još ružičastijim svjetlu, predstavnici TZ otoka Krka otkrivaju naglašavajući da u svoje, netom predstavljene statističke prezentacije ni ovog puta nisu uključili sustavom E-visitor također obuhvaćene brojke iz tzv. nekomercijalnog smještaja. Iako se u ukupnim rezultatima često uključuju i noćenja koja ostvaruju prijatelji i svi oni povremeni, vikend stanovnici koji su također obvezni prijavljivati svoj boravak, mi zbog usporedivosti sa statistikima iz godina prije uvođenja tog informatičkog sustava, to ipak ne običavamo činiti.

Ipak, radi ukupne slike krčke turističke živosti, spomenimo i da je u tom nekategoriziranom, odnosno nekomercijalnom smješataju na Krku u prošloj godini ostvareno dodatnih 1,93 milijuna noćenja. Iz toga proizlazi da bismo, u slučaju pribjegavanja takvoj metodologiji praćenja turističkog prometa, odnosno objedinjavanjem obaju segmenata praćenja fizičkog prometa, slobodno mogli reći da je ukupni broj noćenja na Krku lani dosegao broju od čak 6,66 milijuna noćenja, zaključila je Šale, ocijenivši da taj podatak, iako nedvojbeno govori o gužvi koja je na Boduliji tijekom lanjske godine vladala, ipak ne bi bio pošten pokazatelj ionako fantastičnih rezultata! [Mladen Trinajstić]