Bankarom anarhistom krenule 59. Ljetne priredbe

Na novouređenoj Sceni Zidine, nedaleko Trga krčki glagoljaša, pred raspoloženim auditorijem, 05. srpnja 2015. godine, monokomedijom Bankar anarhist, u izvedbi zagrebačkog Binocular teatra, krenule su 59. Ljetne priredbe, čiju organizaciju još jednom potpisuje krčki Centar za kulturu.

Riječ je o predstavi podnaslovljenoj kao gorko-satirična igra o bankaricama, kreditima u švicarskim francima, članovima uprave, vjerovnicima, procijeniteljima i anarhistima, u kojoj uz pratnju klarinetistice Dunje Paprić glumi Sreten Mokrović, inače član glumačkog ansambla ZKM-a. Redateljsku palicu preuzeo je Borna Armanini, dok je dramaturginja Ivana Gudelj. U tekstu su uz motive znanog romana Fernanda Pessoe korištene i priče iz Crne knjige Udruge Franak.
Postavljajući ovu predstavu, autorski tim devet se mjeseci bavio gorućim problemom kredita u švicarcima uz koji je direktno ili indirektno ušao u život svakog desetog stanovnika Hrvatske. Sretan Mokrović u predstavi tako utjelovljuje Pessoina bankara anarhista, ali i nekolicinu likova kreiranih po sudbinama hrvatskih građana žrtava kredita. Glavni lik, cinični i autoironični bankar, pripovijeda kako je stekao slobodu, odnosno toliko novca da mu on više ništa ne znači, dok se s njegovom pričom isprepleću slučajevi naših ljudi zarobljenih kreditom, otvarajući tako pitanje - mogu li i oni naposlijetku steći slobodu. Kazalište međutim ne nudi neka primijenjiva ekonomska rješenja, ali problem upjeva individualizirati, upozoriti i, konačno, ukazati na stav - a radi se o stavu čitavog autorskog tima - da svatko mora izboriti vlastitu slobodu, bez obzira na društvene okolnosti! 
U nastavku ovotjednog programa Ljetnih priredbi, slijede dječja predstava Mala zelena gusjenica, Tvornice lutaka, 09. srpnja i opereta za mlade Momci na brod, Male scene, 13. srpnja, s time da se ulaznice mogu pribaviti u Galeriji Decumanus (od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net