Anđeli - prvo izložbeno predstavljanje radova Udruge Rukotvorine Krk

Predstavljanje prvog izložbenog projekta članica Udruge Rukotvorine Krk, nazvanog Anđeli, uz organizacijsku podršku Centra za kulturu Grada Krka, održat će se u petak, 02. ožujka 2018. godine, u Galeriji Decumanus, s početkom u 18.00 sati.
Iako lik i pojam anđela najčešće spominjemo u božićno vrijeme, on je zapravo mnogo prisutniji nego li smo toga svjesni. S određenim odmakom od religijskog, a s osobnim doživljajem, članice ovog krčkog udruženja, stvarale su anđele na njima svojstven način. Naime, svaka od njih kroz željeni je medij izrazila osobno viđenje i iskustvo anđela čak do te razine da radovi kojima će se predstaviti prestaju biti isključivo rukotvorine i počinju zadirati u sferu umjetničkog. Doživljaj anđela u svemu što nas okružuje sukus je njihovog postava. Zanimljivi i neponovljivi prirodni oblici naplavina, ručno manipuliranje žicom i papirom, poimanje levitacije kroz mobile, te definiranje anđeoskih oblika kroz likovni izraz, keramiku, obradu vune, šivanje i vezenje, samo su neki od načina kojima se zaigrani kolektiv udruge služio dok je stvarao. Sanjareći o čarobnom svijetu i prepuštajući se mašti, ono nevidljivo i nepoznato, pod njihovim je rukama postalo jasno vidljivo i opipljivo.
Izložba Anđeli možda je nešto posebnija od drugih utoliko što se mijenja i nadopunjuje tijekom dvadeset dana trajanja postava, poručuju autorice. Jer zamišljena je kao prodajna i interaktivna, a ne kao statična i konačna, budući da posjetitelji mogu postati njezini aktivni sudionici ako se na to odluče, a isto će moći ostvariti i sudjelovanjem na organiziranim radionicama koje će se u prostoru galerije odvijati u poslijepodnevnim satima. Radovi posjetitelja naposljetku će se pridružiti ostalim izloženim rukotvorinama sa zadaćom da nam zajednički dočaraju jednu zaista posebnu priču. 
Udruga Rukotvorine Krk osnovana je u listopadu 2016. godine u gradu Krku sa željom oplemenjivanja otočnog života. Putem edukacije građana, sakupljanja biljaka i otpadnog materijala poput vune, maslinovog drva i loze, te izradom keramike njezine članice krenule su stvarati jedan zanimljiv, novi svijet. Svojim aktivnim sudjelovanjem na brojnim manifestacijama i sajmovima pokušavaju ukazati na sve dobrobiti ručnog rada, ali i upoznati sugrađane s mnogobrojnim mogućnostima kreiranja rukotvorina. Članice udruge ponosno ističu sudjelovanje na Krčkom sajmu, Adventu na Placi i Danima smokava, zatim Festivalu vune u Ravnoj Gori i Susretu vunarica na otoku Cresu, a njihovi suveniri - ručno rađeni jastučići punjeni lavandom i krčkom ovčjom vunom - prepoznati su kao originalni gradski suveniri, zasluživši oznaku Dar iz Krka.
Izložba Anđeli ostaje otvorena do 23. ožujka, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, s time da su ovim premijernim predstavljanjem Udruge Rukotvorine Krk obuhvaćene i sljedeće radionice:

  • Izrada anđela od vune, 03.ožujka, 11.00 - 12.00,
  • Izrada samostojećih anđela od papira, 05. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Izrada mobila Anđeli, 07. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Oblikovanje anđela od gline, 10. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Izrada anđela od vune, 12.ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Izrada anđela od naplavina, pluta i žice, 13. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Izrada anđela od otpadnog materijala, 15. ožujka, 18.00 - 20.00,
  • Oblikovanje anđela od gline, 19. ožujka, 18.00 - 20.00.