Analizom ove turističke sezone do potpunijih planova za narednu

Ovogodišnji, sedmi Dan turizma Grada Krka, inače susret svih grupacija koje čine turističku ponudu s predstavnicima Turističke zajednice Grada Krka, gradskih vlasti te javnih institucija, ustanova i tvrtki, održan je u Hotelu Valamar Koralj, i to s ciljem analiziranja netom završene turističke sezone, kako bi se što spremnije posvetilo kreiranju planova za nadolazeće razdoblje.

Ove se godine, kao i prethodne, raspravljalo u okvirima triju različitih grupa. U prvoj su prijedloge za nadolazeću turističku sezonu, ali i neke od svojih problema, izložili hotelijeri, voditelji kampova i predstavnici turističkih agencija. Nakon njih red je došao na ugostitelje i iznajmljivače privatnog smještaja, dok su posljednji riječ preuzeli ostali nosioci turističke ponude - predstavnici trgovačkih i uslužnih djelatnosti te članovi brodarskih, poljoprivrednih, sportskih i drugih udruženja. Raspravljalo se pritom o primjerenosti i reprezentativnosti smještajnih kapaciteta, problemima vezanim uz promet, kvaliteti ugostiteljske i trgovačke ponude, javnoj infrastrukturi, kulturnim i zabavnim sadržajima te planovima za narednu 2014. godinu.  
Ovogodišnje druženje s okupljenim hotelijerima, voditeljima kampova i predstavnicima turističkih agencija otvorila je Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda Grada Krka, istakavši na početku, kako se svi možemo složiti da je sezona za nama bila uspješna te da su mnogi ostvarili svoja očekivanja, a neki ih čak i premašili. Važno je, kao i dosad, dodaje Jurina, rezimirati zapažanja i dojmove te se zajednički osvrnuti na teme zbog kojih smo danas ovdje. Gradonačelnik, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Grada Krka, Darijo Vasilić, potom je izrazio zadovoljstvo da se u gradu Krku već sedmu godinu za redom održava jedan dan, ovog puta pri kraju turističke sezone, kada imamo prilike sažeti sve ono što je sezona donijela, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu, te kada možemo otvoreno porazgovarati o tome na koji način poboljšati, odnosno eliminirati sve probleme koji se tijekom sezone primjećuju, a sve kako bi se što bolje pripremili za nadolazeće razdoblje. Srećom, sezona je bila uspješna, osobito u drugoj polovici, što je turističkim djelatnicima, ali i nama iz javnog sektora, u ovo recesijsko vrijeme, vratilo osmjeh na lica. U takvoj se atmosferi, nastavlja Vasilić, puno slobodnije raspravlja o poboljšanjima koja se očekuju u narednoj turističkoj sezoni, nego li kada se posluje s rezultatima koji su, na bilo kojoj razini, negativni. 
Prisutni hotelijeri, voditelji kampova i turističkih agencija, uglavnom su se složili kako je sezona za nama, unatoč izazovima (lošijoj predsezoni), bila uspješna i kao takva usporediva s prošlogodišnjom. Pored brojnih tema o kojima se raspravljalo valja izdvojiti problem noćnog života i zabave namijenjene mladima, ali i prijedlog da se, s ciljem što uspješnijeg poslovanja, na jednodnevnim radionicama povežu predstavnici turističkih agencija. 
Također, primjećeno je i usporeno funkcioniranje Turističke zajednice otoka Krka koja od sredine srpnja ove godine nema direktora. Kako je za spomenutu funkciju raspisan natječaj, 09. listopada, navodi Vasilić, petero je kandidata/tkinja izašlo na testiranje, što znači da će vrlo brzo, negdje do kraja listopada, biti izabran novi direktor/ica Turističke zajednice otoka Krka nakon čega bi se njezine aktivnosti trebale znatno intenzivirati. 
Kao jedan od značajnijih problema izdvojene su negativne posljedice građevinskih radova (uglavnom buka) provađanih na području Šotoventa tijekom ove turističke sezone. Upravo to je razlog najvećeg broja ovogodišnjih primjedbi upućenih Gradu Krku i Turističkoj zajednici Grada Krka, priznaje Vasilić, međutim radovi na vodovodu u selima Šotoventa, bili su vezani rokovima, obzirom na kredit Svjetske banke i Hrvatskih voda koje su posao u većem dijelu financirale, tako da se radove u ovoj turističkoj sezoni nije moglo izbjeći, a čemu su podršku dali i zborovi građana. Vezano uz ovu temu, nastavlja gradonačelnik, postoji jaka inicijativa Udruženja obrtnika, Sekcije za građevinarstvo, potaknuta neravnopravnosti građevinskih djelatnosti prema onima u turizmu, da Grad Krk u svojoj odluci odredi izuzeća u određenim prostorima (naseljima) gdje bi se moglo raditi i tijekom turističke sezone. Upravo ta tema, zaključuje Vasilić, sigurno će biti predmetom jedne od budućih javnih rasprava s ciljem najoptimalnije (re)definicije takvog ograničenja.
U nastavku se razgovaralo o kvalitativnom istraživanju ponude Grada Krka (projektu Tajni gost), mogućnosti uvođenja autobusne linije koja bi s Rijekom i otočnim mjestima povezala zračnu luku, ali i radu turističke ambulante te statusu inozemnih pacijenata u domaćem zdravstvu.