AdRia4Blue: Kreću Dani Plave vreće u Rijeci!

U sklopu prvog izdanja međunarodne manifestacije AdRia4Blue, između 06. i 08. lipnja 2019. godine, na lokaciji Molo longo u Rijeci (Riječka luka), u organizaciji Komunalnog društva Ponikve eko otok Krk, kao dio šeste sezone projekta Plava vreća (Blue Bag), odvijat će se Dani Plave vreće u Rijeci.

Plava vreća jedna je od brojnih ekoloških inicijativa koje krčko komunalno društvo provodi na svome području. Riječ je o ekološko-turističkom projektu osmišljenom za nautičare, turiste i sve ostale zaljubljenike u prirodu kojim se teži potaknuti na volontersko čišćenje obale. Prve plave vreće, zahvaljujući suradnji s Udrugom Obala naših unuka iz Lovrana, na hrvatskoj su se obali pojavile upravo na otoku Krku, čime su Krčani ponovno demonstrirali svoje liderstvo u mnogim inovativnim akcijama koje potiču ekološku osviještenost, očuvanje okoliša i održiv razvoj. Cilj akcije Plava vreća jest da svaki nautičar tijekom sezone sakupi barem jednu vreću naplavina. Turisti, ali i lokalno stanovništvo, na taj način osiguravaju sebi i drugima čiste plaže na kojima provode svoje ljetne dane, a pritom demonstriraju i svoju ekološku osviještenost, odnosno brigu o okolišu. Projekt Plava vreća osim na našem otoku tako ima sve više pristaša duž hrvatske obale, a sve je veći broj i poslovnih subjekata koji ga potiču, s time da je ovogodišnja sezona, što je bitno naglasiti, posredstvom projekta Informiraj, educiraj, recikliraj, sufinancirana sredstvima Europske unije, ali i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Kao što je prethodno istaknuto, Dani Plave vreće u Rijeci, započinju 06. i traju sve do 08. lipnja, a okosnicu ove ekološko-edukativno-promotivne manifestacije čini kontejner (prepoznatljiv po geslu Discover eco lifestyle on the Island of Krk) u kojem će se tijekom sva tri dana, od 10.00 do 18.00 sati, moći preuzeti plave vreće i promotivni materijali, ali i pogledati filmovi na temu ekologije, odvajanja otpada ili energetski neovisnog otoka, s time da će se ondje, 06. i 07. lipnja, odvijati i prigodne radionice: prva (16.00 - 18.00) pod vodstvom predstavnika OPG-a Gršković Jasminka na temu izrade rukotvorina filcanjem vune, i druga (16.00 - 18.00) pod vodstvom članova Udruge Rukotvorine Krk na temu izrade rukotvorina od naplavina i ostalog otpada.

Dodajmo tome kako manifestaciju AdRia4Blue organizira Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Rijeka, u suradnji s Kraljevinom Norveškom kao partnerskom zemljom, i to s ciljem promocije plavog gospodarstva i održivog razvoja! Naime, plavo gospodarstvo i održivi razvoj visoko su na popisu prioriteta Europske unije i njezinih članica. Hrvatsko gospodarstvo, a posebno gospodarstvo Rijeke i Primorsko-goranske županije, tradicionalno je okrenuto moru i djelatnostima povezanim s morem, tzv. plavom gospodarstvu. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predviđa da će globalno plavo gospodarstvo do 2030. godine rasti dvostruko brže od ostatka gospodarstva. Prepoznajući priliku i želeći dati poticaj hrvatskome plavom gospodarstvu, Županijska komora Rijeka ovu je manifestaciju pripremila sa željom da postane tradicionalno mjesto susreta gospodarstvenika iz zemlje i inozemstva, tj. mjesto razmjene iskustava i najboljih poslovnih praksi te poslovnog povezivanja.

Prilozi: