65. Ljetne priredbe: Zagrebački klezmer trio

U nastavku glazbenog programa 65. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 05. kolovoza 2021. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, nastupit će Zagrebački klezmer trio. Ulaz je slobodan.

Zagrebački klezmer trio čini troje etabliranih glazbenika - klarinetist Bruno Philipp, gitarist Mario Igrec i kontrabasist Dinko Stipaničev - okupljenih s motivom sviranja klezmera - glazbenog žanra prepoznatljivog po izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu. Oni će u Krku odsvirati koncert tradicionalne orijentalne glazbe zamišljen kao putovanje različitim glazbenim modusima, od autorskih kompozicija i aranžmana, preko autentičnih melosa Hrvatske, Makedonije, Rumunjske ili Grčke, pa sve do utjecaja egzotičnog folklora s Istoka.

Suradnja troje poznatih glazbenika s dugogodišnjom željom zajedničkog muziciranja tj. sviranja klezmera krenula je početkom 2018. godine. Na formiranje klezmera kao žanra utjecali su mnogi glazbeni stilovi, a on je početkom 21. stoljeća postao izuzetno prisutan, baš kao tango 90-tih godina prošlog stoljeća. Klezmer, koji se izvodi s tri instrumenta, svoju boju duguje ponajviše klarinetu, dominantnom po dočaravanju efekata jecaja, mrmljanja, plakanja, ironije i senzacije svih vrsta smijeha. Osim za klezmerom, Zagrebački klezmer trio jednako tako poseže za obradama glazbe tradicije tanga i bliskoistočnog folklora.

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se besplatne ulaznice za dio glazbenih događanja preuzimaju na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 20.00 i 23.00 sata. U suprotnom, ulaznice se, ali samo iznimno, mogu rezervirati telefonom na 051 220 041. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Na ulazu u gledalište svi posjetitelji moraju predočiti COVID potvrdu, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Vinarija Katunar.