65. Ljetne priredbe: Papandopulo kvartet saksofona

U sklopu glazbenog programa 65. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 12. kolovoza 2021. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, nastupit će Papandopulo kvartet saksofona. Ulaz je slobodan.

Krčkoj publici već dobro znan kolektiv, kojeg čine četvorica vrhunskih hrvatskih saksofonista Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, priuštit će svirku u koju će uvesti romantizam Georgesa Bizeta (Jeux d'enfants op.22), a za kojim će uslijediti serija skladbi suvremenih domaćih skladatelja, od Tene Ivane Borić (Slapstick), preko Gordana Tudora (Scene) i Petra Obradovića (Petrichor), pa sve do Davora Bobića (Choral i Scherzando). Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost, bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, jednom riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost.

Papandopulo kvartet saksofona čine Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon), svi redom diplomanti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Nakon studija svoja su znanja usavršavali na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima uglednih svjetskih saksofonista. Kvartet je dosad nastupao na mnogim festivalima i značajnim glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osobitu važnost pridaju promidžbi suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli djela Ante Knešaureka, Mirele Ivičević, Frana Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Juliana Gamischa, Dubravka Palanovića, Tene Ivane Borić, Krešimira Seletkovića, Ivana Končića, Šimona Vosečka, Željka Brkanovića, Davora Bobića, Tomislava Uhlika i Gordana Tudora, pri čemu ne zanemaruju ni glazbu minulih stoljeća. Kvartet je dosad surađivao s mnogim ansamblima i glazbenicima poput Zagrebačkog kvarteta, Zagrebačkih solista, Zagrebačkog kvarteta saksofona, Amstel Quarteta, Mobilis Quarteta, Dragana Sremca, Ivana Batoša, Linde Mravunac-Fabijanić, Arnoa Bornkampa, Jean-Denis Michata, Jean-Yves Fourmeaua i Larsa Mlekuscha. Godine 2013. objavili su svoj prvi album Papandopulo u izdanju Croatia Recordsa koji je pored pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porina za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina ovaj je album najprodavaniji među albumima klasične glazbe u Hrvatskoj. Svoj drugi album Per quattro objavili su 2015., a treći Scherzo 2017. godine, oba u izdanju Croatia Recordsa. Kvartet Papandopulo dobitnik je Diplome Milka Trnina za 2018. godinu, i to za koncert odsviran prilikom otvorenja 6. izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka, pod motom Uzet ćemo vam 2000 sekundi života. Članovi kvarteta bave se i pedagoškim radom, tj. predaju na muzičkim akademijama u Zagrebu, Sarajevu i Novom Sadu, glazbenim školama u Zagrebu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori - predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zajedno su pokrenuli Školu saksofona u Jaski, iznimno uspješan međunarodni proljetni seminar za učenike i studente saksofona. Taj im je projekt, 2014. godine, priskrbio i Nagradu Grada Jastrebarskog.

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se besplatne ulaznice za dio glazbenih događanja preuzimaju na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata. U suprotnom, ulaznice se, ali samo iznimno, mogu rezervirati telefonom na 051 220 041. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Na ulazu u gledalište svi posjetitelji moraju predočiti COVID potvrdu, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Vinarija Katunar.