63. Ljetne priredbe: Gitarski trio Elogio

Nakon recitala Srđana Bulata, glazbeni program 63. Ljetnih priredbi i nadalje ostaje u znaku gitare s obzirom da će se u četvrtak, 01. kolovoza 2019. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, održati koncert poznatog Gitarskog trija Elogio, koji okuplja eminentne glazbenike svjetskog glasa - Petrita Çekua, Tomislava Vukšića i Pedra Ribeira Rodriguesa.

Ono što možemo smatrati karakterističnim za njihove koncertne nastupe jest uvažavanje povijesnog aspekta velikih orkestralnih skladbi, što ih združuju sa suvremenim kompozicijama, o čemu svjedoči i krčki program koji će donijeti glazbeni presjek od 18. do 20. stoljeća. Tako će se na repertoaru ovih predstavnika Zagrebačke gitarske škole naći djela Domenica Scarlattija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Isaaca Albéniza, Manuela de Falla, Béle Bartóka i Antonína Dvořáka.

Gitarski trio Elogio osnovala su 2008. godine trojica glazbenika školovanih u majstorskom razredu prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu: Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić. Iako su proizlašli iz tzv. Zagrebačke gitarske škole, ovi glazbenici žive i djeluju u različitim sredinama čime dodatno naglašavaju vlastitu glazbenu kulturnu raznolikost. U kratkom vremenu ovaj je kolektiv ostvario niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske (64. Dubrovačke ljetne igre; Glazbeni salon Gvozdanović, Scena Amadeo), kao i važnih gostovanja u inozemstvu (Graachten Festival, Amsterdam;  Ljetne priredbe u Palacio da Foz, Lisabon; Dani Europe, Narodno kazalište, Priština; Alpenarte, Austria; Kyburgiade Festival, Švicarska). U svom repertoaru posebnu pozornost posvećuju hrvatskim skladateljskim imenima. Poseban doprinos očuvanju hrvatske kulturne baštine, glazbenici su dali donatorskim koncertom za obnovu Palače Gvozdanović u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt Hrvatske radiotelevizije. Snimku cjelkopunog koncerta izdala je diskografska kuća Orfej u DVD formatu, 2013. godine. Važnost i vrijednost Trija Elogio prepoznali su suvremeni skladatelji poput Krešimira Seletkovića koji im je posvetio skladbu PerPeTuum mobile, praizvedenu na Dubrovačkim ljetnim igrama.

 

 

Ulaznice za koncert Trija Elogio po cijeni od 50,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program 63. Ljetnih priredbi organizira Centar za kulturu Grada Krka.