62. Ljetne priredbe: Vokalni ansambl Singer Pur [DEU]

Kao posljednji glazbeni program 62. Ljetnih priredbi, 23. kolovoza 2018. godine, s početkom u 21.30 sati, u biseru (rano)romaničke arhitekture - crkvi sv. Kvirina, nastupit će proslavljeni njemački vokalni ansambl Singer Pur, kojem je, za kraj, povjereno prizivanje glazbene umjetnosti velikih europskih majstora 15. i 16. stoljeća.

Nakon nastupa Dmitryja Sinkovskog na violini i Pavla Mašića na čembalu, ovim koncertom, odnosno Epilogom: U sjeni smrti - prisjećanja markiza, koji će predstaviti skladatelje poput Orlanda di Lassa, Jacobusa Gallusa, Adriana Willaerta, Giovannija Gabrielija, Giovannija Pierluigija da Palestrine, Heinricha Isaaca, Hansa Lea Hasslera, Filippa de Duca, Carla Gesualda di Venosa, Claudija Monteverdija, Ludwiga Senfla i Clementa Jannequina, završava Glazbena priča Knezova Krčkih Frankopana, obzirom da se upravo glazbenim sadržajima ovogodišnjeg festivala obilježila 900. obljetnica od prvog pisanog spomena Knezova Krčkih Frankopan na otoku Krku. Stoga, u namjeri da se ukaže na bogatstvo i različitost europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća, program je ponudio seriju od devet koncerata ozbiljne glazbe (proslov, sedam epizoda i epilog), uzimajući u obzir staru (srednjovjekovnu), ranu (renesansnu) i klasičnu (baroknu) glazbu te tako prateći vrijeme vladanja loze Frankopana, ali i nekolicinu konkretnih povijesnih trenutaka. Međutim, Europska godina kulturne baštine koja se upravo obilježava možda se najintenzivnije evocirala povijesnim ambijentima u kojima su koncertni programi tijekom srpnja i kolovoza bili izvedeni, i to na način da su se izvedbe vezivale uz prostore koji su također dijelom bogate frankopanske ostavštine poput Frankpanskog kaštela, Krčke katedrale iliti crkve posvećene krčkom patronu Kvirinu koja je imala fukciju zapadnog zdanja (galerije ili westwerka) odakle su Knezovi Krčki pratili liturgiju.

I dok neki pod vješalima pišu srcedrapateljna pisma, kaju se za propuste i suzama otkupljuju grijehe, što i nije tako loša ideja, drugi pak dugočasno iščekivanje neminovnog ispunjavaju i krate čitanjem ili pisanjem veselog, zločestog i opet na svoj način poučnog štiva. Singer Pur će nam pokazati kako glazba naoko lakomislena, pa i diskretno lascivna sadržaja također može ukazati na vječne stvari.

Želja da pjevanje a cappella postane njihov primaran način izražavanja rodila se još u školskim danima, stoga su odmah nakon napuštanja poznatog njemačkog dječjeg zbora Katedrale Regensburger Domspatzen petorica njegovih članova tu želju i ostvarila, te 1991. godine osnovala vokalni ansambl Singer Pur. Nedugo nakon što im se pridružio i sopran taj je sekstet s neuobičajenom kombinacijom glasova (sopran, tri tenora, bariton i bas) osvojio prvu nagradu na njemačkom državnom natjecanju Deutscher Musikwettbewerb, i to 1994., a godinu dana kasnije i zavidno priznanje Grand Prix za vokalne ansamble na Međunarodnom glazbenom festivalu održanom u Tampereu, u Finskoj, čime mu je utrt put do vodećeg vokalnog sastava na njemačkom govornom području. Uskoro su im nastupi na televiziji i radiju, snimanje nosača zvuka, pozivi na značajne festivale i koncerte u gotovo 60 zemalja svijeta osigurali zavidnu međunarodnu karijeru. Već nekoliko godina ansambl Singer Pur podržava mlade glazbenike koji sudjeluju na njegovim međunarodnim radionicama. U repertoaru Singer Pura nema stilskih ograničenja, obzirom da njihov program uključuje sve što se može izvesti glasovima, od srednjovjekovne do avangardne glazbe, uključujući niz novokomponiranih skladbi i aranžmana napisanih za ansambl, zatim razne oblike improvizacije, suradnju s raznovrsnim glazbenicima i glazbenim kolektivima kao što su The Hilliard Ensemble, Ensemble Modern, Musikfabrik Köln, Michael Riessler, David Orlowsky, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Simfonijski orkestar WDR Köln ili Nacionalni kineski orkestar. Dosada je Singer Pur snimio 25 nosača zvuka, a nekoliko ih je i nagrađeno. Dva su zaslužila Le Choc de l’Année francuskoga glazbenog časopisa Le Monde de la Musique, dok su tri osvojila ECHO Klassik što se smatra najprestižnijom europskom nagradom koja se dodijeljuje albumima s klasičnom glazbom. Godine 2008. Regensburg je Singer Puru dodijelio Kulturnu nagradu, nakon čega mu je, 2013., dodijeljena i Bavarska državna nagrada za glazbu, a 2014. godine nagrade Fritz-Goller i Friedrich-Baur od strane Bavarske akademije likovnih umjetnosti. Godine 2015. Singer Pur je zaslužio naslov Ambasadora za prijatelje zbornog pjevanja u Europi. Dana 08. ožujka 2017. godine ansambl je proslavio 25-obljetnicu svoga prvog koncerta, imavši veliku čast da mu se na pozornici Prinzregent teatra u Münchenu pridruže bivši članovi. Tijekom ove, 2018. godine, članove Singer Pura očekuju turneje po Aziji i Sjevernoj Americi.

Ulaznice za koncert ansambla Singer Pur po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program 62. Ljetnih priredbi organizira Centar za kulturu Grada Krka.