62. Ljetne priredbe: Humorna drama Igra u dvoje, Glumačka družina Histrioni

Nastavak dramskog programa 62. Ljetnih priredbi, u ponedjeljak, 20. kolovoza 2018. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša) s početkom u 21.30 sati, donosi hvaljenu humornu dramu Igra u dvoje, nastalu u produkciji Glumačke družine Histrioni.

Igra u dvoje humorna  je drama Tita Strozzija, napisana 1956., u njegovoj posljednjoj, ujedno i najsnažnijoj književnoj fazi. To je djelo hommage autorovoj posvećenosti i dubokoj strasti prema kazalištu kojem je kao glumac, pisac, redatelj, prevoditelj i pedagog posvetio cijeli svoj život. Ta se glavna tema nagovještava već i kroz podnaslov u kojem Strozzi navodi da je riječ o komadu iz kazališnog života u tri čina. Ovdje je, dakle, fokus na strasti, odnosno, na strastvenoj ljubavi u svim njezinim dimenzijama. Još ako uz to zavirimo iza kulisa pa naiđemo na podatak da je ovu igru autor napisao za sebe i svoju životnu i scensku partnericu Elizu Gerner, asocijativna polja počinju se otvarati u beskonačnost.

U tekst ove drame utkan je vječni dvoboj žene i muškarca gdje je jedino pravilo da nema pravila i gdje su dopuštena sva raspoloživa oružja. Bez obzira na to što je Igra u dvoje pisana za Nju i Njega, razotkriva nam mnoštvo likova. Koristeći se teatrom u teatru, ona koristi sav raspoloživi arsenal u postavljanju i razotkrivanju maski, u suprotstavljanju ne samo muškarca i žene, glumca i glumice, već i opsjene i zbilje. Upravo onda kada pomislimo da smo došli do realiteta, autor nam izvlači sigurno tlo pod nogama i odvodi nas u novi krug kazališnih varki. Taj hod po rubu tvori dramsku napetost u ovoj izvrsnoj metateatarskoj drami, uz rušenje četvrtog zida što nas dodatno odvodi u prostor intime između partnera na sceni te između glumaca i publike. Svi veliki tekstovi prkose prolaznosti i nadilaze okove vremenskih konvencija pa tako i Igra u dvoje. Ona djeluje suvremeno, kao jučer napisana, s lakoćom i zaraznim užitkom čime trenutno zavodi glumce koji u njoj igraju, a vjerujemo i publiku.

U ovoj predstavi čiju režiju potpisuje Saša Broz, a adaptaciju Dora Delbianco, glume Strozzijeva unuka Dora Fišter-Toš (Ona) i Janko Popović Volarić (On).

Ulaznice za Igru u dvoje po cijeni od 70,00 kn mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Program 62. Ljetnih priredbi organizira Centar za kulturu Grada Krka.