60. Festivalom folklora otoka Krka otpočela proslava Dana grada

Ovogidnišnja proslava Dana grada započela je dvodnevnim programom Festivala folklora otoka Krka koji se 31. svibnja i 01. lipnja 2014. godine, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, odigrao u Frankopanskom kaštelu, a čemu su prethodili slikoviti mimohodi sudionika rivom i starogradskom jezgrom.

Ovo, 60. izdanje Festivala, u njegovoj 79. obljetnici uzme li se u obzir godina utemeljenja, 1935., kada je na svoje pohode otokom krenuo iz Omišlja, na jednom je mjestu okupilo sva krčka folklorna društva s nešto više od 500 sudionika budući da svako udruženje okuplja članove različitih generacija koji dijele zajedničku zadaću - od zaborava sačuvati naše bogato folklorno nasljeđe: svirku sopela, pučko pjevanje i ples te specifičnu kulturu odjevanja.
Program Festivala folklora, kao najstarije, ujedno i središnje priredbe svih folklornih zbivanja na otoku Krku, prvog je dana okupio devet mlađih, a drugog dvanaest starijih folklornih skupina, dajući tako relevantan prikaz valoriziranja naših folklornih i tradicijskih vrijednosti. Tu se prije svega misli na pučku glazbu, netemperirani niz dvoglasja tjesnih intervala u svirci sopela i pučkom pjevanju, zatim narodne plesove - tance i jedinstvene narodne nošnje. Ovdje valja istaknuti kako je upravo dvoglasje tjesnih intervala Hrvatskog primorja i Istre, kao jedan od najspecifičnijih i najkopleksnijih stilova folklorne glazbe upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Stopama ovog prepoznatljivog glazbenog izričaja, u smislu priznavnja njihove kulturne i kulturološke vrijednosti, krenuli su i krčki tanci dobivši nedavno status kulturnog dobra Republike Hrvatske.
Organiziranje Festivala danas, kao što je to bio slučaj i u vrijeme njegovih utemeljitelja, ide u smjeru očuvanja i promoviranja navedenih etnoloških dobara otoka Krka koji imaju potencijala biti itekako zanimljivi (glazbeno i vizualno), kako domaćem, tako i stranom gostu, osobito u vrijeme kada je njihovo uvažavanje, ali i sve ono što iz toga proizlazi, podignuto na jednu znatno višu razinu. 
Izvedbe otočnih folkloraša pratilo je Festivalsko vijeće u čijem su sastavu ove godine bili Ivan Pavačić Jecalić, Ivan Kosić i Damir Kremenić koji će ocjenama i bilješkama svakoj skupini sugerirati ono što je u nastupu bilo dobro i izvorno, odnosno što će trebati doraditi i popraviti. Ovo stručno tijelo, pored samih folkloraša, tako biva jedan od važnijih čimbenika u očuvanju otočnog folklornog nasljeđa u njegovom najizvornijem obliku.
Polako, ali sigurno, promaknuvši se u tradiciju, ova vrijedna manifestacija, postala je prepoznatljiv segment turističke ponude otoka koji ima snagu, kao što je to dokazao i ove godine, na jednom mjesu, okupiti značajan broj posjetitelja, ali i rasplesati velik broj sudionika iz svih krčkih folklornih društava, i to redom: Kulturnog društva Kornić (Kornić), Folklornog društva Njivice (Njivice), Kulturno-umjetničkog društva Ive Jurjević (Omišalj), Kulturno-umjetničkog društva Punat (Punat), Kulturnog društva Sv. Petar (Gabonjin), Kulturnog društva Sv. Juraj (Kras), Kulturnog društva Šoto (Jurandvor), Kulturno-umjetničkog društva Frankopan (Vrbnik), Kulturnog društva Ive Jelenović (Dobrinj), Kulturno-umjetničkog društva Dubašnica-Malinska (Malinska), Folklornog društva Poljica (Poljica) i Kulturnog društva Vrh (Vrh).
Osim Grada Krka i svih otočnih općina realizaciju ove manifestacije financijski su podržali Ministarstvo-kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Erste banka. 
Sljedeće godine, u jubilarnoj 80. obljetnici, domaćin Festivala biti će Općina Malinska - Dubašnica.