500 godina Krčkog sajma - Lovrečeve: U Krk stižu Gipsy Kings by André Reyes, Parni valjak i Petar Grašo

Danas, 28. svibnja 2024., u Rijeci je najavljen program Krčkog sajma - Lovrečeve, manifestacije koja se svake godine tradicionalno odigrava od 08. - 10. kolovoza, a ove slavi izniman jubilej - 500 godina postojanja.

Dosad najatraktivniji program i posebnosti ovogodišnjeg jubilarnog izdanja ove povijesno-kulturno-zabavne manifestacije predstavili su gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka Ivana Kovačić, osnivač grupe Parni valjak Husein Hasanefendić - Hus te u ime partnera direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov te specijalistica destinacijskog managementa turističke kompanije Valamar Riviera Tina Živković. Dašak povijesnog ugođaja koji će u kolovozu zavladati Krkom dočarali su članovi Streličarskog kluba Maura Kal i Udruge Knezovi Krčki Frankopani

Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk organizatori su ove tradicionalne manifestacije s atraktivnim i raznovrsnim programima koja privlači tisuće domaćih i inozemnih posjetitelja svih generacija. Centralni je sadržaj Lovrečeve sajam autohtonih proizvoda i predstavljanje tradicijskih zanata i vještina uz prikaz srednjovjekovnih borbi te organizaciju tematskih radionica. Lovrečeva danas predstavlja uzbudljivi vremeplov, a živopisni povijesni prikazi i radionice te povratak u sadašnjost s izvrsnim izvođačima i bogatom ugostiteljskom ponudom garancija su za nezaboravne ljetne večeri ispunjene plesom, veseljem i smijehom.

 

 

Jubilej će biti obilježen najbogatijim programom dosad, kao i novim atraktivnim sadržajima, a o tome svjedoči lista sjajnih glazbenika koji će nastupiti na krčkoj rivi. U sklopu aktualne svjetske turneje El Origen, 10. kolovoza, dolaze Grammyjem nagrađeni Gipsy Kings predvođeni legendarnim Andréom Reyesom, a koji predstavljaju najveću atrakciju. Bit će to večer za pamćenje ispunjena flamenko i rumba ritmovima te bezvremenskim hitovima poput Bamboleo, Volare i Djobi Djoba koji su oblikovali glazbenu scenu i osvojili srca slušatelja diljem svijeta. Sličan ugođaj možemo očekivati sva tri dana jer će se na krčkoj pozornici izmjenjivati sjajna glazbena imena: Petar Grašo i ponajbolji europski Coldplay tribute band - Liveplay, 08. kolovoza, te Parni valjak sponsored by Valamar Riviera i popularni DJ Luca Montecchi zadužen za veliki disco party, 09. kolovoza, s time da će se navedenima priključiti i majstori zabave Infinity Band Croatia.

 

 

– Lovrečeva je kroz stotine godina ostala njegovana tradicija te jedno od najposjećenijih događanja grada Krka, koje svake godine iznova oživljava i predstavlja njegovu bogatu povijest i tradiciju. Kao najstarija, ali i jedna od najomiljenijih manifestacija, sastavni je dio identiteta našeg grada, ali i našeg otoka. Temeljna bit ovog sajma ostala je uglavnom nepromijenjena kroz stoljeća. Danas, kao i nekada, on predstavlja živahno mjesto susreta i trgovanja lokalnim tradicijskim proizvodima i rukotvorinama, prezentirajući ponudu lokalnih proizvođača i bogatstvo naše kulturne baštine, naglasila je direktorica Turističke zajednice Grada Krka Ivana Kovačić. U organizaciju 500. izdanja Lovrečeve uložen je izniman trud te smo zaista ponosni na raznolik i atraktivan kulturno-zabavni i edukativni program koji nas očekuje. Vjerujemo da će ovaj jubilej privući brojne goste i posjetitelje te značajno doprinijeti povećanju turističke prepoznatljivosti našeg grada. Pozivamo sve da nam se pridruže u gradu Krku na nezaboravnoj proslavi naše duge tradicije i bogate kulturne baštine, zaključila je Kovačić, i naglasila da su programi besplatni za sve posjetitelje.

– Izuzetna je čast sudjelovati u proslavi 500. rođendana najpoznatije krčke i jedne od najstarijih manifestacija na Jadranu - Lovrečeve. Iako je Krčki sajam najvjerojatnije srednjovjekovnog podrijetla, njegov se početak veže uz 1524. godinu kada je on iznova odobren i u gradu Krku organiziran upravo na blagdan sv. Lovre. U velikom jubileju, dat ćemo važnost sajmu koji je u Krk privlačio mnoštvo puka sa čitavog otoka, ali i drugih krajeva kako bi trgovali, ali i družili se i zabavljali. Kroz pet stoljeća svoga postojanja Lovrečeva je stasala u jedinstvenu turističku i kulturnu atrakciju koja, na ponos svih Krčana, privlači mnoge domaće i inozemne goste, izjavio je gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić te pozvao sve da sudjeluju u trodnevnoj proslavi.

– Kvarnerske tradicijske manifestacije vrijedan su resurs naše regije. Gosti pamte doživljaje, a tradicionalne manifestacije poput Lovrečeve igraju značajnu ulogu u stvaranju nezaboravnih iskustava. Uklapanje tradicije u turističku ponudu postaje sve značajnija odlika kulturnog turizma, a autohtoni doživljaj regije i bogato nasljeđe predstavljaju jedan od naših najjačih proizvoda. 500. obljetnica Lovrečeve velik je jubilej koji nas vraća i podsjeća na bogatu povijest i identitet ne samo otoka Krka već i regije, a posebice vezano uz najpoznatiju plemićku obitelj Frankopane, kazala je direktorica Turističke zajednice Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov.