495. Lovrečeva: Dostojno nastavljena gotovo petstogodišnja tradicija!

Gotovo nam se nevjerojatnim čini kako je jednoj manifestaciji sajmenog karaktera pošlo za rukom održati se gotovo 500 godina. Trodnevni sajam - Lovrečeva - čiji program već godinama kreće upravo 08. kolovoza, time potvrđuje ne samo vlastitu već i posebnost grada koji je, duž čitavu povijest, bio jedno od važnijih jadranskih centara susreta europskih trgovaca i pomoraca.

Prema tome, uz bogato kulturno i folklorno nasljeđe, poznate srednjovjekovne i renesansne vladare, važan kulturalni segment gradskog identiteta tako biva i njegova sajmena povijest, drugim riječima povijest kontinuiranih susreta, razmjene dobara i iskustava. Upravo na tim temeljima izgrađena je i ovogodišnja 495. Lovrečeva, združivši sajmeni dio i bogatu gastro ponudu s elementima eksperimentalne arheologije te mnogim tradicijskim, folklornim, kulturnim, edukativnim i zabavnim sadržajima, organiziranim na čak tri prepoznatljive gradske pozornice: Trgu Kamplin, Veloj placi i Gradskoj rivi.

 

Hommage srednjem vijeku i renesansi

 

Pa krenimo redom. Ovogodišnje izdanje Lovrečeve, u zajedničkoj izvedbi Udruge Knezovi Krčki Frankopani i Dramskog studija Frankopan, pod kreativnim vodstvom redateljice Frane Marije Vranković, započelo je svečanom ceremonijom priređenom podno srednjovjekovnih zidina Frankopanskog kaštela, na Trgu Kamplin koji je još jednom poslužio kao izvrsna kulisa za oživljavanje srednjovjekovne i renesansne povijesti, drugim riječima vremena kada je otokom vladala jedna od naših najslavnijih plemićkih loza - obitelj Frankopan. Nakon svečane povorke starogradskom jezgrom u društvu svojih dvorjana, straže, trgovaca i zanatlija, te uz podršku gostiju iz Gradske straže Bakar i Frankopanske garde Kluba prijatelja Grada Trsata, krčki knez i kneginja - Nikola IV. i Katarina - zauzeli su mjesto na drevnom tronu, pozvavši sve okupljene na jedinstveno trodnevno slavlje. Zanimljiv povratak u prošlost potom je priredio Ansambl za srednjovjekovnu glazbu Anfortas čiji su članovi, u društvu žonglera iz skupine Burla Konstanta, posjetiteljima demonstrirali specifično srednjovjekovno glazbeno nasljeđe, a koristeći se pritom autentičnim srednjovjekovnim instrumentima. U priču iz tog vremena najmlađe su također mogle povesti brojne radionice i demonstracije, od izrade sitnih keramičkih suvenira i lutaka od kukuruznog lišća ili papira, preko pletenja lovorovih vjenčića i predstavljanja donedavno gotovo zaboravljene vještine filcanja vune, pa sve do učenja glagoljice i starih plesova ili mogućnosti sudjelovanja u atraktivnim streličarskim turnirima, što je Kamplin pretvorilo u pravo srednjovjekovno igralište. I ostalih dana ta je lokacija slično disala, i to zahvaljujući kazališnim sadržajima u izvedbi mladih članica Dramskog studija Frankopan koje su dobile priliku demonstrirali težak život u srednjem vijeku, odnosno izvesti predstavu inspiriranu Novelom od Stanca Marina Držića te tako donijeti zanimljivu priču o trgovkinji Lauri pridošloj na Lovrečevu prodati robu u doba kada je Krkom vladao upravo knez Nikola IV. Frankopan. U europskim razmjerima znani krčki plemenitaši evocirani su još jednom, i to kazališnim performansom Mak teatra inspiriranim njihovom poviješću, a premijerno odigranim na povijesnoj sceni Trga Kamplin.  

 

Natjecanje u rezanju pršuta pobjedu donijelo domaćinima

 

Pored tog zabavno-tradicijsko-kulturnog programa, na Kamplinu je priređeno, u svijetu jedinstveno, osmo po redu natjecanje u rezanju pršuta tijekom kojeg su svoje vještine, uz podršku raspoloženog voditeljskog para Ivane Bilen i Nena Pavinčića, u toj nimalo lakoj disciplini odmjerile novinarske ekipe internetskog portala Otok Krk, mjesečnika Krčki val, Hrvatske radio televizije - TV centra Rijeka, Kanala RI, internetskog portala HIA (Hrvatska - Iseljeništvo - Svijet) te slovenskih internetskih portala Seniorske novice i MMCE, kao i ekipe čije su redove punili predstavnici otočnih ustanova, i to redom Grada Krka, općina Malinska-Dubašnica, Dobrinj, Vrbnik i Punat, Turističke zajednice otoka Krka te turističkih zajednica Malinska i Punat. Svoj talent u dvije vještine - rezanju najdulje fete, a potom i što bržem, preciznijem i ljepšem rezanju te serviranju desetdekagramske porcije, uz glasnu su podršku publike demonstrirali predstavnici svih okupljenih grupa, da bi pobjedu, o čemu se očitovalo za ovu priliku posebno formirano stručno ocjenjivačko tijelo, u konačnici odnio tim Grada Krka za koji su igrali gradonačelnik Darijo Vasilić i njegov zamjenik Čedomir Miler. Oni su za sobom ostavili drugoplasiranu ekipu Turističke zajednice otoka Krka u čijim su redovima bili direktorica Turističkog ureda Majda Šale i potpredsjednik Anton Bolonić, dok je treće mjesto pripalo ekipi turističkih zajednica Malinske i Punta koja je združila direktore Danijela Manzonija i Branka Karabaića. Rezao se i tako promovirao, naravno, Krčki pršut, koji je dobivši oznaku zaštićenog zemljopisnog porijekla, postao prvim hrvatskim proizvodom čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom europskom tržištu, ali i onaj Drniški i Dalmatinski, što su ih, samo za ovu prigodu, Krčanima donijeli predstavnici Klastera hrvatskog pršuta.

 

Uz pjesmu i ples na Veloj placi i Gradskoj rivi

 

Nekoliko koraka dalje, na Veloj placi za program su bili zaduženi raspjevani mališani okupljeni u Mićim Bodulima, zatim Gradska glazba Krk, ali i vrijedni čuvari otočne folklorne baštine, redom Folklorno društvo Poljica, Kulturno-umjetničko društvo Vrh i Kulturno društvo Kornić. Kako je ipak riječ o sajmu drevni Kamplin, kao i dio Gradske rive, bili su prekriveni brojnim trgovcima. Stoga, svi posjetitelji Lovrečeve mogli su pribaviti ručno rađenu odjeću i obuću, pokoju tradicijsku igračaku, nebrojene dekorativne predmete, ali i unikatno lončarsko posuđe, replike srednjovjekovnog nakita i ostalih tome vremenu svojstvenih artefakata te brojne domaće prehrambene artikle i prirodnu kozmetiku. I krčki ugostitelji ovom su prilikom na stol iznijeli ponajbolje autohtone delicije - sireve, pršut, šurlice, janjetinu, ribe i vina, što je za mnoge bio dovoljan razlog da posjete ovo najdugovječnije krčko zbivanje.

Uz oživljenu gradsku prošlost, bogat sajmeni dio i solidnu gastro ponudu, Lovrečevu zasigurno najprepoznatljivijom čini zabavni program na Gradskoj rivi, a ovogodišnjoj uzavreloj atmosferi, pred gotovo uvijek punim, rasplesanim i raspjevanim auditorijem, tako su pridonijeli L'amour, Night Express i Super Cover Band, tj. headlineri Petar Grašo, Melanija Purić i Xfinity Band te za kraj Goran Karan u pratnji grupe Vagabundo. Kao i prethodnih godina, bogat program organiziran u čast jednog od dvojice krčkih patrona konačno je zaokružen spektakularnim glazbenim vatrometom, sada već svojevrsnim simbolom Lovrečeve!

Organizaciju ova tri nezaboravna dana, uz brojne suradnike i sponzore, zajednički su odradili Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, dok su im se kao suorganizatori pridružili Komunalno društvo Vecla d.o.o., Udruga Knezovi Krčki Frankopani, Radio otok Krk, Javna vatrogasna postrojba Grada Krka, Dobrovoljno vatrogasno društvo Krk, Kuća Krčkog pršuta Žužić i Klaster hrvatskog pršuta. Sponzorsku podršku manifestaciji ove su godine pružili Zagrebačka pivovara i Zagrebačka banka.

 

Cjelovita foto-galerija

Ovogodišnji programski letak [.pdf]

  • 1
  • -
  • 2
  • -
  • 3