489. Lovrečeva: Mjesto susreta prošlosti i sadašnjosti

Grad Krk, kao i mnogi istočnojadranski gradovi, ispisao je debelu knjigu svoje prošlosti. Još od vremena Liburna, a možda i puno prije, preko antike, kasne antike, srednjeg i novog vijeka, pa sve do danas, područjem našeg grada, kao i čitavog otoka, hodali su (i trgovali) mnogi. 

Upravo taj neprekinuti kontinuitet življenja utisnuo je u ovaj prostor specifičnu memoriju. Prođe li se tako gradom u svakome se kutu prepoznaju memorabilije bogate povijesti. Brončani nakit ukrašen jantarom, kao i mnogi drugi predmeti pronađeni na području grada, svjedoče nam o veličini kulture Liburna, drevnih pomoraca, ribara i trgovaca. (Upravo Liburnima Krk duguje svoje ime. Naime, riječju Curicta  označavalo se one koji nastanjuju kameni otok, Kar-ikt, a po njima je i grad dobio svoj rimski naziv Curicum, čijim skračivanjem dolazimo do Karka, Kerka, iliti Krka.) O bogatom antičkom i kasnoantičkom nasljeđu progovaraju drevne zidine, ostaci termi, mozaika, skulpta, dok je srednjovjekovlje i novovjekovlje još uvijek tu, integrirano u našu novomilenijsku svakodnevicu. Međutim o potonjem nam ne svjedoče samo mnogobrojni sakralni spomenici, već i uščuvano pomorsko i trgovačko nasljeđe, gotovo sinonim za susrete različitih kultura; sinonim prijateljstva. U vrijeme visoke renesanse, daleke 1524., život tako započinje događanje koje se u nešto izmijenjenom izdanju, iako isto u svojoj biti, održalo sve do danas. Pogađate, riječ je Krčkom sajmu; Lovrečevi, koja se svake godine organizira u čast svetom Lovri, jednom od dvoje krčkih patrona.
Obzirom na svoju bogatu prošlost, na iskustva antičkih, srednjovjekovnih i renesansnih trgovaca, priča o Krčkom sajmu zasigurno počinje znatno ranije. Međutim u vrijeme velikih otkrića, to drevno sajmeno događanje očito proživljava svoju renesansu. Grad Krk mnogi su drevni putnici, stoga, imali prilike doživjeti kao jedan od centara susreta europskih trgovaca i pomoraca koji su ovdje prodavali i trampali svoju robu. Pored bogatog kulturnog nasljeđa, srednjovjekovnih i renesansnih vladara iz loze obitelji Frankopan, važan dio kulturalnog nasljeđa, ujedno i gradskog identiteta, čini upravo njegova sajmena povijest (povijest kontinuiranih susreta), svjedočeći u isto vrijeme o pripadnosti našeg grada europskom kulturnom krugu. (Momenat je to koji iznova opravdava naš nedavni ulazak u jednu mnogoljudnu, multidržavnu i multinacionalnu zajednicu.)
Zadaća ovogodišnje Lovrečeve, a vezano uz prethodno ispisano, jest da osvijesti vlastitu, ne samo otočnu, nacionalnu, već i europsku, tradiciju, spajajući sajmeni dio s elementima eksperimentalne arheologije, tradicijskim, kulturnim i zabavnim programom. Kao i dosad program 489. Lovrečeve, 08., 09. i 10. kolovoza, biti će organiziran na četiri prepoznatljiva krčka lokaliteta: Trgu Kamplin, Veloj placi, Gradskoj rivi i Velikom mulu.
Pa krenimo redom. Trg Kamplin, kojeg s jedne strane zatvara katedrala, a s druge kaštel, poslužiti će kao izvrsna scenografija za demonstraciju srednjovjekovne i renesansne povijesti, vremna kada su gradom upravljali jedni od naših najslavnijih plemenitaša - obitelj Frankopan. Program Lovrečeve na Trgu Kamplin, započinje 08. kolovoza, dolaskom frankopanske povorke podno zidina kaštela gdje će biti priređeno svečano otvorenje. Prisjećanje na bogatu gradsku prošlost tom će prigodom pobuditi na maču spretni vitezovi krčkih knezova, streličari koji će s posjetiteljima podijelili osnove svojih vještina, ali i ondje okupljeni čuvari tridacije starih zanata. U glazbenom dijelu neobičan povratak u prošlost sprema Grupa 4'33'', eksperimentirajući s gregorijanskim napjevima na latinskom, te glagoljaškim pjevanjem na staroslavnskom jeziku. I ostale dane trajanja sajma Trg Kamplin biti će slično obojen, i to zahvaljući demonstracijama otočne folklorne baštine u izvedbama Folklornog društva Poljica, Klulturno-umjetničkog društva Vrh, Kulturnog društva Kornić, te gostiju iz Kulturno-umjetničkog društva Ludbreg. Podršku folklorašima pružiti će naša Vokalna skupina Bona forma te poznati Ansambl za ranu glazbu Minsterl koji će slušatelje povesti na jedinstveno glazbeno putovanje kroz mistiku srednjeg vijeka i neobuzdanu lepršavost renesanse. Osim tog tradicijsko-kulturnog programa na Kamplinu se sprema i natjecanje u rezanju pršuta tijekom kojeg će spretnost u toj za otok tipičnoj, ali nimalo lakoj disciplini, pred stručnim ocjenjivačkim tijelom, pokazati najprije predstavnici medija, a potom i krčki ugostitelji.
Obližnjom Velom placom, krenemo li dalje, pjesmom će vladati Mići Boduli, a svirkom krčki limenjaci, dok će okupljene na Velikom mulu zabavljali L'amourovci i Nadzorni odbor. 
Uz oživljenu gradsku prošlost i demonstriranje tradicije te bogat sajmeni dio, Lovrečevu danas najprepoznatljivijom čini zabavni program na Gradskoj rivi, a ovogodišnjoj uzavreloj atmosferi sigurno će pridonijeti Diktatori, Opća opasnost, Crvena jabuka, Night Express, L'amour i Cubismo, dok će glazbene sesije, u ranim jutarnjim satima, zatvarati krčki bendovi Bubamare i zmajevi, Buco i kalašnjikovi te Open road.
Uz glazbeni vatromet, 489. Lovrečeva biti će zatvorena atraktivnom pomorskom bitkom, ali ne uobičajenom, već onom u plutajućim bačvama, u kojima će svoju sreću okušati za ovu avanturu istrenirani timovi. Naime, još u antičko vrijeme otok Krk bio je poprište sukoba rimskih legija, a upravo ta je povijesna činjenica rezultirala idejom o neobičnom boju na moru koji će pobjednicima donijeti vrijedno (gastro) iznenađenje. 
Radi bogatog programa koji s jedne strane pruža vrhunsku zabavu za sve generacije, a s druge rekonstrukciju gradske povijesti, demonstriranje folklorne tradicije i sadržaje inspirarne prošlošću, uz bogatu sajmenu ponudu, od starih zanata pa sve do vrhunskih otočkih proizvoda, i to duž cijele starogradske jezgre, neka ovogodišnja Lovrečeva predstavlja vaš sretan bijeg na poprište jedinstvenog susreta prošlosti i sadašnjosti!  
Lovrečevu, uz brojne suradnike i pokrovitelje, tradicionalno organizira Turistička zajednica Grada Krka.  
 
Program 489. Lovrečeve
 
Trg Kamplin
 
08. kolovoza [četvrtak]
 
20.00 - 20.30 Srednjevjekovna povorka gradom
20.30 - 21.00 Svečano otvorenje 489. Lovrečeve
21.00 - 21.15 Demonstracija mačevanja
21.30 - 23.00 Koncert Grupe 4'33''
23.00 - 00.00 Viteški turniri u streličarstvu i mačevanju
 
09. kolovoza [petak]
 
20.00 - 20.30 Povorka folkloraša gradom 
20.30 - 21.00 Nastup KUD-a Vrh
21.00 - 21.30 Natjecanje u rezanju pršuta [mediji]
21.30 - 22.00 Nastup FD-a Poljica
22.00 - 22.30 Natjecanje u rezanju pršuta [ugostitelji]; proglašenje pobjednika
22.30 - 23.30 Koncert Vokalme skupine Bona forma
 
10. kolovoza [subota]
 
20.00 - 21.00 Dječji turnir u streličarstvu
21.00 - 21.30 Nastup KD-a Kornić i KUD-a Ludbreg
21.30 - 23.00 Koncert Ansambla za ranu glazbu Minstrel
23.00 - 24.00 Radionica mačevanja
 
Vela placa
 
08. kolovoza [četvrtak]
 
21.00 - 22.00 Koncert Dječjeg pjevačkog zbora Mići Boduli 
 
09. kolovoza [petak]
 
21.00 - 22.00 Koncert Gradske glazbe Krk
 
Gradska riva
 
08. kolovoza [četvrtak]
 
21.00 - 24.00 Koncert grupe Diktatori
00.00 - 02.00 Koncert  grupe Opća opasnost
02.00 - 02.30 Koncert grupe Bubamare i zmajevi
 
09. kolovoza [petak]
 
21.00 - 23.00 Koncert grupe Crvena jabuka 
23.00 - 02.00 Koncert grupe Night Express 
02.00 - 02.30 koncert grupe Buco i kalašnjikovi
 
10. kolovoza [subota]
 
21.00 - 24.00 Koncert grupe L'Amour
00.00 - 00.15 Muzički vatromet
00.15 - 02.15 Koncert grupe Cubismo 
02.15 - 03.00 Koncert gurpe Open Road
 
Veliki mul
 
08. i 09. kolovoza [četvrtak i petak]
 
21.30 - 02.30 Zabavni program uz grupu L'Amour
 
10. kolovoza [subota]
 
21.30 - 02.30 Zabavni program uz grupu Nadzorni odbor
21.30 - 22.00 Pomorska bitka u bačvama