17. Dani smokava: Spoj gastronomije, sajmene ponude, likovnosti i glazbe

Krčki Dani smokava, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, priređuju se još od 2007. godine te slave smokvu, najrašireniju i iznimno cijenjenu voćku Mediterana koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Primarno posvećeni educiranju gostiju i lokalnog stanovništva, Dani smokava turistički brendiraju grad i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište.

Program ovogodišnje manifestacije, koji traje od 25. kolovoza do 03. rujna, bit će zanimljiv laicima i stručnjacima, gastronomskim znalcima i gurmanima, gostima i domaćinima, a donosi prodajnu izložbu s devet izlagača, tj. proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda na bazi smokava (džemova, smokvenjaka, čokolade sa smokvama...), prirodne kozmetike te rukotvorina - ukrasne i uporabne keramike - inspiriranih smokvom, ali i gastronomsku ponudu u 14 ugostiteljskih objekata, temeljenu na ukusnom smokvinom plodu. Osim toga, svi zainteresirani moć će pristupiti individualnom savjetovanju o uzgoju smokava, sudjelovati u radionicama izrade suvenira na temu smokve (od gline i filcane ovčje vune) ili se okušati u jedinstvenoj slikarskoj radionici Art&Wine te, naposljetku, odslušati stručno predavanje Željka i Ive Prgomet.

 

 

Dani smokava uz raznovrstan glazbeni program
 

Bogat glazbeni segment ove gastro-manifestacije, započinje promenadnim nastupom krčke Klape Nono koja će se, uz klapsku pjesmu prepoznatljivu po višeglasju i a capella pristupu, predstaviti i zabavnim repertoarom. Na prepoznatljivoj pozornici - Veloj placi program pod nazivom Pozdravi iz svijeta izvest će sopranistica Paloma Pavan i pijanist Ognjen Gravor, donoseći probrane hitove iz raznih krajeva svijeta, od Carusa i nezaobilaznog repertoara Abbe, pa sve do hrvatskih glazbenih uspješnica i bogate diskografije Novih fosila. I sljedećeg će dana Vela placa slično disati jer ondje će nastupiti veseli kvartet Pachamama Street Connection, koji će uz gitaru, bubnjeve, trubu i trombon, publici pokloniti mnoge domaće i strane hitove stilski prilagođene bendu tako da pozitivnom energijom ispune sve one koji im se nađu na putu. Zatvaranje manifestacije rezervirano je Krčanku Stefany Žužić koja se javnosti predstavila kao natjecateljica popularnog pjevačkog showa The Voice, s time da se dosad potvrdila mnogim uspješno odrađenim koncertnim nastupima i pjesama u maniri suvremenog pop izričaja.

 

 

Slikarska radionica Art&Wine
 

Kao i lani, u program je uključena i posebno osmišljena slikarska radionica, koja će se odvijati u Maloj vijećnici Grada Krka, a čije je vođenje povjereno Alenki Goldner Sučić, profesorici likovne kulture i slikarici! Riječ je o zabavnom edukativno-kulturnom programu zamišljenom kao slikarska zabava uz čašu krčkog vina, koja ne zahtijeva prethodno slikarsko iskustvo. Uz stručnu pomoć, u opuštenoj atmosferi, zadatak je naslikati sliku u tehnici akrila na platnu, s time da je light-motiv radionice smokva, koja zbog svoje svevremenosti, ukusa i specifičnog izgleda predstavlja izvor inspiracije mnogim likovnjacima. Materijal potreban za sudjelovanje osigurava organizator, a jedino što je na radionicu potrebno donijeti malo je kreativnosti i ljubav prema likovnosti. Zbog ograničenog broja sudionika sudjelovanje u ovome programu potrebno je prethodno najaviti, i to e-mailom na: tic@tz-krk.hr.

 

 

Ukratko o smokvi
 

Plodovi smokve, svojevrsni simboli zdravlja, vrlo su hranjivi i visoke su dijeto-terapeutske vrijednosti. Posebice su traženi u svježem stanju u vrijeme turističke sezone, ali i tijekom godine, ponajviše kao osušeni plodovi tzv. suhe smokve. U svježem stanju plodovi trebaju imati ugodan, osvježavajući okus, dok oni za sušenje moraju biti krupni, zlatnožute pokožice i lijepog oblika. S obzirom na nutritivni sastav i ljekovita svojstva, smokva se izdiže iznad mnogih vrsta voća jer je bolji izvor vlakana te povoljno djeluje na razinu kolesterola i zdravlje debelog crijeva. Također, bogat je izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrži i do 80 posto vode te se ubrajaju u voće s najvećim udjelom prirodnih šećera. Lišće smokve koristi se u farmaceutskoj industriji kao sirova tvar, a sadrži i proteolitički enzim ficin koji se koristi u industriji proizvodnje piva, mlijeka, mesa i lijekova, a vjeruje se kako će se zbog svojih svojstava smokva u budućnosti sve više koristiti u proizvodnji funkcionalne hrane.

Uz maslinu, smokva je  tipična voćna vrsta Hrvatskog primorja, ali se broj njenih stabala u posljednjih pedesetak godina, nažalost, smanjio za čak jednu četvrtinu. Ipak, zahvaljujući svojoj razvijenoj sposobnosti regeneracije i skromnim zahtjevima prema okolini, smokva se održava i u prilično nepovoljnim ekološkim uvjetima pa ispada da se sama samcata bori za svoj opstanak. Brojni povijesni podatci dokazuju kako se smokva još u pretpovijesno doba uzgajala u mediteranskom bazenu, pa i na Krku, te se smatra jednom od najstarijih suptropskih voćaka.


Plakat 17. Dana smokava [.pdf]

 
Program 17. Dana smokava:
 

25. kolovoza - 03. rujna 2023.

Posebna gastro ponuda u ugostiteljskim objektima na području Grada Krka

Lista ugostiteljskih objekata: Restoran Harbour (Hotel Maritim), Restoran Oliva (Krk Premium Camping Resort), Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala Vrata, Bistro Portella, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino (Ježevac Premium Camping Resort), Oliva Grill (Ježevac Premium Camping Resort), Restoran Fidel From the Sea, Slastičarna Toš, Casa del Padrone, Konoba Marija (Vrh), Konoba Pud Brest (Milohnići) i Konoba Pod Prevolt (Milohnići).

Popis ugostiteljskih objekata i svih jela u ponudi pronađite: OVDJE.

 

01. - 03. rujna 2023.

Uz zid Velikog parka, 10.00 - 22.00,

Prodajna izložba proizvoda od smokava

Lista izlagača: OPG Magriž, OPG Marko Šmid, Domaća radinost Robert Sušanj, OPG Prgomet (Skink d.o.o.), OPG Rimbaldo, OPG Nikola Zec, OPG Ivana Prah, Udruga Rukotvorine Krk i OPG Hero Vedran.

 

01. rujna 2023.

Uz zid Velikog parka

10.00, otvaranje sajmenog dijela manifestacije uz knezove Krčke Frankopane i folkloraše iz Kulturno-umjetničkog društva Vrh

10.00, podjela sadnica smokava na štandu OPG-a Prgomet (Skink d.o.o.)

10.00 - 12.00, radionica izrade smokava od gline (Roby Art)

18.00 - 20.00, radionica filcanja smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)

Cocktail Bar Volsonis (Volsonis Secret Garden)

17.30, stručno predavanje Željka i Ive Prgomet

Vela placa/Krčka riva

20.00, Klapa Nono, nastup

Vela placa

20.30, Paloma Pavan (sopran) i Ognjen Gravora (piano), koncert

 

02. rujna 2023.

Uz zid Velikog parka

10.00, individualno savjetovanje o uzgoju smokava i podjela sadnica smokava na štandu OPG-a Prgomet (Skink d.o.o.)

10.00 - 12.00, radionica izrade smokava od gline (Roby Art)

18.00 - 20.00, radionica filcanja smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)

Vela placa/Krčka riva

20.00, PachaMama Street Connection, nastup

 

03. rujna 2022.

Uz zid Velikog parka

10.00 - 11.30, radionica izrade košarica od smokvina lišća (LAB 9)

18.00 - 20.00, radionica izrade smokava od gline (Roby Art)

Mala vijećnica Grada Krka

18.00 - 21.00, radionica Art&Wine, zabavno-edukativna slikarska radionica uz čašu krčkog vina pod vodstvom slikarice Alenke Goldner Sučić (GoldArt); broj sudionika je ograničen; prijave se zaprimaju e-mailom na: tic@tz-krk.hr - POPUNJENO!

Vela placa

20.00, Stefany Žužić, koncert