13. Dan turizma u znaku predstavljanja novih projekata i manifestacija

Ovogodišnji, 13. Dan turizma Grada Krka, inače susret svih dionika turističke ponude s predstavnicima Turističke zajednice Grada Krka, gradskih i županijskih vlasti te javnih ustanova i tvrtki, održan je u Hotelu Valamar Koralj, i to s ciljem analiziranja netom završene turističke sezone, kao i zajedničkog kreiranja planova za buduće razdoblje.

U fokusu ovog najrecentnijeg izdanja Dan turizma, odrađenog 20. listopada 2019. godine, bila je nekolicina zanimljivih prezentacija, što znači da je četrdesetak okupljenih sudionika, najprije svjedočilo predstavljanju koncepcije postava budućeg gradsko-dijecezanskog muzeja (ex- Multimedijalni kulturni centar Krk), zatim predstavljanju serije novih gradskih manifestacija, a naposljetku i analizi rezultata natječaja ovogodišnjeg izbora najboljih hrvatskih gradova u sklopu kojeg je Krk, nedavno, proglašen ukupnim pobjednikom.

S koncepcijom postava budućeg gradsko-dijecezanskog muzeja okupljene je upoznala jedna od suradnica na ovome važnom gradskom projektu Ema Makarun, kazavši, kako je šarolikost budućih eksponata bila presudna da se pitanje (isključivo) gradskog muzeja proširi, s obzirom na to da će značajan dio eksponata biti posuđen upravo od Biskupije Krk, dok će se o njegovom konkretnom nazivu, u dogledno vrijeme, još sigurno raspravljati, a sve kako bi se došlo do konsenzusa i načina na koji će se dogoditi ta zajednička promocija krčke kulturne baštine. Autorskim timom stalnog postava ovog muzeja u nastajanju, pored Eme Makarun, obuhvaćeni su Miljenko Domijan i Idis Turato, kao glavni arhitekt, s time da je građa koja će biti predstavljena sakupljena arheološkim istraživanjima koja su još uvijek u tijeku i koja svakim danom daju sve više budućih eksponata, zatim donacijom Zbirke Samblich (trenutno izložene u Galeriji Fortis), čemu je potrebno pridodati segmente Algarottijeve zbirke i sakralne riznice Biskupije Krk. Sam korpus muzeja, čiji će se sadržaji predstaviti multimedijski, bit će podijeljen u četiri tematske cjeline, što znači da će se na prizemnoj etaži postaviti priča o prapovijesti i antici s naglaskom na svakodnevni i zagrobni život Rimskog Carstva. Sljedeća etaža posvećuje se srednjem vijeku i eksponatima koji se danas nalaze u posjedu Biskupije Krk, poput umjetnina ili liturgijskog posuđa, nakon čega, na novoj etaži, slijedi priča o životu grada tijekom 19. i 20. stoljeća ispričana putem fotografske dokumentacije i starih razglednica kojima će biti pridruženi i eksponati iz bogate Algarottijeve zbirke. Koncepcija posljednje prostorije (etaže), uz ostale sadržaje, donosi posvetu Otonu Glihi kao otočkom, hrvatskom i svjetskom umjetniku koji je svojim djelom zadužio naš otok i koji sigurno zaslužuje da se u gradu Krku predstavi njegov prepoznatljiv likovni opus.

Nove ideje vezane uz program Adventa u Krku, za čiju je organizaciju dosad u cijelosti bila zadužena Udruga Kreativni Krk, predstavio je gradonačelnik Darijo Vasilić, istakavši kako je prijedlog da se program koji uključuje kulturno-zabavni, sajmeni i ugostiteljski dio, s Vele place izmjesti na površinu ispred Velikog parka te da njegovi posjetitelji budu orijentirani na obližnje ugostiteljske objekte. U tom slučaju pozornica bi bila smještena pred ulazom u Veliki park, s orijentacijom prema ugostiteljskim terasama, a sve kako bi adventski program animirao što više ljudi. Međutim, još uvijek se razmišlja i o dosadašnjoj varijanti Adventa na Placi, s time da su ovom prigodom pozvani svi oni koji imaju interes sudjelovati u ovome programu da daju vlastite inicijative ili podrže jednu od spomenutih opcija, i to komunicirajući s djelatnicima Turističke zajednice Grada Krka. Iako će za programski dio i nadalje biti zadužen Kreativni Krk, cilj je da sajmeni i ugostiteljski dio dožive promjenu u smislu inzistiranja na otvorenijoj organizaciji, a sve u namjeri okupljanja što većeg broja lokalnih sudionika. Program ove manifestacije, kao i dosad, odvijat će se tijekom dviju posljednjih subota u prosincu, i bit će podijeljen na jutarnji dio primarno namijenjen obiteljima s djecom te popodnevni, odnosno večernji dio namijenjen mladima.

Najrecentniju (krčku) manifestaciju Camino Krk predstavila je direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Nataša Jurina, rekavši kako se ovdje radi o suradnji s Bratovštinom Sv. Jakova s ciljem određivanja i markiranja krčkog dijela službene hrvatske Camino rute koja bi trebala zaživjeti kao dio razgranate europske mreže hodočasničkih puteva što vode u glavni grad Galicije - Santiago de Compostelu kao jedan od vodećih svjetskih hodočasničkih centara u kojem se baštine relikvije sv. Jakova apostola. Budući da je Camino de Santiago (iliti Put Sv. Jakova) postao svjetski brend koji okuplja jako puno hodočasnika u potrazi za specifičnim doživljajima i iskustvima, u tome je pronađena motivacija za organizaciju i promidžbu jednog novog programa kojem je zadaćom da grad i otok Krk profiliraju kao Camino destinaciju. Krčka Camino ruta tako polazi iz grada Krka, točnije iz Krčke katedrale, a nakon što se obiđe gotovo čitav otok, završava u Korniću u župnoj crkvi posvećenoj upravo sv. Jakovu. Poput svih Camina, tako i ovaj krčki ima svoju hodočasničku putovnicu što je izdaje Bratovština Sv. Jakova i koja se može preuzeti u Turističko-informativnom centru, a svi oni koji se upuste u hodočašće mogu je popuniti pečatima, s obzirom na to da svaka dionica krčke trase ima vlastiti simbol, pa tako i poseban pečat. Camino Krk profilira se u dvije faze, od kojih je prva odrađena i odnosi se na formiranje hodočasničke rute duge 120 km kojom je otvorena perspektiva za razvoj hodočasničkog turizma, dok se u drugoj fazi planira čitav niz edukativnih radionica za turističke i sve ostale dionike koji imaju želju postati partnerima u projektu. Također, tijekom čitave godine planira se njegova turistička promidžba kroz sve dostupne kanale, a već su sada u pripremi dva nova termina za buduće manifestacije, i to u travnju i listopadu naredne godine, kako bi, naposljetku, Camino Krk postao prepoznatljivim krčkim turističkim proizvodom.

Nastavno na činjenicu da je upravo Grad Krk jedna od 27 lokalnih zajednica uključenih u programski pravac 27 susjedstava razvijen u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, predsjednik Udruge Kreativni Krk Luka Adžić-Kapitanović najavio je programske aktivnosti susjedstva Krk. Sve aktivniji krčki kreativci, između 28. i 31. svibnja naredne godine, planiraju organizaciju velike međunarodne plesne priredbe nazvane TANCAJ 2020 ili Krk Dance Fest 2020, a koja bi okupljanjem lokalne zajednice trebala iznjedriti novi festivalski program u periodu predsezone, s namjerom da ga se, kao svojevrsni kontrapunkt Krk Music Festu, zadrži i u godinama koje će uslijediti. Fokus cjelokupnog programa stavljen je na razvoj međugeneracijskog dijaloga domaćeg stanovništva te inzistiranje na atmosferi druženja u kontekstu svakodnevnog života. Tako će krčka starogradska jezgra, ulice, trgovi i ostale gradske lokacije postati mjesto susreta tradicijskih plesova što ih baštine predstavnici krčkog folklora i najrazličitijih formi suvremene plesne umjetnosti. Program festivala TANCAJ 2020 čine četiri tematske etape raspoređene na četiri dana, i to redom: Viva la Polka (posveta plesu omiljenom na otočnim pučkim zabavama), Folklori napadaju (sinteza šaljivog koncepta tzv. lažne povijesti i smotre krčkih tradicijskih - folklornih i gradskih - plesova), Movementality (plesne radionice i natjecanja)i Nova baština (spoj suvremene glazbe i plesa inspirirane otočnom glazbenom i plesnom tradicijom).

U drugome dijelu Dana turizma analizirana je turistička sezona radi dobivanja što jasnije slike funkcioniranja destinacije, drugim riječima kako bi se sa što više konkretnih zaključaka krenulo u planiranje nadolazećeg razdoblja. Prema tome, neke od svojih problema, ali i prijedloge za sljedeću turističku sezonu, izložili su brojni dionici krčkog turizma, a pored mnogih tema o kojima se povela rasprava valja izdvojiti problem prometa u gradskim pješačkim zonama, nepropisno i nesavjesno korištenje dijela parkirališnih mjesta namijenjenih dostavljačima, problem zlouporabe koncesijskih odobrenja, nastavak uređenja krčke starogradske jezgre ili pak posljedice nedostatka reciklažnog dvorišta za građevinski otpad.