12. Otočna rožica: U Krku nagrađeni najljepši otočni vrtovi i okućnice

U mjesecu obilježavanja blagdana sv. Franja Asiškog, zaštitnika prirode, 10. listopada 2019. godine, u Velikoj vijećnici Grada Krka, podjelom nagrada i priznanja, priređena je svečana završnica 12. po redu akcije Otočna rožica.

Ova hvalevrijedna inicijativa Turističke zajednice otoka Krka, kojom se odabiru najljepši otočni vrtovi, okućnice, balkoni i balature, provodi se s ciljem unaprjeđenja kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture, kao i podizanja svijesti, koliko o zaštiti okoliša, toliko i o potrebi unapređenja turističkog proizvoda kroz oplemenjivanje životnog prostora.

Temeljem u lipnju zaprimljenih prijava, Stručno povjerenstvo, u čijem su susastavu, pod okriljem predsjednice - krajobrazne arhitektice Dobrile Kraljić, djelovali Hrvoje Skorup, David Mrakovčić, Vanda Dunato, Ivan Jurešić, Iva Labaš, Gordana Stanković, Karla Jurešić i Nataša Jurina, prihvatilo je zadatak da obiđe sve kandidirane okućnice te vodeći se kriterijima struke odabere one najuspjelije. U kategoriji klasičnog vrta, pobjedu je tako odnijela Nadica Dujmović iz Baške, dok je drugo, odnosno treće mjesto pripalo Ani i Josipu Bogoviću iz Milčetića te Mireli Labaš Bencek iz Omišlja. Među održivim vrtlaricama i vrtlarima najbolji je bio Andrej Temer iz Pinezića, za kojima slijede Mojca i Senad Bestija iz Stare Baške. U najrecentnijoj kategoriji najboljih korisnih vrtova prvo (i jedino) mjesto dodijeljeno je vlasnicima vrta Konobe Ivinčić iz Skrbčića, s time da su pohvalnice za zamijećeni trud i zalaganje sa sobom ponijeli Tomislav Ciković iz Krka i vlasnici Konobe Luce iz Vrbnika. Svim prvoplasiranima ovom su svečanom prigodom, uz diplome i pripadajuće novačne nagrade, uručene i statue s prepoznatljivim motivim stiliziranog smilja čije oblikovanje potpisuje Valter Stojšić.

Program, tijekom kojeg su okupljene s vrijednostima ove inicijative upoznali ovogodišnji domaćini Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka te Majda Šale direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice otoka Krka, a s nagrađenim vrtova, okućnicama, balkonima i balaturama Hrvoje Skorup i Dobrila Kraljić, moderirala je Gordana Gržetić, dok je u glazbenom dijelu nastupio mladi riječki pijanist Mateo Žmak. Nakon podjele priznanja, kao i prethodnih godina, otvorena je izložba fotografske dokumantacije Valtera Stojišića, i to ne samo nagrađenih, već i nenagrađenih vrtnih površina koje su zaslužile da budu istaknute barem na ovakav, posredan, način. U auli upravne zgrade Grada Krka izložba će za svu zainteresiranu javnost biti dostupna još narednih tjedan dana. Kao domaćin nadolazeće, 13. Otočne rožice naposljetku je najavljena Općina Baška.

Sponzorsku podršku ovogodišnjoj akciji pružili su: Trgovačko-komunelno društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o., Turistička zajednica Grada Krka, Valamar Riviera d.d., OPG Mateo Perišić, P&B hortikultura, Parkovi plus d.o.o. i Turistička zajednica Kvarnera.