12. Otočna rožica: Kreće nova potraga za najljepšim otočnim vrtovima

Turistička zajednica otoka Krka, u suradnji s predstavnicima svih otočnih turističkih zajednica, hortikulturnim znalcima i komunalcima, uskoro započinje s provođenjem akcije ocjenjivanja i nagrađivanja najljepših vrtova, balkona, balatura i javnih površina otoka Krka, pod nazivom Otočna rožica.

Stoga, svi zaljubljenici u hortikulturu koji uređivanjem svog životnog prostora značajno doprinose obogaćivanju otočne turističke ponude, svoj će kutak rajskog vrta imati prilike predstaviti široj javnosti, i to putem 12. po redu Otočne rožice. Akcija je to kojom se u cilju podizanja kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture, povećava svijest kako o zaštiti okoliša tako i o potrebi unapređenja kvalitete turističkog proizvoda, posebice u privatnom smještaju.

Poput prethodne i ovogodišnja će manifestacija donijeti laureate u više kategorija - klasični vrt, dvorište ili balkon, zatim održivi vrt, dvorište ili balkon, te korisni vrt, tj. mala i velika javna površina - s time da će prilikom odabira u obzir uzimati njihove agrotehničke i oblikovne specifičnosti.

Javni poziv bit će otvoren od 03. lipnja do 01. srpnja ove godine, a obilazak prijavljenih subjekata započet će po njegovom zaključenju, što će trajati najkasnije do 20. srpnja. Podjela nagrada i priznanja uz prigodnu izložbu nagrađenih vrtova, balkona, balatura i javnih površina, uoči blagdana sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode, održat će se u gradu Krku, i to početkom listopada.

Na ovaj natječaj mogu se javiti građani, iznajmljivači, vlasnici kuća i stanova za odmor te škole i vrtići s područja otoka Krka, a prijave se zaprimaju u svim otočnim turističkim zajednicama i turističko-informativnim centrima. Prijavljene vrtove, balkone, balature i javne površine ocjenjivat će stručno Povjerenstvo kojeg čine Dobrila Kraljić (u svojstvu predsjednice), zatim Hrvoje Skorup, David Mrakovčić, Vanda Dunato, Ivan Jurešić, Iva Labaš, Gordana Stanković, Karla Jurešić i Nataša Jurina.

Kako održavanje vrtova i okućnica dojmljivima nije nimalo lak i jednostavan zadatak, sjetimo li se bura, posolice, mraza ili suša, dodijeljene nagrade i priznanja u okviru ove (sve)otočne akcije, svakako imaju svoju vrijednost, težinu i posebnost!