Zavidne rezultate zabilježile akcije dobrovoljnih davanja krvi

U Maloj vijećnici Grada Krka, 28. studenog 2014. godine, održana je redovna godišnja Skupština Gradskog društva Crvenog križa Krk koju je otvorio i moderirao Antun Lončar, predsjednik asocijacije.

Na samom početku zasjedanja jednoglasno su izabrana radna tijela Skupštine: predsjedništvo, verifikacijska komisija, zapisničar, te ovjerovitelji zapisnika. Nakon jednoglasnog usvajanja Izvješća verifikacijske komisije i Zapisnika s prethodne Skupštine, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Krka Marija Jakominić predstavila je brojne programe i aktivnosti koji su tijekom 2013. godine uspješno realizirani ne samo na zadovoljstvo djelatnika, već ponajviše njihovih korisnika. 
Prema riječima, Marije Jakominić, zavidne rezultate bilježe upravo akcije dobrovoljnih davanja krvi, obzirom na dosad formiranu izuzetno kvalitetnu grupu darivatelja koji više puta godišnje daruju svoju krv. Krčki ogranak Crvenog križa tako je prvi put dobio davirivatelja - Krčana Zlatka Petrića - koji je tom humanom činu pristupio stoti put. U promatranom razdoblju ove hvalevrijedne akcije, točnije šest tijekom godine organiziranih, uspješno je podržalo čak 350 osoba, među kojima ih je 31 krv darovalo po prvi put. Statistički gledano najveći broj krčkih darivatelja, tumači Jakominić, dolazi upravo iz zanimanja koja su neposredno ili posredno vezana uz spašavanje ljudskih života, a svi darivatelji, tijekom godine, imaju prilike sudjelovati na županijskim (i međižupanijskim) susretima dobrovoljnih darivatelja krvi. Osim održanih akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi te radionica nordijskog hodanja, nastavlja Jakominić, u Baški je ponovo u dva ciklusa, proljetnom i jesenjem, uspješno organizirana edukacija Spasilac junior tijekom koje se stečenim znanjima i vještinama istakao učenik Erik Maračić zasluživši boravak u tematskom kampu priređenom u Velom Lošinju. U suradnji sa Službom spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa, organizirane su radionice pod vodstvom Nikole Mrđana, koordinatora županijske spasilačke službe, na temu Kodeksi ponašanja u vodi, i to s cilj edukacije školaraca, njih 207, o prevenciji nesreća vezanih uz vodu. Također, organizirana je i besplatna obuka za neplivače predškolskog uzrasta koju je uspješno završilo 67 mališana. Osim niza seminara, predavanja i radionica na temu pružanja prve pomoći i brojnih humanitarnih aktivnosti, ne smijemo zaboraviti, ističe Jakominić, ni program prevencije ovisnosti koji se provodi u krčkim osnovnim i srednjim školama, a u čijim je edukativnim sadržajima tijekom 2013. sudjelovalo 714 učenika i 208 roditelja, zatim besplatnu pomoć namijenjenu starijim otočanima koja se, s iznimnim rezultatima, provodi u općinama Dobrinj i Omišalj, kao i prigodna obilježavanja Međunarodnog dana Crvenog križa, Tjedna Hrvatskog Crvenog križa, Međunarodnog dana suzbijanja trgovine ljudima, Svjetskog dan prve pomoći, Tjedna borbe protiv TBC-a ili Svjetskog dana šećerne bolesti. S ciljem ranog otkrivanja promjena gustoće kostiju kako bi se ranom intervencijom spriječio razvoj osteoporoze, tumači Jakominić, organizirana je besplatna ultrazvučna denzitometrija što su iskoristile 92 osobe. U tradicionalnoj akciji Solidarnost na djelu krčki školarci prikupili su ukupno 5.162,00 kn kojima se učenicima iz potrebitih obitelji, početkom ove godine, financirao boravak u Zimskom kampu, održanom u Kostreni. Po prvi puta provedenim programom Tajni prijatelj, zaključuje Jakominić, školarce se u situaciji ekonomske krize, pokušalo potaknuti na empatiju i humanitarno djelovanje u vlastitoj zajednici.
Nakon prihvaćanja Financijskog izvješća za 2013. godinu, kao i Izvješća Nadzornog odbora, predstavljen je Program rada za 2015. godinu s naglaskom na akcije koje će se organizirati povodom Međunarodnog dana Crvenog križa, Tjedna Hrvatskog Crvenog križa te Svjetskog dana prve pomoći, a kojima se planira aktivirati što veći broj otočana. 
Na samome kraju predstavljena je donacija Gradskog društva Crvenog križa Krk stanovnicima polavom pogođene Gunje, a riječ je o 70 višenamjenskih peći na drva, pojedinačno vrijednih 1.097,00 kn. Nakon susreta predstavnika krčkog Crvenog križa s tamošnjim stanovništvom odlučeno je da će se sredstva koja su otočani prikupili tijekom različitih humanitarnih inicijativa utrošiti upravo na njihovu nabavu. Međutim, osim pećima poplavljenim se područjima pomagalo i doniranjem značajne količine ostalih potrepština: hrane, vode, odjeće, obuće, kućanskih aparata, posteljine ili namještaja.