Vama glumimo: Cabaret preko veze i Modrobradi uveli u petu sezonu

Dvama kazališnim programima, prvom namijenjenom odraslima, a drugom djeci, 24. i 25. siječnja 2020. godine, pošlo je za rukom solidno popuniti auditorij osnovnoškolske sportske dvorane, što znači da otočani različitih generacija ovo zimsko vrijeme vole provesti uz dobru kazališnu predstavu.

Ovaj projekt krčkog Centra za kulturu, prigodno prozvan Vama glumimo, koji će sve do travnja, trećeg petka i subote u mjesecu, donositi popularne kazališne sadržaje, tako je otpočeo hvaljenom komedijom Cabaret preko veze nastalom u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva, da bi se dan kasnije nastavio (lutkarsko-igranim) uprizorenjem popularnog dječjeg klasika Modrobradi Charlesa Perraulta u izvedbi Glumačke družine Ivana Brlić Mažuranić.

Cabaret preko veze, kao što i sam naslov implicira, krčkoj je publici donio predstavu u formi cabareta, odnosno svojevrsne apartne komedije koja je izravno, stand up-ovskom šakom u trbuh, otkrila priče koje parafraziraju, hiperboliziraju i komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. Bile su to fabule isprepletene nitima veza i vezica, što znači da su okupljeni mogli vidjeti je li život preko veze uistinu bezveze? Naravno, društveno politička stvarnost bila je samo celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede kroz koje su prošle protagonistkinje predstave. Zapravo, na duhovit su način opisani urnebesni živčani slomovi što su ih scenske persone proživjele i preživjele te iz njih izašle jače. Također, ova predstava na specifičan je način obradila i odnos Splita i Zagreba, dva najveća hrvatska grada u čijim se sličnostima i razlikama susreću Mediteran i Mitteleuropa. Splitski žargon (mapiran na zagrebačkim lokacijama) tako je poslužio kao verbalna glazba na kojoj su plesale emocije, stanja i raspoloženja naših junakinja. One su se (redovito dobro raspoloženoj!) publici predstavile stand up monolozima tijekom kojih su ulazile u dramske scene s ostalim glumicama koje su tada majstorski utjelovile najrazličitije likove iz pojedinih priča. Te su priče bile tarantinovski bizarne i almodovarovski melodramatične, a svaka od njih završila je točkom burlesque. U ovoj komediji autora teksta i redatelja Ivana Lea Leme, svoje su glumačko umijeće demonstrirale: Ines Bojanić, Jelena Miholjević, Mirela Videk Hranjec i Linda Begonja, dok je koreograf Leo Mujić, skladatelj Zvonimir Dusper Dus, scenografkinja Irena Kraljić, a kostimografkinja Mirjana Zagorec.

Nakon smijehom, ali i plesom prožetog petka, u subotu je red došao na one najmlađe koji su svjedočili pravom malom scenskom spektaklu. Naime, Modrobradi je, baveći se najvećom i najznačajnijom borbom - onom između dobra i zla, malenima još jednom demonstrirao kako dobro(ta) baš uvijek pobjeđuje. Režiju ove po mnogočemu posebne i vizualno upečatljive kazališne igre potpisuju Matej Safundžić i Branko Banković, dok je prekrasna dramaturgija djelo Kristine Kegljen. Bajkovitu scenografiju, kostime i lutke osmislila je Nikolina Miletić, a likove iz priče vrhunski su utjelovili: Luka Stilinović, Katarina Šestić, Matej Safundžić i Valentina Srnojević.

Program se u prostoru osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša u gradu Krku nastavlja već 21. i 22. veljače, i to najprije hit komedijom Kakva ti je žena - takav ti je Život u izvedbi Dragana Marinkovića Mace, a potom i predstavom za djecu Avijonko se ženi Gradskog kazališta Scena Gorica, s time da se ulaznice po cijeni od 50,00 kn, odnosno 30,00 kn za dječji program mogu rezervirati mailom na kultura@gradkrk.net, telefonom na 051 220 041 iliti kupiti na blagajni neposredno pred početak predstave.