Uživajte i u četvrtoj zvučnoj frankopanskoj slikovnici

Primorsko-goranska županija u okviru projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana izdala je mnoge tiskane materijale: monografiju, fotomonografiju, vodič, različite deplijane, plakate, razglednice i slikovnice.

Osim toga, izrađeni su i promotivni video materijali, videoigra, mobilna aplikacija te nova bogata fototeka frankopanskih posjeda u sklopu kulturno-turističke rute. Sve navedeno dostupno je na službenoj internetskoj stranici projekta: frankopani.eu, i to putem nove rubrike Multimedija, kojoj možete pristupiti: OVDJE.

Bitno je napomenuti kako su svi ti sadržaji dostupni na hrvatskom i engleskom jeziku, a neki od njih i na više stranih jezika, a budući da se isti ne mogu prodavati jer su sufinancirani sredstvima Europske unije, svim korisnicima ponuđena su njihova besplatna digitalna izdanja.

No, ono što treba posebno istaknuti frankopanske su slikovnice. Naime, ta se edicija sastoji se od osam izdanja vezanih uz lokalitete budućih interpretacijskih centara (Trsata, Krka, Grobnika, Bakra, Čabra, Broda na Kupi, Kraljevice i Bribira). Svaka slikovnica vezana je uz pojedini lokalitet i neku od konkretnih povijesnih osoba. Slikovnice odlikuje zanimljiv koncept, književni predložak Velida Đekića temeljen na povijesnom istraživanju te simpatične ilustracije slikarice Margarete Peršić.

Nakon što je u uvjetima kućne karantene nastala prva zvučna slikovnica Svojeglavi štapić, donijevši, za početak, priču o Kraljevici i Frankopanima, za njom su uslijedile još dvije: Grobnički mlin i Bribirske djevojčice. Međutim, ovih je dana objavljen još jedan multimedijski materijal, točine četvrta zvučna slikovnica Puhova družina, iz koje saznajte kakvi to zvukovi dolaze iz potkrovlja jedne drevne utvrde. Kako je svaka od tih slikovnica vezana uz konkretan lokalitet, tako i ova donosi priču o kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi gdje je danas lociran stalni postav riječkog Prirodoslovnog muzeja.

Osim već spomenutog autorskog dvojca, za zvučna izdanja frankopanskih slikovnica glazbu je napisao Elvis Stanić, dok je dvanaestogodišnji Luka Zulian spojio zvuk sa slikom, a Rajna Miloš oživjela tekst Velida Đekića. Ti su sadržaji zasad dostupni na službenom YouTube kanalu Primorsko-goranske županije, a u dogledno vrijeme ondje se očekuje objava zvučnih izdanja i preostale četiri slikovnica.

Sve ostale aktivnosti vezane uz projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana možete osim na službenim internetskim stranicama pratiti i na sljedećim društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i Twitteru.