Uz donaciju krčkih iseljenika, predstavljan rad i nova nastojanja Humanitarne udruge Andrijana Gržetić

U Malenoj gradskoj vijećnici, 13. rujna 2019. godine, održana je press konferencija, koju su zajednički organizirali Humanitarna udruga Andrijana Gržetić te iseljenički klubovi iz New Yorka: Klub žena otoka Krka - New York i Dubasnica Social Club.

Glavna tema pressice bilo je predstavljanje sada već kontinuirane suradnje otočnih iseljenika i krčke humanitarne udruge, čija je specifičnost da stipendira isključivo učenike - osnovnoškolce koji su ostali bez očeva, konkretnije one što ih odgaja samohrana majka udovica. Suradnja s iseljenim otočanima u New Yorku započela je pred deset godina, kada su Bosiljka Radman i Marina Vučenik iz Kluba žena otoka Krka - New York unutar svoje asocijacije pokrenule prikupljanje novčane pomoći, u čemu su im se kasnije pridružila i ostala iseljenička udruženja.

Aktivnosti svojih klubova s naglaskom na suradnju s krčkom udrugom tako su predstavile Bosiljka Radman iz Kluba žena otoka Krka - New York te Tonica i Petar Tehomilić iz Dubasnica Social Cluba, dok su o razlozima osnivanja, sada već jedanaestogodišnjem radu, kao i ovogodišnjim akcijama kazivali predstavnici udruge Gordana Gržetić i Ivica Bogović.

Angažiravši se kako bi pomogli potrebitim otočanima podupirući tako primarnu zadaću krčkog udruženja, iseljenici su prikupili i krčkim humanitarcima ovom prigodom uručili ukupno 800,00 $, od čega 600,00 $ otpada na donacije iseljeničkih klubova, a 200,00 $ na privatnu donaciju. 

Udruga Andrijana Gržetić koja ove godine slavi jedanaesti rođendan, uvodi Bogović, osnovana je u Sv. Vidu Dobrinjskom, i to s ciljem humanitarnog djelovanja, odnosno  pomaganja osnovnoškolcima koje odgaja samohrana majka udovica, što je bila dugogodišnja, ujedno i posljednja želja Andrijane  Gržetić (1908. - 2008.), idejne začetnice inicijative koju provodi udruženje. Osnovana kao jedina nacionalna humanitarna asocijacija koja stipendira isključivo učenike koji su ostali bez očeva, isprva je, sukladno odredbama Statuta i Zakona o pružanju humanitarne pomoći, bila odana pomaganju, a nakon što je osigurala uvijete, prvi natječaj za dodjelu stipendija raspisala je za školsku godinu 2010./11., nastavivši s njegovim provođenjem sve do danas. Dosad je, ističe Bogović, raspisano deset natječaja, a visina jednokratnog novčanog prihoda kojim se pomaže onima koji apliciraju i dobiju školarinu iznosi 4.000,00 kn, s time da su u aktualnoj školskoj 2019./2020. godini na natječaj pristigle dvije zamolbe koje u cijelosti zadovoljavaju njegove propozicije. To znači da će dvoje osnovnoškolaca s područja otoka Krka na svoje račune primiti (jednokaratnu) godišnju potporu, čemu treba pridodati i obvezu udruge koja se ogleda u činjenici da se na svaku realiziranu donaciju moraju podmiriti i nemala zakonom propisana novčana davanja. Otkako smo krenuli s projektom stipendiranja, nastavlja Bogović, dodijelili smo školarine u ukupnoj vrijednosti od 128.000,00 kn, što predstavlja iznos uplaćen izravno korisnicima, ne podrazumijevajući pritom obvezne poreze. Tom iznosu treba pribrojiti i 18.200,00 kn pomoći učenicima bez očeva ili obiteljima koje je snašla neimaština zbog bolesti, a koje su realizirane u prvoj i drugoj godini postojanja udruge, što znači da vrijednost ukupno dodijeljenih stipendija, zajedno s realiziranim pomoćima, ne računajući ovogodišnji natječaj, zasad iznosi nemalih 146.200,00 kn. Osim netom zaključenog natječaja za dodjelu školarina udruga će u prosincu organizirati tradicionalnu prodajnu izložbu kolača Slatki otok, točnije humanitarnu akciju koja je s godinama prerasla u pravi blagdanski simbol čitavog otoka. Pored toga, važno  je spomenuti kako se svi prilozi zaprimljeni na žiro-računu namjenjuju isključivo našem primarnom projektu, jer materijalne i sve druge troškove što ih generira imanje udruge podmirujemo sami, uz snažnu želju da što duže uščuvamo ovu plemenitu praksu. A da će tako i biti, zaključuje Bogović, svjedoči nam dobivanje još jednog zadatka. Naime, 06. studenog prošle godine preminuo je Andrijanin sin Nikola Gržetić koji je, zapravo, bio taj što je majci obećao da će se angažirati oko pomaganja učenicima bez očeva. Još lani, na ovom druženju, Nikola je, ako to financije dopuste, predložio širenje djelovanja udruge u smislu pomaganja potrebitima izvan otoka. Prema tome, nakon što proučimo propise, vjerujemo da ćemo već dogodine moći ispuniti njegovu želju!