Uvod u predsezonu: Uz brojna događanja uskrsno vrijeme provedite u gradu Krku

Period predsezone na otoku Krku sigurno je jedan od najljepših i najpoticajnijih u čitavoj godini, ako razmislimo o sve zelenijoj i bujnijoj vegetaciji prošaranoj bojama i mirisnim impresijama, čemu treba pridodati ne samo pojačanu želju za bavljenjem svakojakim aktivnostima i boravkom u prirodi, već, shodno tome, i sve veći broj događanja.

Početak proljeća tako će donijeti čitav spektar tematski i koncepcijski raznovrsnih programa namijenjenih različitim generacijama, ukusima i afinitetima. Drugim riječima, kraj ožujka i travanj u gradu i na otoku Krku, kao uvod u predsezonu, otočane i njihove prve goste iznenadit će mnogim atraktivnim kulturnim, tradicijskim i sportsko-rekreacijskim sadržajima te prigodnim radionicama idealnim za testiranje vlastitih kreativnih potencijala.

 

Kreativni izazov! Radionice izrade uskršnjih dekoracija
 

Spajanje tradicije, za otok svojstvenih materijala i kreativnih izazova, u setu od (preostalih) pet besplatnih radionica, povjereno je Udruzi Rukotvorine Krk. Ovdje je riječ o dva susreta tijekom kojih će se predstaviti mogućnost izrade pisanica u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama, kao i tri susreta koja će pridonijeti očuvanju i prenošenju tradicionalne tehnike pletenja maslinovih grana. Dvosatne radionice namijenjene svim uzrastima odvijat će se u prostorijama Udruge, na adresi Trg sv. Kvirina 1 u gradu Krku, i to prema sljedećem rasporedu: utorkom, 28. ožujka i 04. travnja, između 18.00 i 20.00 sati, kada će svi zainteresirani kreativci imati priliku okušati se u filcanju vune i oslikavanju te 30. i 31. ožujka te 01. travnja, u isto vrijeme, kada je na redu pletenje maslinovih grana. U nedjelju, 02. travnja, na štandu pred sjedištem Rukotvorina Krk, između 10.00 i 14.00 sati održat će se prezentacija svega onog što je izrađeno tijekom prethodno najavljenih susreta, uz javnu demonstraciju iskušanih tehnika.

 

 

Od krša do zlata - skrivene priče o poznatim povijesnim lokalitetima
 

Nakon testiranja vlastitih kreativnih potencijala, upustite se u testiranje potencijala bogatog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa grada Krka. Na redu je, dakle, prva ovogodišnja storytelling etapa koju u suradnji s licenciranom turističkom vodičkinjom Slavicom Peričić, subotama, 08. i 29. travnja te 13. svibnja, donosi Turistička zajednica Grada Krka. Ove inspirativne interpretacijske šetnje, koje, s početkom u 18.00 sati, polaze s Trga krčkih glagoljaša, predstavljaju priliku da se krčka starogradska jezgra, vodeći se temom Od krša do zlata, doživi iz jedne svježije perspektive. Svi znamo koliko male stvari mogu biti bitne i vrijedne, a ovi će susreti sve okupljene povesti u neočekivanu potragu upravo za tim malim stvarima koje su, sitnim, ali presudnim koracima, tkale našu povijest i nasljeđe. Od romaničke Crkve Majke Božje od zdravlja i ljekovitog autohtonog bilja, preko arhitekturom suvremenog osnovnoškolskog kompleksa i dvoglasja tijesnih intervala, pa sve do Trga Kamplin i knezova Krčkih, upoznajte ne samo brojne povijesne lokalitete, već i priče koje ih čine toliko privlačnima. Sudjelovanje u ovim besplatnim interpretacijskim šetnjama potrebno je prethodno najaviti e-mailom na: tic@tz-krk.hr ili telefonom na: +385 (0)51 220 226, a sve ostale detalje preuzmite: OVDJE, uz napomenu kako je prva od triju šetnji, predviđena 08. travnja, već popunjena!

 

 

Uskrs uz tradicionalnu otočnu slasticu i nastup Klape Vinčace, Uskrsni ponedjeljak uz koncert Gradske glazbe Krk
 

Na dan svetkovine Uskrsa, u nedjelju, 09. travnja, Turistička zajednica Grada Krka pripremila je blagdansko događanje u sklopu kojeg će se, uz jednu od tradicionalnih otočnih slastica - uskrsnu pincu (pogaču ili slatki kruh) - kao nezaobilazan dio svakog blagdanskog stola i nastup Klape Vinčace iz Novog Vinodolskog, na glavnome gradskom trgu Veloj placi, od 11.30 sati, dočekivati prvi krčki gosti. Slavlju će dan kasnije, na Uskrsni ponedjeljak, 10. travnja, prigodnim koncertom u samome gradskom središtu u 18.00 sati, pridonijeti i jedno od najstarijih krčkih glazbenih udruženja - Gradska glazba Krk.

 

 

Spoj rekreacije, gastronomskih užitaka i spoznavanja povijesti
 

Poviješću i tradicijom nisu inspirirane samo vođene šetnje, već i sportsko-rekreacijski sadržaji, što će dokazati ovogodišnja manifestacija Krk Bike Story - proljetna biciklistička priča priređena s ciljem otkrivanja prirodnih te predstavljanja povijesnih i gastronomskih ljepota južnog dijela otoka Krka; od Baške, preko Punta, pa sve do grada Krka i njegove okolice. Tijekom dva dana, 15. i 16. travnja, svi zainteresirani rekreativci pozvani su na bicikliranje atraktivnim otočnim ambijentima, s time da je prvog dana na redu otkrivanje okolice Baške i carstva drevne suhozidine arhitekture uz kušanje ljekovitog eliksira - domaćeg meda, a drugog Punta i grada Krka gdje će se, uz degustiranje domaćih sireva, spoznavati tajne Frankopana, jedne od najmoćnijih hrvatskih srednjovjekovnih plemenitaških loza. Ovu dvodnevnu biciklističku avanturu donosi Putnička agencija Promotiv Travel Outdoor u suradnji s turističkim zajednicama Općine Baška, Općine Punat, Grada Krka i otoka Krka. Na koji se način prijaviti i osigurati svoje mjesto na biciklijadi doznajte: OVDJE!

 

 

Intermezzo u formi dviju kazališnih predstava
 

Do novih istraživačko-edukativnih i kreativnih poduhvata opustiti se možete uz dvije kazališne predstave koje Centar za kulturu Grada Krka organizira u sklopu osme sezone programa Vama glumimo. Prema tome, u subotu, 22. travnja, s početkom 11.00 sati, na redu je dječja predstava Eko patrola Udruge Mali grad u kojoj će svoje glumačke vještine najmlađim poklonicima kazališta demonstrirati Kristijan Ugrina i Vedran Živoli. Kazališni ciklus se, sljedećeg dana, 23. travnja, u 20.00 sati, nastavlja predstavom Sketch Improv Show, s time da će glavni akteri ove spontane stand up večeri, pored publike, biti Zlatan Zuhrić Zuhra, Goran Vinčić Vinča, Tin Sedlar i Marko Dejanović Panda. Svi dramski programi iz serije Vama glumimo odvijaju se u prostoru krčke osnovnoškolske sportske dvorane smještene na Trgu krčkih glagoljaša, a ulaznice po cijeni od 4,50 eura za dječje i 8,00 eura za ostale predstave, mogu se kupiti u Galeriji Decumanus. Osim toga, sve informacije uz mogućnost rezervacije ulaznica, dostupne su pozivom na +385 (0)51 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

 

 

 

Vođenja Camino Krk rutom - obilazak istočnog i južnog dijela otoka
 

Boravak u prekrasnim prirodnim ambijentima i otkrivanje kulturno-povijesne dimenzije otoka, uz interpretacijske šetnje i jedinstvenu biciklističku avanturu, nastavlja se manifestacijom Camino Krk Story kojoj je ove godine zadaća popularizirati tri posljednje dionice Camino Krk rute, točnije istočni i južni dio otoka. Prva od dviju susljedno organiziranih etapa koje će se uz stručno vodstvo odvijati u vrijeme vikenda, 22. i 23. travnja kreće od Čižića, preko Vrbnika, do Baške, a nastavlja se tjedan dana kasnije, 29. i 30. travnja, od Baške, preko Punta i Kornića, pa sve do Krka. Camino Krk kružna je otočna ruta ukupno duga 150 km koja, s obzirom na uronjenost bogate povijesne, kulturne, a posebice sakralne baštine u impresivne pejzaže i specifične urbanističke cjeline, svakim danom broji sve više poklonika. Uzimajući u obzir obje etape, šetači će, pored ostalog, obići Meline - obalno područje poznato po crnom ljekovitom blatu, razgledati jedinstveni primjerak romaničke sakralne arhitekture utjelovljen u crkvi sv. Vida u Svetom Vidu Dobrinjskom, proći Mjesečevim platoom - najneobičnijom lokacijom na bašćanskom području, otkriti sve tajne skrivene iza zidova opatije sv. Lucije u Jurandvoru ili na posljednjoj postaji Camino Krk rute u Korniću posjetiti župnu crkva sv. Jakova apostola. Program zajednički organiziraju turističke zajednice Općine Dobrinj, Općine Vrbnik, Općine Baška, Općine Punat i Grada Krka. Prijave za obje predstavljene etape su zatvorene s obzirom na popunjenost svih raspoloživih mjesta!

 


 

Kalendarski prikaz događanja:
 

28. ožujka i 04. travnja 2023., 18.00 - 20.00

Besplatne radionice izrade uskršnjih dekoracija u tehnici filcanja krčke ovčje vune te ukrašavanja pisanica slikarskim tehnikama

Radionice vodi: Udruga Rukotvorine Krk

Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

 

30. i 31. ožujka te 01. travnja 2023., 18.00 - 20.00

Besplatne radionice pletenja maslinovih grana

Radionice vodi: Udruga Rukotvorine Krk

Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

 

02. travnja 2023., 10.00 - 14.00

Javna prezentacija pisanica i ispletenih maslinovih grana

Prezentaciju vodi: Udruga Rukotvorine Krk

Trg sv. Kvirina 1, sjedište Udruge Rukotvorine Krk

 

08. i 29. travnja te 13. svibnja 2023.

Od krša do zlata - tematske interpretacijske šetnje krčkom starom gradskom jezgrom

Storytelling vodič: Slavica Peričić

Start: Trg krčkih glagoljaša, u 18.00 sati

Detalje preuzmite: OVDJE!

 

09. travnja 2023., u 11.30 sati

Prigodna podjela tradicionalne otočne slastice - uskrsne pince i nastup Klape Vinčace

Vela placa

 

10. travnja 2022., u 18.00 sati

Koncert Gradske glazbe Krk

Vela placa

 

15. i 16. travnja 2023.

Krk Bike Story

Baška - Punat - Krk

Detalje preuzmite: OVDJE!

 

22. travnja 2023., u 11.00 sati

Vama glumimo!

Predstava za djecu Eko patrola, Udruga Mali grad

Dvorana osnovne škole, Trg krčkih glagoljaša

Ulaznica: 4,50 EUR

 

23. travnja 2023., u 20.00 sati

Vama glumimo!

BIS comedy: Sketch improv show Zlatana Zuhrića Zuhre, Gorana Vinčića Vinče, Tina Sedlara i Marka Dejanovića Pande

Dvorana osnovne škole, Trg krčkih glagoljaša

Ulaznica: 8,00 EUR

 

22. i 23. travnja 2023.

Camino Krk Story

Čižići - Vrbnik - Baška

 

29. i 30. travnja 2023.

Camino Krk Story

Baška - Punat - Kornić - Krk