Ususret volonterskom projektu za mlade 72 sata bez kompromisa

Nakon turbulentne godine, volonterski projekt za mlade 72 sata bez kompromisa vraća se na otok Krk! Prošle se godine ovdje moglo susresti 83 volontera koji su svoje slobodno vrijeme iskoristili za sudjelovanje u čak 19 radnih, ekoloških ili socijalnih akcija. Oni su zajedno prikupili više od 1.300 volonterskih sati, ili, dugim riječima, 55 volonterskih dana.

Uspješno odrađena prva godina bila je izvrstan motiv da se na otoku Krku nastavi s provođenjem ove vrijedne inicijative za čiju su organizaciju zaduženi: Robert Brozić, voditelj projekta, Sanja Bjelobradić, voditeljica tima za organizaciju akcija i Lucija Depikolzvane, voditeljica medijskog tima, a sve pod okriljem Caritasa Biskupije Krk.

Ovogodišnje izdanje održavat će se između 14. i 17. listopada, podrazumijevajući 20-ak akcija diljem otoka Krka. Projekt, dakle, započinje u četvrtak svečanim misnim slavljem u Krčkoj katedrali koje će predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak nakon kojeg volonteri dobivaju prigodne majice i saznaju koja im je volonterska akcija dodijeljena. Potom, u petak i subotu slijede konkretne volonterke akcije, a sve završava nedjeljnom misom koju će predvoditi krčki župnik Anton Valković. Slogan ovogodišnjeg projekta glasi: Zagrli srcem, a prijaviti se, i nadalje, mogu svi mladi od 15 do 35 godina starosti, samostalno ili u grupi do pet članova, s time da prilikom prijave mogu izabrati žele li volontirati samo u petak ili subotu, odnosno tijekom oba dana. Prijave su moguće putem internetske stranice projekta koja omogućava pristup obrascu za prijavu. Budući volonteri nakon prijave ne znaju na kojoj će akciji volontirati, time beskompromisno daruju svoje vrijeme, znanje i vještine za dobrobit svoje zajednice.

Tijekom prošle godine akcije su se odvijale u Njivicama, Malinskoj, Vrhu, Krku i Puntu. U Njivicama su tako, na ranču Moj prijatelj, mladi volonteri pomagali pri terapijskom jahanju, dok su u dječjem vrtiću u Malinskoj ocrtali poligon kojeg mališani danas obožavaju. U Vrhu su uredili eksterijer škole i vrtića, dok su u vrtiću svete Male Terezije u Puntu oslikali stolove i uredili tamošnje igralište. U gradu Krk, pored ostalog, u Domu za starije i nemoćne Mali Kartec uređivali su okoliš te očistili i posložili ortopedska pomagala, u dječjem vrtiću zasadili živicu, s članovima koje okuplja Udruga Gromača razgovarali o borbama kroz koje prolaze ovisnici o alkoholu, u sjedištu Caritasa očistili okoliš i posložili pakete koji se dodjeljuju potrebitim obiteljima, u Centru za rehabilitaciju uredili ormar koji danas služi kao površina za izlaganje likovnih radova korisnika, a u Trgovini Krk prikupljali hranu za Socijalnu samoposlugu Kruh sv. Elizabete iz Rijeke...

Iako projekt 72 sata bez kompromisa još uvijek nije službeno otpočeo, krčki organizacijski tim već je u subotu, 02. listopada, održao najavno događanje u sklopu kojeg je pokrenuta jedna od najopsežnijih akcija koja će se nastaviti i narednih dana. Naime, vrijedni krčki volonteri, započeli su s popisivanjem i organizacijom knjiga koje se nalaze u knjižnici Doma za starije i nemoćne Mali Kartec. Procijenjeno je da ondje ima više od 4.000 naslova koji čekaju da ih se popiše i odredi mjesto na jednoj od polica. Ta je knjižnica trenutno izvan pogona baš zato što nije adekvatno organizirana, a nakon što volonteri u sustav unesu sve knjige, korisnici Doma konačno će u njima moći i uživati.

Dodajmo tome kako je između 24. i 26. rujna, na Krku održan i nacionalni susret organizacijskih timova projekta 72 sata bez kompromisa, a 03. listopada i susret voditelja volonterskih akcija koji su prolazeći krčkim ulicama dijelili letke i tako pozivali sugrađane da podrže ovaj projekt.

Sve dodatne  informacije vezane uz ovogodišnje izdanje 72 sata bez kompromisa mogu se zatražiti mailom na: krk@72sata.hr, a konkretne akcije pratiti putem pripadajućeg Instagram profila.