Ususret drugom izdanju Krk Music Festa!

Između 21. i 23. lipnja 2019. godine Krk Music Fest pretvorit će grad Krk u središte dobre glazbe, zabave i jedinstvenih gastronomskih iskustava. Festival se, povodom Svjetskog dana glazbe - 21. lipnja, odvija po drugi put te ujedno predstavlja i izvrsnu priliku da se na najbolji mogući način dočeka ljeto.

Glazba je u turizmu (sve)prisutna i vrlo važna, ona doprinosi atmosferi, prenosi kulturni identitet te stvara doživljaje i priliku za zabavu. Krk, kao grad povijesti i kulture na tri će se dana tako pretvoriti u mjesto gdje se komunicira univerzalnim jezikom koji ne poznaje granice. Festivalski će program publici predstaviti vrhunske hrvatske umjetnike, ali i amatere koji svoje slobodno vrijeme rado provode u društvu prijatelja i glazbe. Njegovo otvorenje povjereno je najstarijoj krčkoj udruzi u kulturi - Gradskoj glazbi Krk - koja uz kraće prekide svoje postojanje bilježi još od 1832. godine. U glazbenom dijelu programa publika će moći uživati u nastupima lokalnih folklornih društava, DJ-eva i u cjelovečernjim koncertima. Bit će, pored toga, i plesnih sadržaja, kino-projekcija te radionica plesa, pjevanja i izrade rukotvorina. Ljubitelji gastronomije također će doći na svoje s obzirom na to da ih očekuje internacionalna street food ponuda.

 

Glazbeni sadržaji

 

Sam festivalski program odvijat će se na nekoliko životopisnih krčkih lokacija koje će svojim zanimljivim vizurama dati upečatljiv scenski doprinos manifestaciji.

Lokalna folklorna društva svojim nastupima na Veloj placi posjetitelje će upoznati s tradicijskim krčkim plesovima i karakterističnom glazbom (dvoglasjem tijesnih intervala) uvrštenom na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine.

Vrhunac festivala njegov je koncertni dio koji će trima besplatnim koncertima publici pružiti vrhunske umjetničke doživljaje. Jedan od glazbenika koji je obilježio hrvatsku popularnu glazbu nezaboravni je Arsen Dedić, stoga je više nego primjereno na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, publici pokloniti program pod nazivom Večer za Arsena, a čija je izvedba povjerena kolektivu kojeg čine: Matija Dedić, Lea Dekleva i Tedi Spalato, i to na srednjovjekovnom Trgu Kamplin.

Drugog dana festivala, 22. lipnja, vrhunac glazbenog doživljaja cjelovečernji je koncert splitskog kantautora Zlatana Stipišića Gibonnija na Krčkoj rivi. Riječ je o programu koji predstavlja rezultat suradnje s našom najvećom hotelskom tvrtkom Valamar Riviera d. d., s obzirom na njihovo sponzorstvo nad tim gostovanjem.

Zadnjeg festivalskog dana, 23. lipnja, koncertni program prepušten je međunarodno prepoznatom riječkom gitaristu i virtuozu - Damiru Haliliću Halu, koji će na Trgu Kamplin izvesti, po ocjeni glazbene kritike, jedan od najinovativnijih i najoriginalnijih projekata na području gitarističke glazbe. Riječ je o alternativnom konceptu koji sjedinjuje solistički nastup uz korištenje šest različitih gitara te vrhunsku video-produkciju.

 

Plesni i ostali sadržaji

 

Ritam glazbe pokreće i zove na ples pa je dio programa posvećen i plesnom pokretu. Prvog dana festivala na Krčkoj će se rivi predstaviti riječka Plesna skupina Flame s programom Bohemian Rhapsody koji je inspiriran bezvremenskim hitovima grupe Queen.

Ljubiteljima glazbeno-plesnog stvaralaštva namijenjen je program MusiCool Fest osmišljen kao zabavno-edukativni sadržaj u sklopu kojeg se posjetitelji mogu uključiti u plesne i glazbene radionice Love4Dance i Love4Music koje vode mentori: Ivona Brnelić, međunarodno etablirana plesačica i redateljica te afirmirani glazbeni producent Olja Dešić, zajedno sa svojim timom. Dio radionica prilagođen je djeci početnicima od osam do 12 godina, a dio iskusnim i starijim plesačima i pjevačima. Više informacija o tim radionicama i obrazac za prijavu može se pronaći na internetskim stranicama festivala: krkmusicfest.com i musicoolfest.com. Nakon završenih radionica polaznici će stečeno znanje i vještine predstaviti zajedničkim nastupom u programu MusiCool Show, i to zadnjeg dana festivala na Trgu krčkih glagoljaša.

Osim radionica plesa i pjevanja na programu je i nešto za vješte ruke. Kreativnost se može iskušati na radionici izrade suvenira i glazbala od naplavina koju će voditi članovi Udruge Rukotvorine Krk. Umjetnički radovi izrađivat će se od naplavina i otpadnog materijala u namjeri promoviranja reciklaže.

Uz sve to, u Kinu Krk za vrijeme trajanja festivala prikazivat će se besplatne filmske projekcije, a glazba je naravno i ovdje u prvom planu. Za najmlađu publiku na programu je film Coco, a za ljubitelje biografskih filmova Amy - biografski film o glazbenici Amy Winehouse. U žanru igranih filmova publiku čeka prava poslastica, glazbeni film Rocketman inspiriran životom Eltona Johna.

 

Street Food Market

 

Gastronomija koja prati festival posebna je priča. Baš kao što glazba spaja različite ljude i kontinente, ista misao prenesena je i na gastronomski segment festivala. Posjetitelji će tako moći uživati u internacionalnom street food marketu na kojem će se predstaviti 12 gastronomskih entuzijasta. U ponudi će stoga biti razne varijante burgera i tortilja, francuske i belgijske slastice, egzotična kuhinja pa čak i okusi iz daleke Australije. I hrvatski će gastronomski specijaliteti biti predstavljeni street food ponudom pa će posjetitelji moći uživati u sendvičima s odrescima od tune, slavonskim rolanim odojkom ili dalmatinskom pašticadom, a zamirisat će i purica s mlincima, no u posve novom ruhu.

 

 

Ovogodišnji Krk Music Fest organiziraju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk sa suradnicima: Komunalnim poduzećem Vecla, Street Food Marketom i Plesnim studijom RisDance. Sponzor Gibonnijevog koncerta je tvrtka Valamar Riviera. Detaljan program festivala dostupan je na internetskoj stranici: krkmusicfest.com.

 

Programski letak [.pdf]

 

Program Krk Music Festa po danima i lokacijama:

 

Petak, 21. 06. 2019.

 

Krčka riva

 

16.00 - 24.00, International Street Food Market

- ponuda hrvatskih gastronomskih specijaliteta u street food verziji, kao i brojnih internacionalnih delicija

 

20.30 - 21.30, Otvaranje festivala uz Gradsku glazbu Krk

- promenadni koncert najstarije krčke udruge u kulturi koja uz kraće prekide postoji od 1832. godine

 

21.30 - 22.00, DJ dance glazba

 

22.00 - 23.00, Bohemian Rhapsody, hit plesna predstava Grupe Flame

- plesni program u show dance musical formatu s glazbenom podlogom koju čine hitovi grupe Queen

 

23.00 - 24.00, DJ dance glazba

 

Vela placa

 

20.00 - 21.00, Nastup Kulturno-umjetničkog društva Vrh

- tradicijski krčki plesovi i glazba koja je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine

 

Trg Sv. Kvirina

 

19.00 - 21.00, Radionice izrade suvenira na temu glazbe i glazbala

- radionice izrade suvenira i glazbala od naplavina i otpadnog materijala, što ih organizira Udruga Rukotvorine Krk, priređuju se u namjeri promicanja reciklaže

 

Trg Kamplin

 

22.00 - 23.30, Večer za Arsena

- koncert Matije Dedića, Lee Dekleva i Tedija Spalata kao hommage Arsenu Dediću, jednom od najvećih domaćih umjetnika čije je stvaralaštvo tijekom pola stoljeća duge karijere ostavilo značajan trag u hrvatskoj kulturi

Kino Krk

 

19.00 - 22.00, Amy, biografski dokumentarni film

- film otkriva dosad neviđene arhivske snimke i govori o tragičnoj priči prerano preminule talentirane britanske glazbenice Amy Winehouse

 

Subota, 22. 06. 2019.

 

Krčka riva

 

16.00 - 24.00, International Street Food Market

- ponuda hrvatskih gastronomskih specijaliteta u street food verziji, kao i brojnih internacionalnih delicija

 

22.00 - 23.30, Koncert Gibonnija

Vela placa

 

20.00 - 21.00, Nastup Kulturnog društva Kornić

- tradicijski krčki plesovi i glazba koja je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine

 

Dvorana osnovne škole (Trg krčkih glagoljaša)

 

19.30 - 21.00, MusiCool Fest

- zabavno-edukativni program za ljubitelje glazbeno-plesnog stvaralaštva u okviru kojeg će biti organizirane plesne i glazbene radionice Love4Dance i Love4Music koje vode mentori Ivona Brnelić i Olja Dešić, zajedno sa svojim timom

- svi zainteresirani pjevači (12 - 25 god.) i plesači (8 - 25 god.) mogu se prijaviti putem internetske stranice: musicoolfest.com (rok za prijave je 15. 05. 2019. godine)

 

Kino Krk

 

18.00 - 20.00, Coco, animirani film za djecu

- animirana avantura o dječaku Miguelu koji unatoč protivljenju obitelji želi postati glazbenik

 

Nedjelja, 23. 06. 2019.

 

Krčka riva

 

16.00 - 24.00, International Street Food Market

- ponuda hrvatskih gastronomskih specijaliteta u street food verziji, kao i brojnih internacionalnih delicija

 

Vela placa

 

20.00 - 21.00, Nastup Folklornog društva Poljica

- tradicijski krčki plesovi i glazba koja je uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine

 

Trg Kamplin

 

21.30 - 23.00, Moć gitare, koncert Damira Halilića Hala

- svjetski poznat riječki gitaristički virtuoz izvest će solistički koncert uz korištenje šest različitih gitara što, prema ocjeni glazbene kritike, predstavlja jedan od najinovativnijih i najoriginalnijih projekata na području gitarističke glazbe

 

Trg krčkih glagoljaša

 

21.00 - 23.00, MusiCool show

- plesno-glazbeni show kao završnica i prezentacija stečenih znanja i vještina polaznika radionica Love4Dance i Love4Music te članova RiS Dance centra

- MusiCool talent show u sebi objedinjuje elemente mjuzikla, modernih i urbanih plesova, dok se plesne koreografije isprepleću s vokalnim izvedbama u impresivan glazbeno-scenski doživljaj

 

Kino Krk

 

19.00 - 22.00, Rocketman, glazbeni film

- inspirativna priča o životu ikone pop kulture Eltona Johna koja prati fantastičnu transformaciju od stidljivog pijanista do svjetske superzvijezde