Udruga Rukotvorine Krk započinje s realizacijom projekata Fabrika Vecla

– Taj otok u zlatu da bi mogao sjati, i moja stara vesta pomaže ga tkati.

Udruga Rukotvorine Krk, početkom studenog, započinje s konkretnom realizacijom projekata Fabrika Vecla (dosad su odrađene brojne pripreme!) čiji je krajnji cilj podizanje svijesti lokalne zajednice, a posebice mladih, o potrebi ponovne uporabe različitih sirovina, odnosno doprinos takvih akcija zaštiti okoliša, uz educiranje o mogućnostima i načinima reciklaže tekstila.

Činjenica je da tekstilna komponenta čini relativno malen udio u ukupnom sastavu komunalnog otpada (dva - tri posto), međutim u apsolutnoj količini radi se o gotovo 15.000 tona takvog otpada koji se u jednogodišnjem periodu sakupi u Republici Hrvatskoj. Važno je naglasiti kako se ovdje radi o materijalu - odjeći, kućnom tekstilu ili industrijskom otpadu - koji posjeduje značajne mogućnosti ponovne primjene. A postoje zaista mnogi načini reciklaže tekstila čija organizirana provedba znatno smanjuje štetne utjecaje na okoliš. Važnost procesa reciklaže, tako je, iz godine u godinu, sve značajnija, kako zbog ekonomskih, tako i ekoloških razloga.

Ovim projektom članice Rukotvorina Krk nastoje sve zainteresirane otočane educirati o važnosti ponovnog korištenja, prvenstveno, tekstila. Iako otok Krk prednjači u razvrstavanju otpada, što znači da se danas udio odvojenog otpada popeo do respektabilnih, a moglo bi se reći i europskih 55 posto, zadaća ovog projekta, izuzev odvajanja otpada, jest i opća edukacija stanovništva, točnije podizanje njihove svijesti o svim mogućnostima reciklaže potencijalno korisnih sirovinskih materijala iz odvojeno prikupljenog otpada.

U sklopu projekta, u suradnji s krčkim Komunalnim društvom Ponikve eko otok Krk d.o.o., tekstil će se prikupljati na otočnim reciklažnim dvorištima, i to u sljedećim terminima: 02. studenog u Omišlju, 03. studenog u Krku, 05. studenog u Baški, 07. studenog u Puntu, 09. studenog u Malinskoj, 10. studenog u Dobrinju i 12. Studenog u Vrbniku.

Međutim, tijekom čitavog studenog vrijedne članice Rukotvorina Krk priređuju nisku radioničkih sadržaja, u  čijem je fokusu upravo ponovna uporaba tj. reciklaža tekstila. Sve radionice odvijat će se u sjedištu Udruge u gradu Krku, na adresi Trg sv. Kvirina 1 (nadomak Krčke katedrale), i to prema sljedećem rasporedu:

 

– ponedjeljkom: 02., 09., 16., 23. i 30. studenog 2020., 17.00 - 19.00

Dječje radionice oslikavanja odjevnih predmeta i ostalih tkanina

 

– utorkom: 03. i 10. studenog 2020., 09.00 - 11.00

Radionice izrade nakita od otpadnih tkanina

 

– srijedom: 04. i 11. studenog 2020., 09.00 - 11.00

Radionice izrade nakita od otpadnih tkanina

 

– srijedom: 04., 11., 18. i 25. studenog te 02. prosinca 2020., 17.00 - 19.00

Radionice šivanja s otpadnim tkaninama

 

– petkom: 06., 13., 20. i 27. studenog te 04. prosinca 2020., 09.00 - 11.00

Radionice oslikavanja odjevnih predmeta i ostalih tkanina

 

Sve navedene radionice su besplatne, no kako je broj polaznika po svakoj od radionica ograničen na svega petero, zbog poštivanja epidemioloških mjera, sudjelovanje se, najkasnije dva dana prije početka radionice, mora OBVEZNO prijaviti, telefonom na: 099 200 7399, odnosno mailom na: rukotvorinekrk@gmail.com. Prilikom prijave potrebno je navesti ime, prezime i kontakt telefon, a na radionicu ponijeti zaštitnu masku. Bez prethodne prijave sudjelovanje na radionici bit će onemogućeno!

Realizaciju projekta Fabrika Vecla pomogli su: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, općine Punat i Omišalj, Centar za kulturu Grada Krka, Komunalno društvo Ponikve eko otok Krk d.o.o. i Obrt Studio Superior.

 

 

Zajedno čuvamo okoliš - sufinancirano sredstvima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ovaj je prilog izrađen uz financijsku podršku Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sadržaj ovog priloga isključiva je odgovornost Udruge Rukotvorine Krk, ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

logo_fonda_1_0.png