Udruga Muzika u koracima - MooK: božićni nastup polaznika radionica, prezentacija naučenog i najava novog kreativnog ciklusa

I ove godine Udruga Muzika u koracima - MooK priređuje božićni nastup polaznika glazbenih i baletnih radionica, a koji će se u sklopu manifestacije Advent u Krku, održati u ponedjeljak, 26. prosinca 2022. godine, s početkom u 12.00 sati, u polukupoli kod Velikog parka (ispod koprivića).

Već tradicionalno, završetak godine polaznici svih MooK-ovih radionica slave blagdanskim nastupom čime se na najbolji način predstavljaju lokalnoj zajednici, ujedno demonstrirajući naučeno u proteklom periodu. Nadolazeće predstavljanje po prvi će put uključiti i polaznike baletnih radionica koji će zajedno s polaznicima radionica gitare, klavijatura, bubnjeva, mandoline i harmonike ovo blagdansko vrijeme učiniti još ljepšim.

Prosinac u pravilu predstavlja trenutak za osvrtanje na odrađeno tijekom čitave godine, pa tako i vodstvo MooK-a ukazuje na izuzetan prethodni period obilježen Glazbenim kampom, novim radionicama i značajnim povećanjem mentorskog kadra. Na naš su otok doveli vrhunske instruktore baleta koji su svoje individualne i grupne radionice osmislili na način da svatko željan plesa može pronaći nešto za sebe, započeli su stvaranje vokalnog ansambla, instrumentima su pridodali toliko željenu harmoniku, a mentorski kolektiv ojačali su novim snagama što je dovelo do povećanja broja individualnih i grupnih radionica. Ne samo brojem, već i kvalitetom značajno su unaprijedili sve radionice, motivirani idejom kako vrhunska edukacija i kvalitetni kulturni sadržaji ne moraju biti vezani smo za veća urbana središta, već, dapače, mogu jednako dobro egzistirati i u manjim sredinama, tvoreći pritom kulturne zamašnjake razvoja.

 

 

U novu, 2023., godinu MooK kreće s puno elana i želje za radom te pozivaju sve koji imaju interes sudjelovati u radu neke od u nastavku ponuđenih kreativnih radionica, da se prijave te tako pokrenu i učine ono najbolje za sebe!

 

Glazbene radionice

 

Uz već poznate radionice Music star(t), Gitara je zakon!, Crno bijeli svijet, Mandolina, Uhvati ritam (podsjećamo, za sve buduće polaznike ovog programa koji zbog prirode instrumenta nemaju uvjete za vježbanje kod kuće, postoji opcija besplatnog korištenja prostora i instrumenata MooK-a, i to dvaput tjedno) i Nikad nije kasno, od ove godine mogu se pohađati i dvije nove pod nazivima Harmonika na najjače! i Vokalni ansambl MooK.

Radionica Harmonika na najjače! predviđena je za sve uzraste, od šeste godine nadalje, a izvodi se kao individualna nastava gdje svaki polaznik radi s mentorom jednom tjedno, po 60 minuta. Harmonika je instrument izuzetne primjenjivosti u svim glazbenim stilovima. Zbog različitih registara i promjena boja zvuka radi se o solističkom instrumentu koji samostalno zvuči poput orkestra, iako utjelovljuje i savršenu pratnju glasu te drugim instrumentima u komornim sastavima i orkestrima. Mentor koji će polaznicima otkriti sve tajne harmonike izvrsni je Ante Mamula.

Glazbena radionica Vokalni ansambl MooK, pod vodstvom Davora Juretića, predviđena je za sve uzraste, počevši od dvanaeste godine. U grupnim radionicama koje će, svakog tjedna, trajati po 90 minuta, prolaznici će, kroz zajedničko muziciranje, upoznati jednoglasno i višeglasno pjevanje te osnove vokalne tehnike, što znači da će biti posvećeni radu na pravilnoj upotrebi glasa te izvođenju i interpretaciji skladbi različitih žanrova i stilova.

 

Plesne radionice

 

Nova kategorija radionica u kojoj će svi zaljubljenici u ples doći na svoje, bilo da se radi o onima koji tek otkrivaju svoje afinitete prema plesu ili su već iskusni plesači. Uz iznimne mentore svjetske klase, Igora Čupkovića i Cristinu-Biancu Lukanec, polaznici će spoznati sve tajne umjetnosti plesa ili dodatno unaprijediti već postojeća znanja. Kao i u slučaju ostalih radionica, i ovdje se vodilo računa o tome da se u radionice mogu uključiti gotovo svi uzrasti.

Prva plesna radionica iz ove kategorije zove se PLEŠEM!, a namijenjena je pojedincima koji žele plesati, već su plesali ili se prvi put susreću s plesom. Cilj radionice je upoznati polaznike s baletnom umjetnošću i osnovama klasičnog baleta. Njezini će polaznici kroz individualizirani pristup prilagođen njihovim sposobnostima i afinitetima, otkrivati ljepote i čari baleta, kao i ostalih plesova. Individualno vođene radionice prilagođene svakom ponaosob omogućuju polaznicima da se upoznaju s baletom i plesom te svojim tempom nauče i savladaju pravilno izvođenje baletnih koraka. Bitno je naglasiti da predznanje iz baleta ili neke druge vrste plesa nije potrebno.

Za djecu vrtićkog i predškolskog uzrasta osmišljena je plesna radionica pod nazivom Baletna čarolija. U njoj će se djeca, između četvrte i šeste godine, upoznati sa svijetom baletne umjetnosti kroz osnovne kombinacije različitih plesnih formi. Prilagođenim programom, polaznici će stjecati radne navike i disciplinu, savladavati plesne i glazbene vještine, razvijati svijest o sebi i drugima te učiti kako funkcionirati u grupi gdje su svi različiti, a ipak dio jedne cjeline.

Onim nešto starijim mališanima, od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, plesna radionica Koraci u muzici približit će baletnu umjetnost. Učenjem klasičnog baleta usvajaju se posebni baletni koraci koji predstavljaju njegovu abecedu. Savladavanjem baletnih koraka polaznici će steći sposobnost samostalnog kreiranja malih plesnih kombinacija na glazbenu pratnju. Ova radionica kod polaznika razvija kreativnost, koordinaciju pokreta, izvođačku tehniku, vještine i izdržljivost te pomaže skladnom fizičkom razvoju. Nastava baleta izvodi se uz klavirsku pratnju i/ili klasičnu glazbu što polaznicima omogućuje da se pored baletne umjetnosti upoznaju i s onom glazbenom.

 

Pokreni se uz glazbu

 

Prošle godine osmišljena i pokrenuta plesna radionica pod vodstvom Kristine Bajčić pokazala se kao pun pogodak. Ova se radionica sastoji od tri programa: Muzika kroz korake elana, Nikad nije kasno za vitalnost i Jaki izvana - jači iznutra, koji se prilagođavaju godinama polaznika, što znači da su radionice Muzika kroz korake elana i Jaki izvana - jači iznutra namijenjene starijima od osamnaest godina, dok je radionica Nikad nije kasno za vitalnost predviđena za one starije od šezdeset godina.

Sve radionice odvijat će se do lipnja 2023. godine!

Dodatne informacije mogu se pronaći na internetskim stranicama MooK-a: www.muzikaukoracima.hr odnosno zatražiti telefonom na: 091 975 40 64 (Slađana Čolović) ili 091 203 08 55 (Eni Božić Molnar) te e-mailom na: udruga.mook@muzikaukoracima.hr.