U svome petom izdanju Međunarodni jadranski glazbeno-plesni festival gostuje u gradu Krku

Ovogodišnje, peto izdanje Međunarodnog jadranskog glazbeno-plesnog festivala (Adriatic Dance and Music Festival) krčka će publika moći doživjeti u nedjelju, 16. srpnja, s početkom u 20.15 sati, i to na jednoj od najfrekventnijih i najpopularnijih lokacija - gradskoj rivi!

Nakon 67. Festivala folklora otoka Krka tijekom kojeg su, krajem svibnja, promovirana i predstavljena sva otočna folklorna društva, na istoj će sceni, pred jedrima brodica usidrenih u krčkoj luci, nastupiti i srednjoeuropska mahom folklorna, glazbena i plesna udruženja. Ovaj putujući festival, koji će publiku zabaviti, ali i educirati s obzirom na predstavljanje različitih kultura i tradicija, a za čiju je provedbu zadužen Ured za organizaciju festivala i kulturnih događanja Múzsa sa sjedištem u Engleskoj, Krk će preplaviti s više od 250 izvođača - plesača, pjevača i svirača iz Mađarske, Estonije, Slovačke, Poljske i Srbije. Na krčkoj će rivi, dakle, nastupiti deset dobro uvježbanih folklornih, glazbenih i plesnih skupina, i to redom: Koncertni orkestar mladih Vác iz Mađarske, Folklorna skupina Umbsõlg iz Estonije, Mažoretkinje Mány iz Mađarske, Plesni folklorni ansambl mladih Nádas iz Slovačke, Glazbeni folklorni ansambl Moja fujarôčka - Zvolenskí fujaristi iz Slovačke, Ženski pjevački zbor Paula iz Estonije, Puhački orkestar Grodzisk iz Poljske, Tradicijski ansambl Hévízgyörk iz Mađarske, Plesna skupina Venus Plus iz Srbije te Plesni folklorni ansambl Jalta iz Poljske.

Međunarodni jadranski glazbeno-plesni festival izvrsna je prilika da se na jednome mjestu spozna i osjeti kulturno, folklorno i tradicijsko nasljeđe prijateljskih zemalja, stoga svojim odazivom i dolaskom podržite ovu međunarodnu smotru, kojoj je jedna od zadaća osigurati iskreno uživanje u kulturnim različitostima.

Festival u Krku gostuje zahvaljujući organizatorima iz Ureda za organizaciju festivala i kulturnih događanja Múzsa te podršci Turističke zajednice Grada Krka i Arriva travel turističke agencije.

 

 

Program Festivala:

 

20.15 - 20.35

Koncertni orkestar mladih Vác iz Mađarske

Koncertni orkestar mladih Vác danas broji više od 70 članova, a može se, osim nagradama, pohvaliti i širokim repertoarom koji otvara tradicionalna puhačka glazba, a zatvara ona suvremena.

 

20.35 - 20.50

Folklorna skupina Umbsõlg iz Estonije

Folklorna skupina Umbsõlg osnovana je 2010. godine, a trenutno, okupljajući devet parova, izvodi više od 20 različitih folklornih plesova.

 

20.50 - 21.05

Mažoretkinje Mány iz Mađarske

Mažoretkinje Mány danas su važan dio kulturnog života regije Fejér iz koje dolaze. Od svog osnutka napredovale su velikom brzinom, a profesionalizam kojim se diče otvorio im je vrata mnogih festivala i inozemnih gostovanja. 

21.05 - 21.20

Plesni folklorni ansambl mladih Nádas iz Slovačke

Plesni folklorni ansambl mladih Nádas 2021. godine proslavio je svoju 25. obljetnicu, tako da pogled unatrag otkriva uspješno djelovanje s mnogim ostvarenim gostovanjima. Ansambl broji 45 članova, a osim slovačkih pleše i folklorne plesove susjednih im zemalja.

 

21.20 - 21.35

Glazbeni folklorni ansambl Moja fujarôčka - Zvolenskí fujaristi iz Slovačke

Aktivnosti Glazbeno folklornog ansambla Moja fujarôčka - Zvolenskí fujaristi uglavnom su usmjerene ka vještini sviranja fujare - velikog drvenog puhačkog glazbala jedinstvenog dizajna koje potječe iz središnje Slovačke, ali i drugih tradicijskih instrumenata poput pastirske frule ili ozembucha.

 

21.35 - 21.50

Ženski pjevački zbor Paula iz Estonije

Ženski pjevački zbor Paula djeluje od 1952. godine, a najčešće izvodi klasične zborske napjeve, obrade tradicijskih pjesama, ali i suvremenu zborsku glazbu te obrade svjetskih klasika. Članice zbora ponosno nose atraktivnu narodnu nošnju s područja Märjamaa.

 

21.50 - 22.10

Puhački orkestar Grodzisk iz Poljske

Puhački orkestar Grodzisk okupljen je 1929. godine, a osim uspješnim nastupa diljem Europe može se pohvaliti i brojnim nagradama osvojenim na relevantnim nacionalnim i međunarodnim smotrama puhačke glazbe.

 

22.10 - 22.25

Tradicijski ansambl Hévízgyörk iz Mađarske

Članovi Tradicijskog ansambla Hévízgyörk odjeveni su u lokalnu narodnu nošnju, a poznati su po izvođenju tradicijskih pjesama. No, osim pjesmom predstavit će se i scenskim prikazom vjenčanja pred odlazak mladoženje u rat.

 

22.25 - 22.40

Plesna skupina Venus Plus iz Srbije

Plesna skupina Venus Plus dolazi iz Ade, a osnovana je pred više od 20 godina. Plesačice djeluju u pet dobnih skupina, a uglavnom izvode tradicionalne mažoret plesove, iako repertoar nastoje proširiti i drugim plesnim stilovima.

 

22.40 - 22.55

Plesni folklorni ansambl Jalta iz Poljske

Plesni folklorni ansambl Jalta okuplja 70 plesača koje krasi entuzijastičan pristup glazbi, pjesmi i plesu. Poljski folklor uspješno predstavljaju ne samo diljem zemlje, već i u inozemstvu.