U sklopu projekta Crveni križ u plavom okviru odrađena eko-akcija

I ove godine nastavljena je realizacija eko-projekta Crveni križ u plavom okviru kojim je Hrvatski Crveni križ započeo novu eru u svojem radu usmjeravajući se, pored humanitarnog djelovanja, i na područje zaštite okoliša, s namjerom razvijanja pozitivnih navika koje vode očuvanju okoliša i pravilnom postupanju s otpadom.

Cilj ove inicijative pozicioniranje je Hrvatskog Crvenog križa kao organizacije koja sve intenzivnije počinje promicati ekološku osviještenost te brigu o zaštiti okoliša i biološke raznolikosti, i to putem niza eko-akcija čišćenja podmorja i priobalja te organizaciju eko-radionica, insistirajući pritom na umrežavanju i zajedničkoj suradnji društava Crvenog križa i lokalnog stanovništva.

Prema tome, ovaj svakako vrijedan projekt već treću godinu za redom podržalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Krk organiziravši, u suradnji s Planinarskim društvom Obzova i Komunalnim društvom Vecla d.o.o., 25. svibnja 2019. godine, eko-akciju čišćenja plaža na širem području Grada Krka, i to od uvale Karkadol do uvale Črnika. Ekipa, s ukupno 22 entuzijasta, redom vrijednih planinarki i planinara, tijekom više sati intenzivnog čišćenja prikupila je 14 vreća plastičnog otpada, kao i sedam kubika organskog otpada, uglavnom naplavina, drva i dasaka. Sakupljeni plastični materijal pritom je ostavljen u zatvorenim vrećama na žalu u očišćenim uvalama, kako bi ga sljedećeg dana djelatnici Vecle na odlagalište odvezli brodicom, s time da je organski otpad uredno složen i odložen u šumi uz uvalu Karkadol.

Ovom, svakako, uspješnom akcijom, koja je okončana druženjem, Krčani su iznova dali svoj prilog provođenju ove na nacionalnoj razini prepoznate inicijative.