U sklopu projekta 72 sata bez kompromisa na Krku angažirano višeo od 60 mladih volontera

Dugo najavljivani volonterski projekt namijenjen mladima 72 sata bez kompromisa na otoku Krku održan je po treći put, a okupio je više od 60 mladih, beskompromisnih volontera uključenih u 15 radnih, ekoloških i socijalnih akcija. Organizator otočnog dijela projekta bio je Caritas Biskupije Krk, a volonteri koji su intenzivno radili na njegovoj pripremi i provedbi bili su: Robert Brozić u svojstvu voditelja projekta, Sanja Bjelobradić kao voditeljica tima za ugovaranje akcija i Lucija Depikolzvane kao voditeljica medijskog tima.

Projekt se odvijao između 13. i 16. listopada 2022. godine, i to pod geslom: Probudi se, promičući solidarnost, zajedništvo i kreativnost, odnosno volonterstvo kao vrijednost koja izgrađuje mlade, ali i zajednicu u kojoj žive. Na nacionalnom nivou, više od 370 volonterskih inicijativa provedeno je u 19 hrvatskih gradova, a one su okupile zavidnu brojku od čak 3000 mladih volontera.

Projekt je krenuo u četvrtak, 13. listopada, misnim slavljem kojeg je u Katedrali predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Nakon mise volonteri su doznali akcije na kojima će volontirati tijekom nadolazećeg vikenda te su im podijeljene zelene majice, svojevrsni simbol ovog hvalevrijednog projekta.  

 

Dvodnevni volonterski maraton
 

Drugi dan projekta, 14. listopad, započeo je uistinu radno. Dio volontera uputio se potrebitoj obitelji kako bi joj očistili vrt i životni prostor, a ista se akcija nastavila i sljedećeg dana, samo s novim volonterskim timom. Preostali volonteri, u suradnji s komunalnim društvom Ponikve eko otok Krk na otočiću Plavniku sakupljali su otpad nasukan na plažama, dok su se u Domu za starije osobe Mali Kartec nastavile popisivati knjige za potrebe tamošnje knjižnice. Na gradskoj rivi volonteri su se družili s korisnicima Centra za rehabilitaciju Rijeka.

Trećeg dana, 15. listopada, dio volontera ustao je u ranim jutarnjim satima kako bi s Lošinja trajektom pristigli do svojih volonterskih akcija! U Oazi Kraljice mira pilili su drva za potrebite i spremali ručak, u Malom Kartecu su uz pjesmu, zajedno s korisnicima, sadili začinsko bilje, dok su u dvorište Caritasa Biskupije Krk prenijeli zemlju i podigli zaštitnu ogradu kako bi se ono prilagodilo potrebama korisnika Centra za rehabilitaciju. U Puntu je očišćen okoliš područne jedinice Dječjeg vrtića Katarina Frankopan i uređena povišena gredica u eksterijeru samostana sestara Karmelićanki, dok se u Njivicama pomagalo pri terapijskom jahanju i čistilo ranč Udruge Moj prijatelj. Također, ukupno trima obiteljima diljem otoka uređen je životni prostor: ličili su se zidovi, čistile kuće, uređivale okućnice, slagala drva i odrađivali ostali kućanski poslovi…

Projekt je, 16. listopada, završio nedjeljnom misom koju je predvodio krčki župnik Anton Valković i koncertom Klape Zvonimir u Malom Kartecu. Na kraju ovog višednevnog volonterskog puta, organizacijski tim zahvalio se suradnicima u projektu i donatorima, ali i svima onima koji su na razne načine podržali njegovu pripremu, organizaciju i realizaciju, a posebice svim beskompromisnim volonterima koji su Krk iznova učinili barem malo ljepšim i boljim mjestom za život.

 

 

Posjetimo, 72 sata bez kompromisa međunarodni je volonterski projekt za mlade između 15 i 35 godina. Na otoku Krku provodi se već treću godinu za redom, a ustanova odgovorna za njegovu organizaciju je Caritas Biskupije Krk. Glavno obilježje projekta leži u beskompromisnosti, što znači da prijavom na volontersku akciju budući volonteri ne mogu birati na kojoj će volonterskoj akciji sudjelovati. Na taj način bez predrasuda svoje vrijeme, znanje i talente daruju za dobrobit zajednice.